top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 12.9. - 19.9.2021.

Župski listić Jelsa Br. 36 / 2021. (780)


Kroz tjedan misa svakog dana u 19h

u utorak u 8h


nedelja 12. 9. :

24. kroz godinu - (Ime Marijino)

mise u 9h i u 19h

 

ponedeljak 13. 9.:

Sv. Ivan Zlatousti

 

utorak 14. 9.:

UZVIŠENJE SV. KRIŽA

misa u 8h

 

srijeda 15. 9. :

Gospa Žalosna

 

četvrtak 16. 9. :

Sv. Kornelije

 

petak 17. 9. :

Sv. Robert Bellarm

 

nedelja 19. 9. :

25. kroz godinu - Presv. Sakramenta

Katehetska nedjelja – početak vjeronauka

mise u 9h i u 19h ( PREDSTAVLJANJE PRVAŠIĆA)



 

Djeco draga, prekinite s „raspustom“: sada vozite tj. UČITE I MOLITE!


Župnikova poruka roditeljima: I prije su nam djeca za vrijeme ljeta velikom dijelom „nestajala“ iz crkve, ali bi se većinom pojavili već one nedjelje kad ima početi školska godina, a pogotovo slijedećih nedjelja. U ovo naše doba razvio se pravi kult slavljenja rođendana, osobito mame za svoju djecu to podižu na vrlo visoku razinu. U srijedu smo (Mala Gospa) slavili Gospin rođendan, mise su bile ujutro i navečer, ali se na njima pojavila tek nekolicina djece.


Drage kršćanske (?) majke, kako to da niste svoju djecu dovele, ili barem poslale na rođendana vaše „kolegice“ i pomoćnice – nebeske Majke Marije?! Molim vas da slijedeće dane i tjedne prionete svojevrsnom popravnom:

  1. u subotu u 11 sati audicije za dječji zbor „Slavuji“ – koji će animirati katehetsku nedjelju (i mnoga slavlja ubuduće).

  2. u nedjelju na večernjoj misi (u 19 sati) PREDSTAVLJANJE PRVAŠA: molim roditelje da ih dovedu u crkvu u 18,30 i službeno ih upišu na župski vjeronauk. (Za „prijemni“ naučite dijete prekrižiti se i moliti Oče naš! )

  3. ISPOVIJED: u subotu i nedjelju od 18 do 19 sati.

  4. PRVOPRIČESNIKE (3. razred) – posebno ćemo predstaviti u adventu, a u nedjelju će dobiti MAK – Mali koncil – pomagalo za pripravu na P. pričest.

  5. SREDNJOŠKOLCIMA – vjeronauk počinje slijedećeg mjeseca.


 

PRVO ČITANJE: Čitanje Knjige proroka Izaije ( Iz 50, 5-9a )

Gospodin Bog uho mi otvori: ja se ne protivih niti uzmicah. Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od pogrda ni od pljuvanja. Gospodin Bog mi pomaže, zato se neću smesti. Zato učinih svoj obraz ko kremen i znam da se neću postidjeti. Blizu je onaj koji mi pravo daje. Tko će na sud sa mnom? Nek se suoči sa mnom! Tko je protivnik moj u parnici? Nek mi se približi! Gle, Gospodin Bog mi pomaže, tko će me osuditi.

 

PRIPJEV:

Hodit ću pred licem Gospodnjim u zemlji živih.

 

DRUGO ČITANJE:

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola ( Jak 2, 14-18 )

Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djelâ nema? Može li ga vjera spasiti? Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: »Hajdete u miru, grijte se i sitite«, a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist? Tako i vjera: ako nema djelâ, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: »Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djelâ, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.«

 

ALELUJA:

Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina

našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu

 

EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 8, 27-35)

U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Što govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Ti si Pomazanik – Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu.


I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«


Tada dozva narod i učenike pa im reče: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga.«


 

Priča o ljudima poput nas

U VI. stoljeću u Carigradu, golemomu gradu na Bosporu s naj­ljepšim crkvama na svijetu, palačama i kućama od bijeloga mramo­ra, živjela su za vrijeme cara Justinijana dvojica mladića i jedna dje­vojka. Bila su to djeca bogatih patricija, obrazovana, vesela, prijateljevala su od malih nogu. Djevojčini roditelji i roditelji jednoga roditelji jednoga od mladića još su se na rođenju svoje djece dogovorili da će njihovi dje­čak i djevojčica jednoga dana postati muž i žena. Došlo je to vrijeme i sretni se par vjenčao. Njihov je prijatelj bio kum na vjenčanju i ta­kođer se veselio zbog svojih prijatelja. Ništa nije moglo nagovijestiti skorašnju nesreću, međutim godi­nu dana nakon svadbe mladoženja je iznenada umro. Nakon četr­deset dana propisane žalosti u kuću mlade udovice došao je njezin prijatelj. Kleknuo je pred njom i rekao:

- Gospođo! Sada kada su dani velike žalosti iza nas, ne mogu, a da ti ne otkrijem ono što se prije nisam usudio ni spomenuti. Volim te otkako znam za sebe. Dan kada sam doznao da su tvoji roditelji i roditelji našega pokojnog prijatelja ugovorili vaš brak bio je najgori u mojemu životu. Otada se čak ni u mislima nisam usudio maštati svojoj sreći. Ti i sama znaš koliko sam iskreno volio tvojega muža mojega prijatelja. Ali, evo, dogodilo se što se dogodilo... I sada ti moram priznati da su moji osjećaji još jači i preklinjem te da mi po- staneš ženom!

