top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 7.2. – 14.2. 2021.

Updated: Feb 6, 2021

Župski listić Jelsa Br.6 / 2021. (750 - JUBILARNI LISTIĆ )


MISE

Nedelja 7. 2. : Misa u 10,00 (krštenje) i 17 sati (u 16,30 krunica)

Kroz tjedan : Misa svakog dana u 17h

 

U pnedjeljak u 9 sati: VJERONAUK TREĆAŠIMA - PRVOPRIČESNICIMA

 

u utorak 9. 2.: Sv. Skolastika

u srijedu 10.2.: Bl. Alojzije Stepinac

 

u četvrtak 11. 2.: GOSPA LURDSKA – SVJETSKI DAN BOLESNIKA: MISA ( ev. i bol. pomazanje – samo za teže bolesnike) u 10 i u 17 sati

 

NEDJELJA 14. 2.: 6. KROZ GODINU (Valentinovo) MISE u 10 i u 17 sati

 

MINISTRANTSKI SASTANAK : podjela honorara za proteklu godinu – u četvrtak u 9 sati; pozvani su svi koji se osjećaju i ponašaju kao ministranti!



 

Nasmijani kampaneli:



MINISTRANTSKI REBUSI:


OPG – što je, mnogi znaju: Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. A što je:

OMG – obiteljska ministrantska grupa, ili MIBIS - ministrantska braća i sestre: RB – ne znači, kako biste mogli pomisliti, „redni broj“, mada ih za ovo proteklo razdoblje produženih zimskih praznika doista bez imalo kolebanja stavljam na prvo mjesto: to su sestrice Rebeka i Barbara. Nisu samo ministrantice nego i dobre sakristanke: znaju sve pripremiti za misu – od vina i vode do paljenja svijeća, razglasa i kamere. Svakoga dana prije nego zazvoni misa, dakle više od pola ure prije, eto njih na vrata moje kuće da bi pošle u sakristiju i crkvu sve pripremiti, pri čemu starija Rebeka poučava Barbaru. Ponekad im se pridruži i rodica Laura. MFMateo i Fabijan: Mateo se od početka odgovorno a sada već i „veteranski“ ponaša, te i on vrlo umješno i uspješno trenira mlađeg brata. A još kad im se uz oltar pridruži treći – Gabriel pa i sestrica Josipa Dora, koja će to biti „velika četvorka“ oko oltara! KVP – kvalificirani pomoćnici – ministranti koji se također nude i za pomoćne sakristane su i Bulanovi: Kararina – Vjeko – Paula. Poredani uz oltar po „starosti“ i visini, paridu mi ka sviće na onen trijangulu od Barabana! BLT – braća Leon i Toni su specifični bratski tandem: Leon je već srednjoškolac, ali i dalje gravitira oltaru pai kao ministrant, dakle „veli-mini“ i uvijek uspije pronaći mini-vešticu „do kolin“, kakva mu je i ona bratimska! Izvan ovih obiteljskih grupa, ali ustrajno vjerni u teška ova korona-doba su: DIMLDominik, Ivan, Marko i Lovre. Za svaku pohvalu! TDJNTonči, Domagoj, Juraj, i Niki – ponašaju se kao da su u povlačenju, baš ovim redom!? Žalostan sam zbog togaa, uvjeren sam da za to nemaju ni pristanak, a kamoli podršku svojih roditelja. Očekujem da me demantiraju i razuvjere!


 

PRIPJEV:

Hvalite Gospodina:

on liječi one koji su srca skršena


ALELUJA:

Krist slabosti naše uze i boli ponese.



 

PRVO ČITANJE: Job 7, 1-4. 6-7 )

Čitanje Knjige o Jobu

Job progovori: »Nije li vojnikovanje život čovjekov na zemlji i dani mu kao dani nadničara? Kao što trudan rob za hladom žudi i kao nadničar štono plaću čeka, mjeseci jada tako me zapadoše i noći su mučne meni dosuđene. Liježuć pomišljam: ’Kad li ću ustati?’ A dižuć se: ’Kad ću večer dočekati!’ I tako se kinjim sve dok se ne smrkne. Dani moji brže od čunka prođoše, promakoše hitro bez ikakve nade. Spomeni se: život moj samo je lahor i oči mi neće više vidjeti sreće!«


DRUGO ČITANJE: 1Kor 9, 16-19.22-23

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo: Što navješćujem evanđelje, nije mi na hvalu, tà dužnost mi je. Doista, jao meni ako evanđelja ne navješćujem. Jer ako to činim iz vlastite pobude, ide me plaća; ako li ne iz vlastite pobude – služba je to koja mi je povjerena. Koja mi je dakle plaća? Da propovijedajući pružam evanđelje besplatno ne služeći se svojim pravom u evanđelju. Jer premda slobodan od sviju, sām sebe svima učinih slugom da ih što više steknem. Bijah nejakima nejak da nejake steknem. Svima bijah sve da pošto-poto neke spasim. A sve činim poradi evanđelja da bih i ja bio suzajedničar u njemu.


EVANĐELJE: Mk 1, 29 -30

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.

Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.

Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

 

Jubilarni 750. broj Listića


Iz župske kronike:

Novoimenovani župnik Jelse DON STANKO JERČIĆ preuzeo je (od don Ljubomira Galova) upravljanje ovom župom primopredajom koja je izvršena u utorak 24.8. 2004…. Stvarno je stupio u službu jelšanskog i pitovskog župnika u petak 27.8…. a javni nastup i predstavljanje zajednici učinio je na misama u nedjelju 29. 8.

Don Stanko je za svaku nedjelju tiskao i na oglasnu ploču stavljao župske obavijesti, a prvi broj župskog listića objavio je na Sve Svete 2004.


Nakon toga je i dalje tiskao obavijesti za svaku nedjelju, a Listić samo povremeno, tako da je za Sve Svete 2005. izašao tek 11. broj. Potom je Listić izlazio svake druge nedjelje, a od 18. 2. 2007. (br. 46) uhvatio ritam svake nedjelje.




Uz stoti broj – 13. travnja 2008. – malo podsjećanje




Br. 250. – Uskrs 2011. Br. 500. – Uskrs 2016.

 

146 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

bottom of page