top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 9.1. - 16.1.2022

Župski listić Jelsa Br. 2 / 2022 (797)

Kroz sljedeći tjedan: Misa svakog dana u 17 sati. Predajte - ako već niste - one sabirne kutijice za

gladnu djecu! Hvala!



nedelja 9.1.:

NEDJ. - KRŠTENJE GOSPODINOVO

mise – s blagoslovom obitelji: u 10h i u 17h

Nedjeljom Krštenja Gospodinova završava božićni ciklus

liturgijske godine C



ponedeljak 10.1.:

započinje vrijeme kroz godinu 1. dio: 1. – 8. tjedna.

Početak KORIZME – srijeda pepelnica je 2. ožujka, a USKRS 17. travnja



nedelja 16.1.:

2. KROZ GODINU

mise u 10h i u 17h


 

ŽUPSKI VJERONAUK – samo:

PRVOPRIČESNICI (3. r.): u utorak i u subotu u 11 sati; SREDNJOŠKOLCI (1. i 2. r.): u subotu u 18 sati

 

PRETPLATE NA VJERSKI TISAK

Svećenički teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu i ove godine će biti u reduciranom izdanju, a ne planiraju se ni oni tradicionalni susreti na mjsama Bračana i Hvarana. Stoga nema razloga za žurbu s pretplatom, ali je važno da mi se javi što prije ako netko hoće odustati ili ako se netko novi hoće pretplatiti, a pretplatu uplatite kad hoćete – po mogućnosti do Uskrsa ili u prvom polugodištu.

Godišnje pretplate su:

GLAS KONCILA 600Kn

RADOSNA VIJEST 90Kn GLASNIK SRCA IS. I MA. 94Kn

MARIJA 70Kn

GLASNIK SV. JOSIPA 40Kn

 

BLAGOSLOVNU KOVERTU

Možete još uvijek preuzeti u crkvi ili u župnom uredu – „do iscrpljenja zaliha“. A smijete, bilo kada, i priložiti svoju - „kovertu“ župI (ako vam nisu iscrpljene zalihe!).


 



O GODINAMA

Kad već brojimo datume godine Gospodnje 2022., dobro je ovu rubriku povezati s molitvom biblijskog mudraca: Nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce! I spoznati istinitost aforizama: Dani prolaze sporo… ali godine brzo! I: Godine nisu važne, ali: tako se samo kaže! PRIČA IZ PRAŽNICA:

Teta Kote, kako Van se to Jure oženi pokasneć, po opet nošo mlodu tri godišća stariju? – E šempija, i jo san mu govorila da je mogo počekot još tri godišća pok bidu bili vrsnici! PRIČA IZ JELSE:

Barba Pavo, koliko ste Vi putih hodili za Križen? – Nison broji, ma barenko sto putih, a barž i veće!

PRIČA IZ BILO GDJE:

Dobrodržeća dama srednjih godina dobila je spontani kompliment da još uvijek djeluje mladenački i privlačno. Naravno da joj se dopalo pa je poželjela „repete“ i koketno uzvratila: „Hvala, dragi mladiću, a koliko biste mi Vi dali godina?“ Mladić je opet bio prostodušno spontan: „Gospođo, zar Vam nije dovoljno to što imate, pa da Vam ih ja još dajem!“


 

PRVO ČITANJE

Čitanje knjige proroka Izaije (Iz 40, 1-5.9-11)

Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš. Govorite srcu Jeruzalema, podvikujte mu da mu se ropstvo dokonča, da mu je krivnja okajana, jer iz Gospodnje ruke primi dvostruko za sve grijehe svoje.


Glas viče: »Pripravite put Gospodnji u pustinji, poravnite u stepi stazu Bogu našemu. Svaka dolina nek se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spusti; što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi!


Objavit će se tada slava Gospodnja i svako će je tijelo vidjeti, jer Gospodnja su usta govorila.« Na visoku se uspni goru, blagovjesnice sionska! Podigni snažno svoj glas, blagovjesnice jeruzalemska! Podigni ga, ne boj se, reci judejskim gradovima: »Evo Boga vašega!« Gle, Gospodin Bog dolazi u moći, mišicom svojom vlada! Gle naplata njegova s njime i nagrada njegova pred njim! Kao pastir pase stado svoje, rukama ga svojim sakuplja, jaganjce nosi u naručju, a dojilicama otpočinut daje.