Mlada se žena zamisli i reče: E, pa onda... Takve odluke treba donijeti poslije dugih molita­va i posta. Dođi mi opet za deset dana. Ali za to vrijeme da nisi ništa okusio, pij samo vodu. Za deset dana ću ti odgovoriti.

Točno u dogovoreno vrijeme mladić je ponovno bio u kući svoje voljene, samo što su ga sada sluge unijele na nosilima - toliko je bio oslabio od posta. U prostranoj dvorani vidio je s jedne strane stol prekriven svakovrsnim jelima, a s druge raskošnu postelju.

E, pa, gospodine, s čime ćemo početi? - zapita ga domaćica pokazujući prvo na stol, a zatim na postelju.

Gospo! - prozbori mladić. - Oprostit ćeš mi, ali moram se pr­vo okrijepiti...

Je li ti sada jasno? - reče mu mudra mlada žena. - Pogledaj ko­liko si me brzo spreman zamijeniti za drugu strast... U tome je sva ljudska narav! I ja tebi moram priznati da te odavno volim. Ali zna­jući želju svojih roditelja, nisam im odbila poslušnost i postala sam suprugom mojega i tvojeg prijatelja. Njegova mi je smrt puno toga otkrila, kako je u našemu životu, očito, sve promjenjivo i prolazno! I čemu da sada ja i ti dadnemo prednost? Služenju promjenjivome svijetu ili vječnome Bogu?

Sjeli su za blagdanski stol i tu donijeli odluku da svoja imanja razdijele siromasima i da slijede Krista svako u svojemu manastiru.


(NESVETI SVETI str. 106 – 107.)

 

SLUŠATI ONKRAJ ZVIJEZDA


Tražite Gospodina dok se može naći! ( lzaija 55,6 )

Zamislite život bez mobilnih telefona, interneta, GPS-a, računala ili mikrovalne pećnice. Tako je to u Green Banku, gradiću poznatom kao 'najtiši grad u Americi'. Tu je također i sjedište Green Bank Observatoryja, najvećega svjetskog pomičnog radioteleskopa. Za njegov je rad potrebna tišina kako bi „slušao" radiovalove koji nastaju gibanjem pulsirajućih zvijezda i zviježđa u dubokom svemiru. Sam je objekt veći od površine nogometnog igrališta i nalazi se usred ti­he radijske zone (NRQZ), područja od 35.800 četvornih ki­lometara, kako bi se spriječilo elektroničko ometanje rada krajnje osjetljiva teleskopa.

Ta hotimična tišina omogućuje znanstvenicima da čuju 'glazbu nebeskih tijela'. To me podsjeća na našu potrebu da se dovoljno stišamo i slušamo Onoga koji je stvorio svemir. Preko proroka Izaije Bog je poručio neposlušnom i povodlji­vom narodu: »Prignite uho i dođite k Meni! Poslušajte, i vaša će duša živjeti!“ Bog obećava svoju postojanu ljubav svima koji će Ga potražiti i zamoliti oproštenje.

Hotimice slušamo Boga kada se maknemo od svega što nas ometa kako bismo Ga upoznali u Svetome pismu i mo­litvi. Bog nije daleko. - James Banks


Bog želi da nađemo vremena za Njega, kako bi mogao biti prioritet u našem svakodnevnom životu i vječnosti.


 

- Iz neobjavljene zbirke (vjerojatno će uskoro biti objavljena) - RAZGOVORI S GOSPODINOM (DSJ)



TKO JE PRVI

Pogledaj, Zemljo i poslušaj puče:

Iz nadmetanja tko će biti prvi

Kroz ljudsku povijest nesmiljeno huče

Potoci suza, rijeke gorke krvi.


Crkvom i svijetom sa svakoga humka

Oglasuju se na velika zvona

Ko evergrini otrcana zvuka

Majke Salome i Sinovi groma.


Ovi ne traže sjest' lijevo i desno

Jer stvoreni su za više i veće

Zasjesti hoće na božanski prijesto.


Al' čovjek smrtnik baš nikada neće,

Doseći vrha Golgotskoga brijega;

Jedini On je Alfa i Omega!



MJESEC U OGLEDALU

Mjesec noćas

savršeno pun je,

raskošno blistav

Suncu nalikuje.


Začaran ko Narcis

zagledao se u svoj lik

u zrcalno more

na kom je uljna utiha

ispeglala sve bore.


Zavodeći sam sebe

Mjesec zaljubljeni

zanosno je skočio

u svoj svijetleći

kolut srebreni.


A sve ga zvijezde,

u samozatajnu sjaju

sa pristojne udaljenosti

radoznalo promatraju


208 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page