top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 20.2. - 27.2.2022

Župski listić Jelsa Br. 8 / 2022 (803)

nedelja 20.2.:

7. KROZ GODINU - Presv. Sakramenta

mise u 10h i u 17h

večernju misu u 17 sati predvodi don Ivan Jurin, a nakon toga u župskoj dvorani drži tribinu za bračne parove.



ponedeljak 21.2.:

Sv. Valentin

misa u 17h



utorak 22.2..:

Katedra sv. Petra apostola

misa u 17h



srijeda 23.2.:

Sv. Polikarp, b. i mučenik

misa u 8h



četvrtak 24.2.:

misa u 17h



petak 25.2.:

misa u 17h



subota 26.2.:

misa u 8h



nedelja 27.2.:

8. KROZ GODINU

mise u 10h i u 17h


 

ŽENIDBENA NAPOVIJED

u subotu 26. 2. vjenčat će se

JURICA DRINKOVIĆ – Veljka i Olge r. Makjanić MARIJA GURDULIĆ – Vojka i Katice r. Lučić -


 

FOND ZA STIPENDIRANJE STUDENATA

Pokrećemo utemeljenje Zaklade župe Jelsa za stipendiranje studenata. Za početak jedan župljanin jamči 1.ooo kuna mjesečno za stipendiranje jednog studenta(ice), a pozivaju se župljani dobre volje i financijskih mogućnosti da se, u što većem broju, i što prije, uključe u ovu udrugu tako da se obvežu uplaćivati najmanje 50 kuna svakog mjeseca uovaj fond. Tako će se Iz Zaklade osigurati mjesečna potpora za barem još jednog studenata, a više koliko bude sredstava. Studenti koji pretendiraju na ovu stipendiju neka se jave župniku don Stanku. Uz uobičajene uvjete jedan posebno ističemo: da se obvežu, kad završe studij i dobiju zaposlenje, da će - ako im i koliko im bude moguće - barem kroz jednu godinu stipendirati jednog studenta. Naknadno ćemo donijeti dodatna objašnjenja i odgovoriti na vaša ev. pitanja, koja možete upraviti župniku usmeno ili preko Facebooka, e-mailom, SMS…

Zahvalan unaprijed za svaki kontakt i suradnju


– don Stanko-

 

SINODALNI HOD

Upitnike i popratne knjižice za sinodalni hod dobili ste u set-kovertama za blagoslov obitelji, a imate ih i dodatno ponuđene na stoliću za tisak napodan crkve, kao i kutiju u koju možete ubaciti popunjene Upitnike. Vrlo preporučam da se potrudite oko toga: ne morate ispuniti baš svaku rubriku, a posebno se nemojte ustručavati postaviti i ev. „neugodna“ pitanja ili primjedbe. Svima koji se služe Internetom preporučam da tamo pronađu i ispune Upitnik:

 

ALOJZIJE STEPINAC – VELIKAN DUHA I VJERE

Zaklada Vigilare nudi nam lijepu knjižicu koja, u odmjerenom ne prevelikom opsegu, a u dopadljivom obliku u riječi i slici o našem svetom Velikanu. Brošurice s kuponom narudžbenice možete preuzeti sa istog stolića za tisak.


 

PRVO ČITANJE:

Čitanje Prve knjige o Samuelu

U one dane: Ustade Šaul i siđe u pustinju Zif, a s njim tri tisuće izabranih Izraelaca, da traži Davida u pustinji Zifu. David i Abišaj dopriješe noću do vojske: i gle, Šaul ležaše i spavaše u taboru, a koplje mu kod uzglavlja zabodeno u zemlju. Abner i voj¬nici ležahu oko njega.

Tada Abišaj reče Davidu: »Danas ti je Bog predao u ruke tvoga neprijatelja. Zato sada dopusti da ga njegovim vlastitim kopljem pribodem za zemlju, jednim jedinim udarcem, drugoga mi neće trebati.« Ali David odgovori Abišaju: »Nemoj ga ubijati! Jer tko će dignuti ruku svoju na pomazanika Gospodnjeg i ostati nekažnjen?«

Nato David uze koplje i vrč za vodu što su bili kod Šaulova uzglav¬lja i oni odoše. Nitko nije ništa vidio ni opazio, nitko se nije probudio, nego su svi spavali jer bijaše na njih pao dubok san od Gospodina.

David prijeđe na drugu stranu i stade na vrh gore, podaleko, tako da je među njima bio velik prostor. I viknu David: »Evo kraljeva koplja, neka dođe jedan od momaka i neka ga uzme! A Gospodin će vratiti svakome po njegovoj pravdi i njegovoj vjernosti: danas te Gospodin bijaše predao u moje ruke, ali nisam htio dići ruke svoje na pomazanika Gospodnjega.«

 

PRIPJEV:

Milosrdan je i milostiv Gospodin

 

ALELUJA!

Zapovijed vam novu dajem, govori Gospodin,

ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas.

 

EVANĐELJE: (Lk 6, 27-38)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Vama koji slušate velim: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj. I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima.

Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje. Jednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine. Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati.

Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostivi prema nezahvalnicima i prema opakima. Budite milosrdni kao stoje Otac vaš milosrdan.

Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osudujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.«


 

Opatijac Oleg Mandić, posljednji zatvorenik koji je živ napustio Auschwitz – ljudska je veličina koja se ne susreće često


U nježnim, dječjim godinama doživio je Zlo – i život posvetio Dobru. Mržnju koja se u njemu počela stvarati, već je u tinejdžerskim godinama sam osvijestio kao proizvod vlastite podsvijesti i odbacio je kao stanje duha. Ne postoji ružno i lijepo samo po sebi, kaže, nego ovisi o tome s čim ga uspoređujemo.


Iskustvu koje je prošao u najvećem nacističkom logoru za uništenje zahvaljuje na predivnom životu. I u teškim životnim trenucima, upravo se ondje vraćao kako bi, kaže, napunio baterije. Vedar, životan, mudar i drag –

Vama je, dakle, cilj kroz predavanja istaknuti što je to zlo i pokušati potaknuti ono dobro.

Tako, evo upravo to. Upravo to. I meni se kosa diže na glavi kada političari svakih 12 mjeseci dođu na jedno mjesto, busaju se u srce, vele ne smijemo zaboraviti e da se ne bi opet desilo. Ma vraga se neće desiti! Dešava se svaki dan. Ja to radim zato jer možda među vama bude jedan koji će u svom životu imati prilike da utječe donekle da se jedanput manje desi ono što se meni desilo. * Kada bi cijelo svoje životno iskustvo i sve što ste prošli trebali nekako sažeti u jednu rečenicu, koju biste htjeli da ostane odzvanjati u ušima generacija koje dolaze, koja bi to poruka bila? Nemoj mrziti. Ne isplati se. Ne isplati se, jer ćeš i sebe povrijediti.

 

JEZOVITOST GLADOVANJA – ŠTO JE UISTINU LJUBAV

Jezovita je glad, svake godine ubija milijune ljudi. Još su smrtonosniji nedostaci ljubavi jer ra­stvaraju čovjeka i čovječanstvo.

Počesto čovjek ne zna ljubiti, misli da ljubi, a ljubi samo sebe. Mnogi se zaustavljaju uzduž puta ljubavi, zadovoljavajući se ljudskim tlapnjama lju­bavi.

Ako se ganeš do suza pred patnjom, ako osjetiš da ti srce jače bije u nazočnosti određene osobe, to nije ljubav, to je čuvstvenost.

Ako dopustiš da te primami silina i čar lju­bavi i ako se predaš zavodljivosti, to nije ljubav, to je strast.

Ako, zaslijepljen, padneš u zanos zbog ljepote drugoga i promatraš ga s užitkom, ako nalaziš u drugome zanimljivu duhovitost i rado s njim razgo­varaš, to nije ljubav, to je divljenje.

Ako svim svojim snagama želiš privući pogled, milovanje, poljubac, ako si spreman zagrliti drugu osobu i zagospodariti njenim tijelom, to nije ljubav, to je sjetilna požuda.

Ljubiti prvenstveno znači darovati se drugome i drugima. Sjetilnost nije ljubav. Volja je temelj, a razum svjetlo ljubavi.

Kad se osjećaš suhoparnim, i onda možeš ljubiti. Djela dokazuju ljubav, a ne ljudska sjetilnost.

(G. Adani: Prijateljska rijač)


 


Podsjetimo: nakon što se probio kroz osiguranje, dječak je Papi šapnuo: „Vaša Svetosti, želim postati Kristov svećenik, predstavnik Krista.“ Papa mu je kroz suze odgovorio: “Molit ću se za tebe, ali te molim da i ti moliš za mene.“ Prekrasna i dirljiva slika ovog susreta obišla je svijet.

“Kada smo završili razgovor, noge su mi se tresle. Dugo sam plakao. Nisam bio jedini. Plakali su i pripadnici osiguranja. Tko ne bi plakao?“ izjavio je Nathan prije devet godina.

“Moram još svladati malo teologije”, rekao je tada sa smiješkom devetogodišnji Nathan te dodao kako je potpuno spreman za sve što svećenički poziv od njega bude tražio.

Dječak je na početku iduće školske godine u razredu dočekan gromoglasnim pljeskom, a njegovi školski kolege izjavili su kako su ponosni što je njihov prijatelj tako hrabro prošao kroz osiguranje i uspio zagrliti Papu.

“Njegovo dobro ponašanje plod je kršćanskih načela koja su u njega usađena, a osobito poslušnosti”, izjavila je tom prilikom Nathanova učiteljica Keyla Fernandes.

Na koji se način ovaj susret dojmio Pape - možete pogledati na snimci.

Nathan je kasnije posvjedočio kako je ovaj susret značajno promijenio njegov život. „Počeo sam više moliti. Bio sam sve sigurniji u svoj poziv. Iznad svega, moje divljenje prema Papi, koje je i onda bilo veliko, sada je postalo sve veće“, izjavio je prošle godine za internetsku stranicu Zajednice Shalom.

Kako je dječak rastao, njegov je poziv sazrijevao i san se počeo ostvarivati. Naime, biskup Lorena Joaquim Wladimir Lopes Dias na svojoj je Facebook stranici objavio da je Nathan nedavno ušao u postulaturu Franjevačkog reda Manje braće.

Inače, postulatura predstavlja prvi stupanj u početnom odgoju u franjevačkom Redu. Dolazi prije novicijata i vremena privremenih zavjeta. Predstavlja jednogodišnje razdoblje u kojem postulant potvrđuje vlastitu odlučnost da se obrati postupnim prijelazom od svjetovnoga na franjevački način života.


Objavljeno: 20. siječnja 2022.



176 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

bottom of page