 

PRIPJEV

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina; on je silno velik!

 

DRUGO ČITANJE


Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Titu (Tit 2, 11-14; 3,4-7)

Ljubljeni: Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista. On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela. Ali kad se pojavila dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga, on nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu, da opravdani njegovom milošću budemo, po nadi, baštinici života vječnoga.

 

ALELUJA!

Dolazi jači od mene, rekao je Ivan; On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

 

EVANĐELJE:


Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 3, 15-16.21-22)

Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.« Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!


 

NADOPUNA STATISTIKE 2021.


Kršten: DOMINIK ZENČIĆ, Antonia i Sebastijane r. Peronja – 26.9. u Poljicima

Umrli: PERICA BOJANIĆ, ud. Ante - 15.8. u 91.g. – pokopana u Vrisniku

TONČI MATIJAŠEVIĆ, pok. Jurja – 16.1. u 79.g. - pokopan u Poljicima

IVICA VILIČIĆ, pok. Antuna – 17.12. u 73.g. u Ljubljani.


 

BRAČNI JUBILEJI 2022.


ZLATNI - VJENČANI 1972. - prije 50 godina

MATKO OSTOJIĆ, Vicka i KATIJA ARBUNIĆ, Mihće – 12.2.

VINKO KLARIĆ, Pavla i TOMISLAVA DRINKOVIĆ, Dominika – 12.2.

BARTUL HULJIĆ, Stjepana i PERICA LUŠIĆ, Cvjetka – 29.4. u Vrbanju


SREBRENI - VJENČANI 1997. – prije 25 godina

VINKO RADOVANI, Antuna, i SONJA GRGIČEVIĆ, Grge – 5.4. u Splitu

IVO DRINKOVIĆ, Marina i MARGITA OSTOJIĆ pok. Iva – 26.4.

ZORAN JURIČEVIĆ, Stjepana i SUZANA JERKOVIĆ, Tihomira – 7.6.

VELJKO BARBIĆ, Tonka i MARIJA MAKJANIĆ, Ivana – 11.10.

ROKO KVESIĆ, Đorđa i KATICA TADIĆ, Ivana – 29.11. u Pitvama


„NADOBUDNI“ - VJENČANI 2012. – prije 10 godina:

BRANKO LUČIĆ LAVČEVIĆ, Deana i KATARINA BUNČUGA, Jurka – 21.4.

BORIS CARIĆ, Tome i NEVENA KOVAČEVIĆ, Nevena – 5.5.

JOSIP JERIĆ, Marka i PAULA POTOČNJAK, pok. Ante – 9.6.

GABRIELE ULISE, Sabatina i MARIA GIULIA SCHINCHIRIMINI, Pietra – 22.8.

DALIBOR CRNČEVIĆ, Mirka i AMRA ANAMARIJA HASIĆ, p. Muje – 11.9.

DOBRINKO CARIĆ, Andrije i IVANA PERONJA, pok. Luke – 22.9.

MATKO DUKAN, Borisa i IVANA MATIJAŠEVIĆ, Dobrinka – 22.9.

TONI MAKJANIĆ, Antuna i KATARINA MATIJAŠEVIĆ, Perota – 6.10.

VINKO BEROŠ, Ante i IVANA MIŠKOVIĆ, Vinka – 20.10.

LUKA GRGEVČIĆ, Jakova i ANA STARČEVIĆ, Marka – 27.10.

ANTONIO BURATOVIĆ, Blaža i KATARINA DEŠKOVIĆ, Vinka – 29.12.



