top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914)

Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga

don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775):

U svakoj potrebi javite se njima ili don Robertu (095826 9834),ili don Miliju u Vrbanj  091 956 0770. Hvala svima na razumijevanju

 

nedjelja 7. 4.:  

2. Vazmena – 1. u mjesecu

BOŽJEG MILOSRĐA – BIJELA – MALI  USKRS - 1. u mjesecu

MISE u 9 sati i u 18,30h (u 18h krunica za obitelji i duh. zvanja)

 

ponedjeljak 8. 4.:

BLAGOVIJEST ( preneseno )

misa u 18,30 sati

 

utorak 9. 4.: 

misa u 18,30 sati

 

srijeda 10. 4.:

misa u 18,30 sati

 

četvrtak 11. 4.: 

misa u 18,30 sati

poslije mise: KLANJANJE                                       

 

petak 12. 4.:

misa u 18,30 sati

 

subota 13. 4.: 

9. obljetnica smrti don Bože „Ishodnji dan“

u 18,30h za njega misa.

 

nedjelja 14. 4.:  

3. Vazmena

misa u 9h i u 18,30h

 

ŽUPNI VJERONAUK

OSNOVCI

1. razred u ponedeljak 15,00h

2. razred u ponedeljak 15,45h

3. razred u ponedeljak 16,30h ( prvopričesnici )               

4. razred u utorak u 15,00h

5. razred u utorak u 15,45h

6. razred u utorak u 16,30h

7. i 8 . razred u srijeda u 17,15h


SREDNJOŠKOLCI

1.  i  2. razred  u 19h

 

Prekrasni nosač zvuka (stik) - njihova pjeva -  možete nabaviti u crkvi i(li) u župnom uredu. Možda će vam se učiniti skupim (30 €), ali – vjerujte – to mu je proizvodna cijena, a vrijedi i puno više!

Ako ga već imate, kupite još jedan i darujte svojim prijateljima!

 

Služba riječi

Nedjelja 7. 4.

Druga vazmena  



PRVO ČITANJE 

Čitanje Djela apostolskih  ( Dj 4, 32-35 )

U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko. Apostoli pak velikom silom davahu svjedočanstvo o uskrsnuću Gospodina Isusa i svi uživahu veliku naklonost. Doista, nitko među njima nije oskudijevao jer koji bi god posjedovali zemljišta ili kuće, prodavali bi ih i utržak donosili i stavljali pred noge apostolima. A dijelilo se svakomu koliko je trebao.

 

PRIPJEV

Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova!

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve Ivanove poslanice (1Iv 5,1-6)

Ljubljeni: Tko god vjeruje: »Isus je Krist«, od Boga je rođen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga. Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo i zapovijedi njegove vršimo. Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške. Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša. Ta tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji? On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi nego – u vodi i krvi. I Duh je koji svjedoči jer Duh je istina.

 

ALELUJA

Jer si me vidio, Toma, povjerovao si, govori Gospodin:

blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!

 

EVANĐELJE   

po Ivanu  (Iv 20, 19-31)

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga:

Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se;  kojima zadržite, zadržani su im.«

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«

       I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu

 


Mons. Nikola Eterović-

Apostolski nuncij u Njemačkoj,


iz godine u godinu Veliki tjedan slavi u svojim rodnim Pučišćima na Braču. Predvodeći svečanu Euharistiju na Uskrs, u svojoj je propovijedi pojasnio je da je Isusovo uskrsnuće i danas uzrok mnogih sporova, protivljenja i neprijateljstava.


       „Otpočetka su Isusovi neprijatelji htjeli nijekati njegovo uskrsnuće. No, to se nijekanje na različite načine ponavlja do danas. Oni koji ne vjeruju u Isusa Krista,a osobito aktivni agresivni ateisti, ne samo da niječu Isusa Krista, nego niječu i njegovo uskrsnuće. U tom kontekstu treba razumjeti Isusovu poruku ‘Ne bojte se’. Istim pozivom Uskrsli se obraća i jedanaestorici učenika. Želi ih ohrabriti da se ne boje u njemu prepoznati onu osobu koja je javno naviještala evanđelje u Svetoj zemlji. To je isti Gospodin što pokazuju i njegove rane, ali i drugačiji jer je preobražen i ulazi kroz zatvorena vrata. Postoji u jednoj drugoj dimenziji koja nadilazi naše dimenzije prostora i vremena“, poručio je.

Protumačio je i ponašanje apostola poslije Isusova uskrsnuća. „Kako je moguće da su bojažljivi apostoli postali hrabri i odvažni, i to kao tada beznačajna manjina u tadašnjem Rimskom Carstvu? Kako je moguće da su pozivali narod i svima naviještali da je Isus živ? Apostoli to nisu mogli bez snažnoga i izvanrednog događaja kao što je Isusovo uskrsnuće.

Potaknuo je vjernike da se ne boje poput apostola i u današnje vrijeme budu autentični…. Pojasnio je da se kršćani i u zemljama gdje su manjina ne bi trebali bojati biti autentični. Podsjetio je na 43. apostolsko putovanje pape Franje koji je 2023. godine pohodio Mongoliju, crkvenu zajednicu s nekoliko tisuća katolika kako bi „ohrabrio tu malu katoličku zajednicu“.

