top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 11.7. - 18.7.2021.

Župski listić Jelsa Br. 27 / 2021. (771)


Kroz tjedan: svakog dana misa u 20 sati

u ponedeljak iznimno u 8h


nedelja 11. 7. :

15. kroz godinu - Sv. Benedikt

mise u 7h, u 9h i u 20h


 

ponedeljak 12. 7. :

don Jakša Rubinić u Vrisniku slavi 40 godina svećeništva

 

utorak 13. 7. :

Gospa Bistrička; (Nerežišća: Sv. Margarita )

 

četvrtak: 15. 7. :

Sv. Bonaventura

 

petak 16. 7. :

GOSPA KARMELSKA: na Braču je posebno slave Selca, Postira i Milnakao“god“ ili fijeru; također kao blagdan Zaštitnice Nerežišća i Bol, te zavjetno i ostale župe;

na Hvaru posebno Jelsa i Svirče:

u Svetištu na Račiću sv. misa i blagoslov novog maslinika u 6 sati,

a u župskoj crkvi misa u 20h

 

nedelja 18. 7. :

16. kroz godinu - 16. – Presv. Sakramenta mise u 7h, u 9h i u 20h

 

Govorimo hrvatski (i kršćanski!)


NE ISKAZUJTE ODUŠEVLJENJE NEPRIKLADNIM IZRAZIMA!

Sve češće se može čuti, osobito od mladih: „strašno ili stravično lijepa (žena), užasno dobra knjiga), fantastično strašan (film)…“. Svi ti izrazi i još mnogi slični sadržavaju strašnu contradictio in se – protivnost u sebi. Umjesto toga treba reći npr: „izvanredno lijepa žena, iznimno dobra knjiga, nevjerojatno izvrsnitan film“,


NE „OBOŽAVAJTE“ KOJEŠTA!

Svakodnevno se ljudi razbacuju frazom: „Ja to obožavam!“ I to podjednako vjernici, „vjernici“ i nevjernici. Možda ćete reći da je to fraza, da se tako samo slikovito kaže. Ali, ako si uistinu vjernik, možeš obožavati samo Boga, a ako ne vjeruješ u Boga, na koju analogiju možeš uopće osloniti taj „slikoviti“ govor?!


TKO JE (I ŠTO JE) KAO BOG?!

Ne manje, u svakodnevnim razgovorima može se čuti uzvik oduševljenja: K'o Bog! Za neke bizarne stvari: za uspješno izveden neki pothvat ili čak neki obični posao, za dobar nastup u sportu ili na estradi… ili za najobičniji dobro skuhan – fažol. Nezamislivo je kakave sve sitnice, da ne kažem gluposti nekima mogu biti ni manje ni više nego - kao Bog! A što ćemo s Drugom zapovijedi: Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud!? Ili po starinsku: Ne reci utašte Ime Božje!

Znate li što znači ime svetog arkanđela Mihovila: MI-HA-EL = Tko je kao Bog?! Kršćanine i kršćanko, zar doista banaliziranjem imena Božjega hoćeš stati nasuprot Poglavici nebeske vojske Boga Sabaota – Svevladara? Ne bojiš li se da te, ako ne prije, pred nebeskim vratima presretne s isukanim plamenim mačem?! Dakle, može netko (ili nešto) biti izvanredno dobar, izvrstan, krasan i prekrasan…,

ali nitko i ništa ne može se mjeriti s Bogom. Ni približno, ni do koljena…, ma ni do članaka Svevišnjemu! Zato, čovječe, ne mjeri Boga, nego mjeri svoje riječi!


