top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 5.9. - 12.9.2021.

Updated: Sep 9, 2021

Župski listić Jelsa Br. 35 / 2021. (779)



Kroz tjedan misa svakog dana u 19h

u utorak u 8h


nedelja 5. 9. :

23. KROZ GODINU - 1. u mjesecu

mise u 9h i u 19h

(u 18,30 krunica za obitelji i duh. zvanja)

 

utorak 7. 9.:

Sv. Marko Križevčanin

misa u 8h

u 13,30h: HODOČAŠĆE U VEPRIC - BRODOM ĐANI

 

srijeda 8. 9. :

blagdan rođenja BDM – Mala Gospa misa u 9 i u 19 sati

prije mise ispovijed

 

nedelja 12. 9. :

24. KROZ GODINU - (Ime Marijino)

mise u 9h i u 19h


 


okolica, okolina, okoliš Riječi okolica, okolina i okoliš pripada­ju hrvatskomu standardnom jeziku, a njihovo se značenje razlikuje. Riječ okolica znači 'kraj, priroda ili širi prostor oko ili u blizini kojega mjesta', i okolina 'društvo u kojemu se tko kreće i uvjeti kojima je okružen u živo­tu i radu'. Riječ okolina može se zamijeniti i riječima okružje, sredina, ambijent. Okoliš se odnosi na uži okolni prostor ili na prirodno okružje kojemu su prilagođena živa bića, sve što okružuje koji živi organizam. Tako govorimo o okolici grada, o radnoj okolini, o utjecaju okoline te o okolišu škole, zaštiti okoliša.

okus i ukus Riječi okus i ukus pripadaju hrvatskomu standardnom jeziku, a njihovo se značenje razlikuje. Okus označuje osjetilo koje omogućuje sposobnost primanja i razlikovanja hrane i pića s pomoću je­zika te osjet koji izaziva hrana ili piće u ustima (gorak okus, kiseo okus), a ukus osjećaj i sposobnost razlikovanja lijepoga i ružnoga (književni ukus, odijevati se s ukusom, imati dobar ukus). Dakle umjesto Jabuka će jelu dati slađi ukus. treba Jabuka će jelu dati slađi okus.


 



JOŠ KOJA O PIĆU Dva žestoka: U gostionicu ulaze muž, žena i dijete. Suprug dovikne konobaru: „Molim Vas, dva žestoka!“ Dječak će na to: „Tata, a zašto mama danas neće piti?!“ Zaborav: Sjedi čovjek u kafoću i trusi piće za pićem. Napokon uzima kaput i kreće prema izlazu, ali ga konobar presretne: „Gospodine, zaboravili ste platiti.“ – Da, ali ja i pijem da zaboravim! Savjet: Liječnik savjetuje pijanca: „Nemojte piti alkohol, kavu, pušiti…,a pogotovo se ne uzrujavati.“ – A zar Vi, doktore, moslite da me ovaj Vaš savjet ne uzrujava?!“ Podrum: Žena prijekorno govori mužu:„Kako te nije sram, pijanduro; morao bi se od stida sakriti pod zemlju. – Imaš pravo, draga ženo! Daj mi ključ od podruma!


 

PRVO ČITANJE:

Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 35, 4-7a)

Recite preplašenim srcima: »Budite jaki,

ne bojte se! Evo Boga vašega,

odmazda dolazi, Božja naplata,

on sam hita da vas spasi!«

Sljepačke će oči tad progledati,

uši se gluhih otvoriti,

tad će hromi skakati ko jelen,

njemákov će jezik klicati.

Jer će u pustinji provreti vode,

i u stepi potoci,

sažgana će zemlja postat jezero,

a tlo žedno izvori.

 

PRIPJEV:

Hvali, dušo moja, Gospodina!

 

DRUGO ČITANJE:

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola (Jak 2, 1-5)

Braćo moja! Vjeru Gospodina našega Isusa Krista slavnoga ne miješajte s pristranošću! Dođe li na vaš sastanak čovjek sa zlatnim prstenjem, u sjajnoj odjeći, a dođe i siromah u bijednoj odjeći i vi se zagledate u onoga što nosi sjajnu odjeću te reknete: »Ti lijepo ovdje sjedni!«, a siromahu reknete: »Ti stani — ili sjedni — ondje, podno podnožja moga!«, niste li u sebi pristrano sudili te postali suci što naopako sude? Čujte, braćo moja ljubljena: nije li Bog one koji su svijetu siromašni izabrao da budu bogataši u vjeri i baštinici Kraljevstva što ga je obećao onima koji ga ljube?

 

ALELUJA:

Isus je propovijedao evanđelje o Kraljevstvu i liječio svaku nemoć u narodu.


 

EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 7, 31-37)

U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske. Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: »Effata!« — to će reći: »Otvori se!« I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno.

A Isus im zabrani da nikome ne kazuju. No što im je on više branio, oni su to više razglašavali i preko svake mjere zadivljeni govorili: »Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti!«


 

JOŠ IZ ŽIVOTA MANASTIRA U SOVJETSKOJ RUSIJI

DUHOVITI OTAC ALIPIJE

U godinama bjesomučne antireligiozne propagande predodžbe o manastirima kod većine su naših sugrađana bile potpuno primitivne. Stoga se otac Alipije nije čudio kada su mu postavljali najgluplja moguća pitanja. S dobrodušnim humorom i na vrlo jasan način razotkrivao je pred ljudima njihovu naivnost i nerazumno povjerenje u gnjusne laži i odvratne izmišljotine.