A u kontekstu - za rubriku Nasmijani kampaneli:

Na 10. obljetnicu braka muža je na stolu za objed dočekalo na tanjuru servirano – sijeno, lijepa i mirisava suha djetelina. Pogledom je od svoje žene tražio obrazloženje, no ona je, tobože sva upijena u špaher,

njemu prepustila servis te dočekala da napokon zapita:„Pa šta je ovo, ženo moja, zar sam ja vol?!“Presreo ga je njen spreman likujući odgovor: „Eto, hvala Bogu, izgleda da ipak nisi. Deset godina trudim se pripremati ti hranu na sve moguće načine i nikad ni riječi od tebe dočekati, bilo pohvale bilo pokude… pa sam pomislila: možda će ti bolje pasati ovaj „meni“!!! Ali sad je nju dočekalo iznenađenje: „A ti misliš da sam zaboravio da nam je danas deset godina; pripremio sam i ja tebi poklon…“ Izvadi iz džepa i teatralno joj s naklonom pruži kolajnu od botuna koji su mu u tih deset godina poispadali, a ona ih nije prišila natrag.


 



„Roditelji mladi, gdje ste… i gdje su vam (nam) djeca?“


Uragan poharao Jelsu i okolicu, ne samo da je razbucao adventske vijence i razbio ukrasne balone, nego je čupao i prometne znakove, razbijao zrcala na križanjima, kroz Polondu dizao vrata od pojih i postavljao ih ko „stojeće policajce“ nasred ceste…

Možda ne vjerujete, ali postoje dokazi, i u boji i crno na bijelo, ali uglavnom – crno! No, ne ćemo ih ovdje javno izlagati da papir ne pocrveni te se ponavlja Stendhalovo „crveno i crno“! Priča se da je uragan bio maloljetnički i da je projahao na biciklu, a da je nabildavao mišiće alkoholom, i to na javnom mjestu oko jelšanskog parka, što su svi Jelšani mogli vidjeti - osim roditelja!

Ono što nismo mogli vidjeti ovih božićnih blagdana: djecu u crkvi. Tek nekoliko njih.

I na sam dan Boga Božića: oltar lijepo ukrašen, ali bez najdragocjenijeg ukrasa: bez ministranata. O devetnici, ili nedajbože zornicama, da i ne govorimo! Zabrinuo se uznemireni župnik da su sve djeca u izolaciji. Ali ga je „umirio“ Gradić nasrid Hvara - prijenos uživo „Adventa u Parku i na Rivi“. Bogu hvala, ipak su – živi!

Sad će netko prokomentirati: evo, opet proziva roditelje! Možda doista s time pretjerujem?! Ali, savjetujte mi: kome ću se žaliti? Zar da se okrenem govoriti djeci (ružno) o roditeljima? Bože me sačuvaj! Kako bi mi tek tada trebalo zamjeriti!? Stoga ću radije poslušati vlastiti savjet: manje govoriti svojim župljanima o Bogu, a više govoriti Bogu o svojim župljanima! Gospodine, spasi nas!

Amen.

 

Državni praznici, blagdani i neradni dani 2022.


Oni malo spretniji sljedeće će godine imati prilike pospajati puno toga! Pogledajmo koji su državni praznici i blagdani neradni dani 2022. i napravimo dobar plan za spajanje!

Nije tajna da smo mi nacija koja voli spajati neradne dane u mini godišnji. Državni praznici, blagdani - sve može ako je neradni dan. Obzirom na koronu i sve što nam se događa, želimo vas bar malo razveseliti i reći vam da je za ljubitelje spajanja neradnih dana 2022. godina dušu dala!


Pogledajmo koji su državni praznici i blagdani neradni dani 2022.

1.1. - Nova godina, subota

6.1. - Sveta tri kralja, četvrtak

17.4. - Uskrs, nedjelja

18.4. - Uskrsni ponedjeljak, ponedjeljak

1.5. - Praznik rada, nedjelja

30.5. - Dan državnosti, ponedjeljak (još jedan produženi vikend, možda će biti kao stvoren za lijepe dane u prirodni ili da skoknete na more, prozračiti vikendicu)

16.6. - Tijelovo, četvrtak (ubacite još petak i evo vas opet na moru par dana)

22.06. - Dan antifašističke borbe, srijeda

00:23 / 00:27

5.8. - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, petak

15.8. - Velika Gospa, ponedjeljak

1.11. - Dan svih svetih, utorak (tu možete pripojiti ponedjeljak, jer tko voli ponedjeljke kad su radni )

18.11. - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, petak

25.12. - Božić, nedjelja

26.12. - Sveti Stjepan, ponedjeljak


198 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page