 


PRVO ČITANJE:

Čitanje Knjige proroka Amosa ( Am 7, 12-15 )

U one dane: Amasja, svećenik betelski, reče Amosu: »Odlazi, vidioče! Bježi u zemlju Judinu, ondje jedi kruh i ondje prorokuj! Ali u Betelu da više nisi prorokovao, jer ovo je kraljevsko svetište, kraljevski hram.« Amos odgovori Amasji: »Nisam ja prorok ni proročki sin, nego stočar i gajitelj divljih smokava. Ali Gospodin me uze od stada i Gospodin mi reče: ’Idi, prorokuj mojemu narodu Izraelu!’«


 

PRIPJEV:

Pokaži nam, Gospodine, milosrđe svoje i daj nam svoje spasenje


 

DRUGO ČITANJE:

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima ( Ef 1, 3-14 )

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu. Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje, na hvalu slave svoje milosti. Njome nas zamilova u Ljubljenome u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupa po bogatstvu njegove milosti. Nju preobilno u nas uli zajedno sa svom mudrošću i razumijevanjem obznanivši nam otajstvo svoje volje po dobrohotnom naumu svojem što ga prije u njemu zasnova da se provede punina vremenâ: uglaviti u Kristu sve – na nebesima i na zemlji.


 

ALELUJA:

Otac Gospodina našega Isusa Krista prosvijetlio nam oči

srca te upoznamo koje li nade u pozivu našemu.


 

EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Marku ( Mt 6, 7 - 13)

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.«Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.



 

Prije 10 godina PAPA BENEDIKT XVI pohodio

je Hrvatsku


Osobito se dojmio njegov molitveni susret s 50 tisuća mladih na Trgu bana Jelačića: Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. ‘Budite uvijek radosni u Gospodinu!’ Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga”, zaključio je Papa.

Uslijedila je molitva vjernika, klanjanje i euharistijski blagoslov. U procesiji je iz katedrale donesen Presveti Sakrament u pokaznici iz Riznice zagrebačke katedrale iz 18. stoljeća, a svi okupljeni predvođeni Papom zatim su u molitvi i šutnji slavili Gospodina u Euharistiji. Ta je šutnja, „glasovita tišina“ postala poznata u svijetu, a i papa emeritus sjećao je se i šest godina kasnije, spomenuvši to u susretu s kardinalom Josipom Bozanićem godine 2017.


Na to se osvrće Ante Jerković, u Kani (6/21.) u svom napisu:

PREDVIDLJIVO I NEPREDVIDLJIVO



Ovaj svijet je stigao do kritične točke razvoja. Mladi više ne slušaju roditelje. Kraj svijeta ne može biti daleko.

Današnja mladež je po­kvarena do dubine svoga srca. Mladi su izopačeni i lijenčine. Današnja mladež neće biti sposobna sačuvati našu kulturu. Ne gajim više nikakve nade za budućnost naše zemlje bude li današnja mladež sutra na vlasti, jer je ta mladež nesnosna i bezobzirna, jednostavno užasna.

Pretpostavljam da se mnogi od nas, koji smo davno bili mladi, slažu s ovim mislima i ne gaje nikakve nade za budućnost. Ipak, prem­da su sve navedene riječi izrekli mudri ljudi, u svojemu crnom pogledu na mladež itekako ih opovrgava činjenica da je prvi navod zapi­san u Egiptu oko 2000. g. pr. Krista, drugi u Babilonu oko 1000. g. pr. Krista, a treći u Grčkoj oko 700. g. pr. Krista.

Da, ima mladih koji olako trate povjerene im darove, poglavito vrijeme, zdravlje i mladost, ali mnogo je više onih koji svojim živo­tom tkaju hvalospjev Bogu i sigurnu osnovicu za čovječanstvo. Nada nije besmislena. Premda im mi, koji smo zaboravili da smo bili mladi, dajemo loš primjer i uvlačimo ih u svoje spirale zla. Zato je ono što se dogodilo u susretu pape i mladih na Trgu bana Josipa Jelačića bilo itekako predvidljivo. Jer to su mladi. Oni mladi koji su u većini. Oni mladi koji su zalog budućnosti.