„’Ne bojte se’ riječi su uskrsloga Gospodina i malobrojnim kršćanima u nekim europskim zemljama, poput istočne Njemačke“, istaknuo je, spomenuvši područja u kojima su kršćani manjina, a u kojima su, prema njegovim riječima, „uspjeli ostati vjernici i za vrijeme strašnih diktatura, Hitlerova režima i komunističke diktature, ali i danas u sekulariziranom ozračju“.

Propovjednik je istaknuo da nije važno da su kršćani u većini, već da kršćanske zajednice žive navještaj uskrsloga Gospodina. „Kad kršćanske zajednice taj navještaj žive svojim životom, pa i propovijedanjem, šire oko sebe Isusovu poruku. Tada takva kršćanska zajednica nije beznačajna jer ima određeni utjecaj i u odnosu prema drugim religijama i u sekulariziranome društvu“, primijetio je mons. Eterović, ustvrdivši kako će to u budućnosti biti slika kršćanskih zajednica u Europi.

„Europa se nažalost u mnogočemu odriče svojih kršćanskih korijena“, primijetio je, naglasivši pritom da u nekim zemljama i kontinentima, poput Afrike i Latinske Amerike, raste broj kršćana, dok u Europi broj kršćana stagnira. „To ne smije biti razlog našega malodušja. Uskrsli nam kaže ‘Ne bojte se’“, poručio je nadbiskup Eterović, pozvavši vjernike na zahvalnost Gospodinu za dar vjere, nade i ljubavi. „Primimo blagoslov Uskrsloga. Budimo i mi blagoslov članovima naše obitelji, prijateljima, ljudima dobre volje“, zaključio je.

 

Mons. Ivo Martinović -

imenovan požeški biskup;

Otvorena srca s iskrenom ljubavlju nastavljamo hod Požeške biskupije

dan nakon objave imenovanja, u utorak 12. ožujka dao prvi intervju Hrvatskome katoličkom radiju, poručivši da će se truditi u novoj službi, oslanjajući se na Božju snagu:


„Iskreno rečeno, o biskupskom imenovanju nisam niti razmišljao, premda sam od svećenika čuo neke priče, onako u šali. Govorili su: kandidat si za biskupa, o tebi se govori.    


Nisam tome pridavao nikakvu važnost jer sam bio svjestan i sto posto uvjeren da po mojim kriterijima nisam za tu službu. Ima puno sposobnijih svećenika koji su završili različite doktorate, koji u Crkvi u Hrvata i u Požeškoj biskupiji obnašaju visoke službe, koji su bolje upućeni u život Požeške biskupije, koji poznaju tu stvarnost i koji su možda spremniji to prihvatiti, nego ja. Za mene je uistinu bio šok kada me je apostolski nuncij obavijestio da me je papa Franjo imenovao požeškim biskupom. Najprije sam osjetio težinu, kao da se nešto prelomilo u meni. S druge strane bio je osjećaj straha jer nisam o tome nikad razmišljao, nisam se time bavio, ne poznam strukture biskupije, ne poznam ono što služba biskupa u sebi nosi“, rekao je mons. Martinović, posvjedočivši da je bilo dosta teško donijeti odluku i da je „apostolski nuncij možda ostao iznenađen čekajući dugo njegov odgovor.“

     Na pitanje je li već razmišljao o biskupskom geslu, mons. Martinović rekao je da su u njegovu egzistenciju i fratarski svećenički poziv duboko utkane dvije riječi: radost i mir. U tim dvjema riječima je temelj i smisao njegova života te smisao i radost poslanja i služenja vjernicima.

       Radost mons. Martinovića proizlazi iz jednog egzistencijalnog doživljaja. Kada je bio sjemeništarac, na prvoj godini, došao je kući za božićne blagdane, i jednu večer su razgovarali mama, tata, sestre, brat i on. U jednom trenutku mama je spomenula da je on trebao biti, po nekim kriterijima, nerođeno dijete. Naime, neki su sa strane mami sugerirali da ga abortira jer je bio peto dijete koje dolazi na svijet. Mama je na to rekla: „Ja mogu umrijeti, ali dijete koje mi je Bog dao neću sigurno pobaciti, neću oduzeti život mome djetetu. Pa mogu i poludjeti, ali to neće učiniti.“ A otac je kazao: „Kako hranimo ovo četvero djece, bit će korica kruha i za ovo koje će se roditi.“

„Kad to čujete od svojih roditelja u svojoj mladost, onda se otvori nebo nad vama i shvatite koja je veličina života i koji je dar života. Mogli ste biti nerođeni, mogli ste ne ugledati svjetlo života, dana, ovoga svijeta, svega što postoji. I od tog trenutka sam zahvalan i nikad ne mogu prestati biti zahvalan Bogu za dar života, zato što postojim. Od tog trenutka moj život postao je potpuno ispunjen radošću. To je ta egzistencijalna radost od koje živim i koju želim svjedočiti. S druge strane je radost zato što nas Krist poziva da navješćujemo njegovu Radosnu vijest ljudima“, rekao je mons. Martinović.

 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić: 091/895-6751

 

182 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 28.4. - 5.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 18 / 2024 (917) nedjelja 28. 4.: 5. Vazmena MISE u 9 sati i u 18,30h poslije večernje mise (oko 19,20h) susret RODITELJA PRVOPRIČESNIKA ponedjeljak 29. 4.: Sv. Katarina Sijenska

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

bottom of page