top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 14.2. - 21.2. 2021.

Updated: Apr 9, 2021

Župski listić Jelsa Br.7 / 2021. 751


MISE

Nedelja 14. 2. : Misa u 10,00 i 17 sati

Kroz tjedan : Misa svakog dana u 17h

 

U srijedu 17.2.: Čista srijeda – PEPELNICA Početak SV. KORIZME – obvezan post i nemrs MISA S PEPELJENJEM u 9 i 17 sati

ISPOVIJED od 16 sati

 

u petak 19.2. : prvi korizmeni petak: misa i put križa u 17 sati (nemrs)


 

Nedelja 21. 2.: 1.: Korizmena – Presv. Sakramenta MISE u 10 i u 17 sati


 

Nasmijani kampaneli:


KO JE OPET UMRI? (3. put!)

U Selcima: iša san u crikvu uključit „mrtvi zvon“ i čin san pozatin izviri na Pijacu dovikije mi Ante Mime ispred svoje bikarije: don Stanko, ko je ovo opet umri?! (tako se govori u Selcima). A ja spremno: „Ni opet, koliko znan ovo mu je prvi put!“ Nasmijali smo se oba pa neka je povod bi tužan. A nastavijen po prožnišku: Pokojni don Vicko je govori – naravno dok još ni bi pokojan neko vrlo živ, hoću reć živahni kurot u Sutivanu – da će montirat zvučnike u kampanel uz zvona i onda kad zabreco i zazvoni smrtni zvon da će odma pozatin na razglas bit rečeno ko je umri! I izve je to. Svašta je don Vicko inžinjovo, osobito u mehanici i elektronici, a zno je bit i dišpetož, i nemilo kogagod ubost… brž ću i o ten digod pisat, a brž i neću: Bog mu je sve to već oprosti i zaboravi pok i mi moramo oprostit, a brž i (ne) zaboravit?! Ali jednu simpatičnu zgodu iz Ložišć ne mogu izostavit jer baš pripado ovon temi, makor mi se čini da san je već i pripovido – pok apok (to se rič još čuje u mojin Prožniciman a hoće reć: po neka, ni bitno…). Dakle, bi je „veli“ sprovod u Ložišća, puno svita oko katafala u crikvi, a još i veće vonka prid crikvon. I baš ti na čimatoriju su postali problem: toliko su se raskokodokali u razgovoru da je don Vicko dvo puta prikido obred za reć onima napodan crikve neka one vonka opomenedu da umuknu ili se barenko utišodu – ma ništa od tega. A don Vicko je krenu iz kapele lipo do prid vrota te in, već pomalo i jidno, zaviko: „Ovo je crkveni prostor, nemate pravo ni po zakonu ometati obred: ili uđite u crkvu ili pojte u gostionu i tamo čekajte kraj obreda da se uključite u sprovod!“ Svi su zamukli, ali nikor ne mrdo, a don Vicko zno da ćedu, čin se on vroti ki oltoru, oni nastavit po svoju. A ne može sada priuzest i ulogu redora-izbacivoča, zato je napravi onih desetak krakov priko čimatorija, jedon se mladić digo i učini mu misto na kamenoj šentodi, don Vicko je se, u sven misnen ornatu stavi nogu priko noge i na vas glos, da su ga i oni u crikvi čuli, reko: „Kad ni priša vamin, ni ni meni!“ Mudro je nošo nočin kako će na njih prihitit servu: počeli su se meškoljit, niko je promrsi: „A doboto jemo i prov!“ i jedon za drugin su ko u crikvu ko na drugu bondu vonka čimatorija. A don Vicko se vroti svojen poslu!



 

PRVO ČITANJE: Lev (13, 1-2.45-26 )

Čitanje Knjige Levitskog zkonika

Reče Gospodin Mojsiju i Aronu: »Ako se kome na koži pojavi oteklina ili lišaj ili bjelkasta pjega što bi bila nagovještaj gube na koži njegova tijela, neka se takav dovede svećeniku Aronu ili kojemu od njegovih sinova svećenika. Onaj koji se bude ogubavio, neka nosi rasparanu odjeću; kosa neka mu je raščupana; gornju usnu neka prekrije i viče: ’Nečist! Nečist!’ Sve dok na njemu bude bolest, neka nečistim ostane, a kako je nečist, neka stanuje nasamo: neka mu je stan izvan tabora.«

 

PRIPJEV:

Utočište ti si moje, radošću me spasenja okružuješ

 

DRUGO ČITANJE: 1Kor (10, 31 – 11, 1)

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo: Ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj, kao što i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist, nego što koristi mnogima na spasenje.

Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov.

 

ALELUJA:

Prorok velik usta među vama! Pohodi Bog narod svoj!

 

EVANĐELJE: (Mk 1,40-45)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.«

Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud


 

PREDKORIZMENO DOBRO RAZMIŠLJANJE

Carinik siđe opravdan kući svojoj, a ne farizej

Isus donosi prispodobu o farizeju i cariniku. Evanđelist naznačuje da je prispodoba upućena onima koji za sebe misle da su pravednici, a druge podcjenjuju. Farizeji su u narodu poznati po svojoj revnosti i neporočnosti, dok su carinici bili izdajice naroda jer su za Rimljane skupljali porez, a događalo se i da su to obavljali nepošteno. Ova su se dvojica našla zajedno u Hramu iz istog razloga – da bi molili.

Farizej je u molitvi uspravno stajao te zahvaljivao Bogu što nije kao drugi ljudi, primjerice kao onaj grješni carinik dolje na dnu. A taj je carinik stajao daleko, pognute glave, i ponizno molio oprost: Bože, milostiv budi meni grješniku! Ipak, na kraju se za carinika kaže da je otišao opravdan svojoj kući. Zašto? Jer Gospodin gleda dublje od pravedničkog stava tijela, i zna kakav je čovjek prije nego mu se on obrati u molitvi. Gospodin vidi čovjekovo srce.