PREDVIDLJIV HIPODROM

Premda su najavljivali pljuskove, jedino što se slilo te nedjelje na Hipodromu bilo je mnoštvo vjernika. Naše zajedništvo i naš su­sret nije bio miting ili pokazivanje naše moći. Nije bio ni politički manifest. Nije bio ni stvaranje kulta ličnosti Benedikta XVI. Na­še okupljanje bilo je susret zajedništva u Kristu. Krist je onaj koji nas je pozvao i koji nas je okupio. Na svim susretima okupljali smo se kao vjernici. I to vjernici koji mole.

Neki, koji ne poznaju ili ne žele upoznati Hrvatsku, čudili su se kako je sve prošlo dostojanstveno i bez ikakva ekscesa. I u Zagrebu i drugdje diljem Hrvatske.

5. 6. 2011., dok je zrakoplov s papom Benediktom XVI. uzlijetao iz zagrebačke zračne luke, nad Zagrebom se pojavila velika duga. Ta je duga bila još jedan jasan znak Božje blizine koja se snažno očitovala tijekom papina posjeta Hrvatskoj.

 


Prekrasna poruka


Bogati čovjek pogleda kroz svoj prozor i ugleda siromaha kako nešto uzima iz svoje kante za smeće ... Reče: Hvala Bogu da nisam siromašan;

Siromašni čovjek se osvrnuo i ugledao čovjeka koji se loše ponaša na ulici ...

Rekao je: Hvala Bogu da nisam ljut.

Ludi čovjek pogleda unaprijed i ugleda hitnu pomoć koja prevozi pacijenta ...

Rekao je: Hvala Bogu da nisam bolestan.

Tada je bolesna osoba u bolnici vidjela kolica koja odvode mrtvo tijelo u mrtvačnicu ... Rekao je: Hvala Bogu da nisam mrtav;

Samo mrtva osoba ne može zahvaliti Bogu;

Zato se danas zahvalite BOGU za sve vaše blagoslove i za dar života ... za još jedan lijepi dan;

Što je život? Da biste bolje razumjeli život, morate posjetiti 3 lokacije:

1. Bolnica; 2. Zatvor; 3. Groblje.

U Bolnici ćete shvatiti da ništa nije ljepše od ZDRAVLJA. U zatvoru ćete vidjeti kako je SLOBODA najdragocjenija stvar. Na groblju ćete shvatiti da život ne vrijedi ništa. Tlo po kojem danas šetamo sutra će biti naš krov.

Tužna istina .Svi dolazimo sa "Ništa" i ići ćemo s "Ništa" .. Ostanimo, ponizni i budni i zahvalni Bogu u svakom trenutku na svemu.



Najrašireniji grijeh u Hrvata je intelektualna lijenost. Ima vrlo malo Hrvata koji misle, ni u jednu stvar ne zaviruju duboko, u svemu staju na pola puta, gdje je historija oni vide svakidašnjost, gdje je pravilo vide slučajnost, a ono što je tuđa zamka čini im se da je njihov cilj!"

-Tin Ujević-


 

Zamislite koliko bi svijet bio bolji kada nitko od nas ne bi širio glasine i davao lažne izjave ili kada bismo ih zaustavili čim ih čujemo. Zato, oslonimo se na Duha Svetoga da nam pomogne govoriti istinu u ljubavi i koristimo svoje riječi da veličamo Boga.

 


Molitva za posao

Gospodine Isuse, Spasitelju moj, ti si radio kao tesar u roditeljskom domu. Ti razumiješ teškoće i probleme nastale zbog moje nezaposlenosti. Pomozi mi da pronađem primjeren posao kako bih mogao dostojanstveno živjeti. Spreman sam prihvatiti bilo koji posao, koji pronađeš za mene. Oslobodi me oholosti, lijenosti i straha, i daj mi hrabrost, snagu i dobru volju, da radim posao koji mi providiš. Hvala ti Isuse!


155 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page