Jednom je skupina izletnika, uvjerenih sovjetskih komunista, zaustavila oca Alipija na pragu crkve. U naletu pravična gnjeva zahtijevali su da kaže istinu o izrabljivanju običnih monaha od strane višega klera, o ugnjetavanju i općenito o užasima manastirskoga života o kojemu su čitali u novinama.

Umjesto odgovora otac Alipije zagonetno je upitao: Čujete li?

- Sto čujemo li? - začudili su se izletnici.

- Čujete li nešto?

- Čujemo kako monasi pjevaju.

- Upravo tako! Da loše žive, ne bi pjevali.

Komunist, gost iz Finske, u nazočnosti svojih sovjetskih prijatelja postavio je otrcano ateističko pitanje iz toga doba:

-Možete li mi objasniti kako to da su

astronauti bili u svemiru, a nisu vidjeli Boga?

Otac arhimandrit suosjećajno ga je pogledao: Takva se nesreća može i Vama dogoditi: recimo dođete u Helsinki, a ne vidite predsjednika.

Oni koji su se tih godina našli u Pečori posebno se sjećaju zna­menitih izlazaka velikoga starješine na balkon njegova starješinskoga zdanja. Ti su izlasci znali biti vrlo šaroliki. Ponekad, osobito u proljeće, čavke i vrane toliko su znale dosađivati ocu Alipiju svojim prodornim kricima da je izlazio na balkon s pištoljem i pucao po pticama sve dok one ne bi uspaničeno odletjele. Pištolj, naravno, nije bio pravi, već majstorski napravljen „plašljivac". Ipak, taj prizor - sunčano jutro u manastiru, otac starješina na balkonu znalački ci­lja iz pištolja impresivne veličine - sve je to na promatrače ostavlja­lo neizbrisiv dojam.

Dakako, nisu se samo po tome pamtili izlasci velikoga starje­šine na njegov omiljeni balkon. Puno je dublje osjećaje u posjetite­ljima budio trenutak kada bi posvjedočili razgovorima oca Alipi- ja, kada bi se nagnuo preko ograde i razgovarao s ljudima koji bi se ondje okupili.

Balkon je gledao na manastirski trg. S njega je otac starješina mogao za lijepa dana uživati u svojemu manastiru, družiti se s na­rodom i ujedno paziti na red.


(Tihon Ševkunov: NESVETI SVETI str. 136/7.)


 

Nakon Afganistana Zapad ne može računati na Ameriku


Kakve su geostrateške posljedice američkoga kaotičnoga povlačenja iz Afganistana, analizirala je Višnja Starešina u »Slobodnoj Dalmaciji«:

»Ključ američkog vodstva u za­padnom svijetu je u tome da ih se protivnici plaše, a saveznici vjeru­ju njihovoj riječi i njihovoj snazi, njihovu kapacitetu za operativno djelovanje. Bidena i njegov tim talibani ismijavaju, a saveznici ih se počinju plašiti i ne vjeruju im. Joe Biden, ovih je dana to posve očito, više nema mentalni kapacitet za vo­đenje države u izazovnim vreme­nima. No još je poraznija spoznaja da njegova potpredsjednica Kamala Harris, koja na najdelikatnije izazo­ve obično odgovara glasnim hihotanjem, nikada neće imati kapacitet za vođenje Amerike. A tek im je prva godina mandata. To znači da u slje­deće tri i pol godine, u najvećim glo­balnim izazovima, kada je potrebno brzo i kompetentno odlučivanje i jednako takvo djelovanje, Zapad ne može računati na odlučno američko vodstvo.

(...) I u povlačenju iz Afga­nistana Europa je pokazala koliko je vojno i sigurnosno vezana uz SAD. (...) A uz to, EU prolazi kroz još veću krizu vodstva. Na jesen ostaje bez svoje glavne krizne menadžerice i velemajstorice kompromisa Angele Merkel. (...) Ali i njezino nasljeđe (migrantska kriza) i njezini izbo­ri (Armin Laschet) će opterećivati. Prema njezinu izabranu nasljedniku Laschetu, Joe Biden je karizmatski vođa. U usporedbi s njegovom glav­nom konkurenticom za kancelar sku poziciju, zelenom Annalenom Baerbock, Kamala Harris djeluje kao Bismarck našeg doba. Emmanuel Macron, koji ne zna što bi s Fran­cuskom, postaje vođa EU-a, čije države članice danas umjesto vođa uglavnom imaju političke instant patuljke i patuljčice i nadolazeću najveću (migrantsku) prijetnju na svojim vanjskim granicama. Gdje je tu optimizam? Trenutačno nema optimizma. Ali, kažu da vođe izra­staju u krizama...«

 

TKO JE VELIK

Poruku čujder od Javora grana

Da nije visok tko na visu stoji

Ter tuđe metre kao svoje broji

Poslušaj o tom Pjesnika i Bana.


Al' prije Krista ljudi nisu znali

Koje je ime prave veličine

Danu kad mine nadjene se ime,

A čovjek hvali kad postane mali.


Htjeti bit velik grijeh to ipak nije

Čovjek se k nebu propinjati smije

Čak mora, hoće l’ kršćanin se zvati,


Al’ pritom treba po Isusu znati:

Ako se hoćeš vinut među svece,

Valja ti doseć veličinu djece



NEBO I MORE

U samu zoru

nebo se okupalo

u zaspalome moru


I probudi se more,

nježno ga grlit stane

i utihom mu šane:

O nebo, milo moje!


Razniježi se nebo

te kroz modre oči svoje

ispusti more suza:

koje neg' svoje plave boje.


Zato je jutros more

od suza slano

i tako nebeski plavo.


Iz neobjavljene zbirke RAZGOVORI S GOSPODINOM (DSJ)


183 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page