top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 16.1. - 23.1.2022

Updated: Jan 21, 2022

Župski listić Jelsa Br. 3 / 2022 (798)

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA 18. – 25. siječnja


Kroz tjedan: Misa i molitva svakog dana u 17 sati. (u utorak i petak u 8 sati)


nedelja 16.1.:

2. KROZ GODINU - Presv. Sakramenta

mise u 10h i u 17h


ponedeljak 17.1.:

Sv. Antun,

opat - u Vrisniku svečana misa u 10,30h


četvrtak 20.1.:

Sv. Fabijan i Sebastijan

naši suzaštitnici: pjevana misa u 17h


petak 21.1.:

Sv. Antun,

opat - u Vrisniku svečana misa u 10,30h


nedelja 23.1.:

3. KROZ GODINU

mise u 10h i u 17h


 
ŽUPSKI VJERONAUK

OSNOVCI: - SVI na večernju misu u četvrtak – na Sv. Fab/Seb. SREDNJOŠKOLCI: 1. i 2. razred (krizmanici) u subotu u 18h


 



Popularna katolička satirična stranica Progressus ad infinitum objavila je popis župnih oglasa (navodno su prepisani sa stvarnih oglasnih panoa) koji će vas nasmijati do suza. Neki su doista urnebesni, pogledajte: - Svi koji imate djecu, a to ne znate, imamo prostor posebno opremljen za djecu.

- Grupa za ponovno stjecanje samopouzdanja sastaje se četvrtkom u 19 sati; molimo, uđite na zadnja vrata.

- U petak u 19 sati djeca će uprizoriti Šekspirova Hamleta; župljane pozivamo da se pridruže ovoj tragediji.

- Drage gospođe, ne zaboravite na dobrotvorni sajam. To je prilika da se riješite svih onih nepotrebnih stvari po vašem stanu. Dovedite i svoje muževe.

- Tema današnje kateheze: Isus hoda po vodi. Tema sutrašnje: Tražimo Isusa.

- Molimo da svoje darove za misu priložite u kovertu zajedno s pokojnikom za kojega želite da molimo.

- U utorak navečer u župnoj će dvorani biti večera sa grahom na suhom mesu. Potom slijedi koncert.



Čak i slavni MUDRACI moraju se za ulazak testirati. Zašto biĐOKOVIĆ trebao biti iznimka?!


 

PRIPJEV

Navješćujte svim narodima čudesa Gospodnja!

 

DRUGO ČITANJE


Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Titu (1Kor 12, 4-11)

Braćo: Različiti su dari, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima. A svakomu se daje očitovanje Duha na korist. Doista, jednomu se po Duhu daje riječ mudrosti, drugomu riječ spoznanja po tom istom Duhu; drugomu vjera u tom istom Duhu, drugomu dari liječenja u tom jednom Duhu; drugomu čudotvorstva, drugomu prorokovanje, drugomu razlučivanje duhova, drugomu različiti jezici, drugomu tumačenje jezika. A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće.

 

ALELUJA!

Bog vas pozva po evanđelju

na posjedovanje slave Gospodina našega Isusa Krista.

 

EVANĐELJE:


Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Iv 2, 1-12):

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.«

Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.


 


Molim vas da pokušate pripisati „legendu“ ovim fotografijama, tj. napisati koga sve prepoznajete na njima, da li možda i sebe, u kojoj prigodi i kada – koje godine (barem približno) - je fotografija snimljena, možda i tko ju je snimio… „Rod bo samo koj si prošlost štuje, na prošlosti budućnost si snuje! (P. Preradović)


Vidim od prve dvojicu koji su (poodavno) prešli s ovoga svijeta k Ocu, a možda će netko pronaći još koga među umrlima. Možda netko čak i sebe „doživljava“ umrlim za kršćansku župsku zajednicu, ali ne očekujem da nam se takav očituje!


 

Prenosimo: PROMETNA KULTURA (ili nekultura! – m.o.)