 

NA ISTOM SU TRAGU MERTONOVA RAZMIŠLJANJA:

Nemojte misliti da možete pokazati svoju ljubav prema Kristu time što mrzite one za koje se čini da su Njegovi neprijatelji na zemlji. Pretpostavivši da Ga stvarno mrze: ipak On ljubi njih i vi se ne možete sje­diniti s Njim, ako ih također ne ljubite.

Ako mrzite neprijatelje Crkve mjesto da ih ljubite, izvrgavate se opasnosti da postanete neprijatelj te Crkve i Krista; jer je On rekao: »Ljubite svoje neprijatelje«, a jednako je rekao: »Tko nije sa mnom protiv mene je«. Zato ako ne pristajete uz Krista ljubeći one koje On ljubi, vi ste protiv Njega.

Ali Krist ljubi sve ljude. Krist je umro za sve ljude. I Krist je rekao da nitko nema veće ljubavi do onog čovjeka koji daje svoj život za svoga prijatelja.

Ne pretpostavljajte odviše brzo da je vaš neprija­telj divljak baš zato jer je vaš neprijatelj. Možda je on vaš neprijatelj, jer misli da ste vi divljak. Ili se možda boji vas jer osjeća da se vi bojite njega. .1 možda, da se uvjerio da ste vi sposobni da ga ljubite, ne bi više bio vaš neprijatelj.

Ne pretpostavljajte prebrzo da je vaš neprijatelj ne­ki Božji neprijatelj upravo zato jer je vaš neprijatelj. Možda je on vaš neprijatelj baš zato, jer ne može u va­ma ništa naći što bi slavilo Boga. Možda ima pred vama strah, jer ne može u vama naći ništa Božje ljubavi, Bo­žje prijaznosti, Božje strpljivosti, milosrđa i razumije­vanja ljudske slabosti.

Ne osuđujte prebrzo čovjeka koji više ne vjeruje u Boga, jer je možda vaša vlastita hladnoća, škrtost, vaša osrednjost i materijalizam, vaša sjetilnost i sebičnost, ono što je ubilo njegovu vjeru.

Thomas Merton: NOVE SJEMENKE KONTEMPLACIJE, str. 123

 

MOLITVA KRVI KRISTOVOJ U VRIJEME KORONAVIRUSA

Isuse, Krvlju svojom operi zrak koji dišem, hranu koju jedem, vodu koju pijem, putove kojima hodim, prostore u kojima boravim, stvari koje dotičem, ljude sa kojima kontaktiram…! Odmakni od mene i svih onih s kojima dolazim u susret koronavirus SARS-CoV-2. koji uzrokuje bolest COVID 19. Zapečati u svojoj svetoj Krvi mene i (ime osobe za koju molim), ne daj da nas dotakne koronavirus; zaštiti me od toga zla gdje god se nalazio i sve što je u vezi sa mnom i onima za koje te molim. Krvi Kristova operi me od svake zle misli, riječi, djela, operi svojom krvlju putove i načine kojima bi mogao proći koronavirus i zaštiti mene, moju obitelj, susjede, ulicu, mjesto, grad, domovinu i cijeli svijet od zla koje nam prijeti. Krvi Kristova, zaštiti me (nas); Krvi Kristova pobjednice zlih duhova spasi me (nas) i zaštiti me (nas); Krvi Kristova iscijeli me (nas)… Krvi Kristova daj da me napusti svaka bolest tijela, uma, duše i duha i iziđe iz mene VAN. Krvi Kristova , blagoslovi me u ovom danu … u ime + Boga Oca, + Boga Sina i + Boga Duha Svetoga ! Amen ! Hvala Ti Isuse, Slava Ti Isuse… daj mi vjeru da si Ti moj liječnik i da mi zlo koronavirusa ne može naškoditi dok sam s Tobom. Amen!



 

Nasmijani kampaneli:


DON STANKO IPAK DOČEKAO NOVU GODINU

U prošlom Listiću istaknuli smo, s dužnim lijepim pohvalama, neke naše ministrante. Ali nisu to – Bogu hvala – jedini vijedni župski poslužitelji i suradnici: uz predane crkovinare, bratime, sestrime…, tu su naše čitačice, uvijek „standby“ (kako se lijepo kaže po naški!) spremne pomoći u uređivanju i održavanju crkve i u sličnim župskim aktivnostima, te djevojke(čice) iz zborova…

Prednjači vrijedna suradnička ekipa učenica iz koje lijepa (u svakom pogledu) četvorka: Kristina, Mari, Marija i Petra - našla pred Novu godinu u knjižnici župske kuće. Okupila ih je, na župnikovu zamolbu, Kristina kako bi aranžirale one koverte za blagoslov obitelji: staviti tamjan u kesice, poći u Općinu po Listiće i presaviti ih i sa svim ostalim – kalendarima, naljepnicama… složiti u velike koverte. Svjedočim da su to izvršile vrlo dobro i dosta brzo, a sve „u valceru“ kojemu se rado povremeno priključivao i don Stanko. U jednom času Kristina ga je upitala: „Don Stanko, a hoćete Vi dočekot Novu godinu?“ Namjerno sam na trenutak „zamudri“ pa naglašeno odgovorio: „Nison sigur, to somo Bog zno!“ Sve su načas blenule, a onda, shvativši „štos“, prasnule u smijeh. A don Stanko je na Novu godinu potvrdio Kristini – da je dočeko!



148 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page