Gotovo nijedan blagdan ili državni praznik ne prođe bez vijesti o stradanju mladih na hrvatskim cestama. Nažalost i ove božićne i novogodišnje blagdane zasjenila je vijest o tragičnim gubitcima mladih života. Kao da sjena smrti vreba iza svakog ugla naših prometnica. Godišnje statistike zorno pokazuju koliko ljudi zbog nepažnje završi život na cestama, smrtno ugrozi živote drugih, unesreći vlastite obitelji ostavivši djecu bez jednog ili oba roditelja. Na globalnoj razini u prometnim nesrećama godišnje život izgubi više od milion i tristo osoba. U 2020. na hrvatskim cestama stradalo je 237 osoba, a u 2021. do kolovoza smrtno je stradalo 178 osoba, što je 20% više u odnosu na isto razdoblje u 2020. Ovi djelomični podaci ukazuju na potrebu usvajanja prometne kulture. Jedan od ključnih pojmova u prometnoj kulturi je odgovornost. Ona je abeceda prometne kulture.


Naime, statistike pokazuju da je najčešći uzrok prometnih nesreća čovjekova neodgovornost, koja se očituje u nepoštivanju prometnih pravila, neprilagođenoj brzini, konzumiranju alkohola i drugih opojnih sredstava, korištenju mobitela za vrijeme vožnje, nestrpljivosti, netoleranciji, bahatosti itd. Stoga odgoj za odgovornost na cesti mora postati prioritetni odgojni cilj. Ako se ne poradi na podizanju svijesti odgovornosti za vlastiti život i život bližnjih, naše će ceste postati poligoni smrti, osobito mladih ljudi. Neodgovorno ponašanje na cesti ozbiljan je pokazatelj dublje krize odgoja u našemu društvu, kako obiteljskog, tako i institucijskog. Uza sve nepovoljne ekonomske okolnosti, mnogi roditelji svojim devetnaestogodišnjacima priskrbljuju skupe i brze automobile. A iskustvo nas uči da su neodgovorne osobe i osobe sklone ekstremnim ponašanjima opasne i u najsigurnijim automobilima i na najkvalitetnijim prometnicama. Hrvatska puno ulaže u poboljšanje prometnica i rezultati su vidljivi na svakome koraku, ali još uvijek nedovoljno ulaže u prometnu kulturu. Ako se ne bude više ulagalo u prometnu kulturu i dalje ćemo plaćati visoku cijenu – gubitak ljudskih života, osobito mladih. Podizanje prometne kulture među mladima osobito mora postati prioritetna briga institucija koje su izravno zadužene za sigurnost na našim cestama.


Mnogi drže da se problem prometnih nesreća rješava isključivo primjenom zakona. Poštivanje zakona i sankcioniranje njegovog nepoštivanja, pretpostavlja se. No da bi osoba, osobito mlada, poštivala propise i zakone mora biti odgovorna i zrela. Za onoga tko je savjestan, odgovoran i zreo, poštovanje zakona je samorazumljivo. Iako je savjet vozačima pape Pia XII. izrečen prije više desetljeća, veoma je aktualan pa ga je dobro čuti: »Ne zaboravite poštivati korisnike ceste, vladati se uljudno i pošteno prema drugim vozačima i pješacima te biti susretljivi prema njima. Ističite se svojom sposobnošću da svladate, često sasvim prirodnu, nestrpljivost, žrtvujte ponekad i svoj osjećaj ponosa kako bi likovala ona ljubaznost koja je znak istinske ljubavi. Time ne samo da ćete izbjeći neugodnosti, već ćete pridonijeti tome da vaš automobil postane još korisnije sredstvo za vas same i druge i pruža vam vrhunsko zadovoljstvo«. Mnogi sudionici prometnih nesreća doživjeli su krhkost ljudske sigurnosti i čudo Božje intervencije. Stoga molitva prije i za vrijeme vožnje moćno je sredstvo u očuvanju strpljivosti, razboritosti, poniznosti i odgovornosti - vrlina dobroga vozača.

(s. Valentina Mandarić: DUHOVNA MISAO na Hrvatskom radiju 12.1.2022.)

148 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page