top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 28.4. - 5.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 18 / 2024 (917)

nedjelja 28. 4.:  

5. Vazmena 

MISE u 9 sati i u 18,30h  

poslije večernje mise (oko 19,20h) susret RODITELJA PRVOPRIČESNIKA

 

ponedjeljak 29. 4.:

Sv. Katarina Sijenska;  (u Zavali Sv. Petar Veronski)

misa u 18,30 sati

 

utorak 30. 4.: 

Sv. Pio V. papa

misa u 18,30 sati

 

srijeda 1. 5.:

Sv. Josip Radnik

počinje svibanjska pobožnost ( krunica )

misa i krunica u 18,30 sati

 

četvrtak 2. 5.: 

Sv. Atanazije; ( u Supetru Sv. Viktor )

misa i krunica u 18,30 sati                           

 

petak 3. 5.:

Prvi petak

Sv. Filip i Jakov Mlađi – apostoli

misa i krunica u 18,30 sati

 

subota 4. 5.: 

misa s krštenjem u 8 sati

svibanjska pobožnost s misom u 18,30h

 

nedjelja 5. 5.:  

6. Vazmena - 1. u mjesecu

MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) 

 

ŽUPNI VJERONAUK

OSNOVCI

1. razred u ponedeljak 9,00h

2. razred u ponedeljak 9,45h

3. razred u ponedeljak 10,30h ( prvopričesnici )               

4. razred u srijeda u 9,00h

5. razred u srijeda u 9,45h

6. razred u srijeda u 10,30h

7. i 8 . razred u srijeda u 11,15h

Dodatno: PRVOPRIČESNICI u četvrtak, petak i subotu u 11 sati             



SREDNJOŠKOLCI

1. razred u subotu u 19h

2. razred u subotu u 20h

 



Nađi vremena za milosrđe, to je ključ za nebo.

Nađi vremena za rad, to je cijena uspjeha.

Nađi vremena za prijateljstvo, to je put do sreće.

Nađi vremena za čitanje, to je vrelo mudrosti.

Nađi vremena za darivanje, dan je prekratak da bi bio sebičan.

Nađi vremena za igru, to je tajna vječne mladosti.

Nađi vremena za smijeh, to je melodija duše.

Nađi vremena za razmišljanje, to je izvor snage.

Nađi vremena za ljubav, to je darovana Božja povlastica.

Nađi vremena za molitvu, to je najveća snaga na zemlji.  

                                                                  sv. Majka Terezija

 

Služba riječi

Nedjelja 28. 4.

5. Vazmena 


PRVO ČITANJE 

Čitanje Djela apostolskih  ( Dj 9,26-31 )

U one dane: Kad je Savao došao u Jeruzalem, gledao se pridružiti učenicima, ali ga se svi bojahu: nisu vjerovali da je učenik. Tada ga Barnaba uze i povede k apostolima te im pripovjedi kako je Savao na putu vidio Gospodina koji mu je govorio i kako je u Damasku smjelo propovijedao u ime Isusovo. Od tada se s njima slobodno kretao po Jeruzalemu i smjelo propovijedao u ime Gospodnje. Govorio je i raspravljao sa Židovima grčkog jezika pa i oni snovahu pogubiti ga. Saznala to braća pa ga odvedoše u Cezareju i uputiše u Tarz.

Crkva je po svoj Judeji, Galileji i Samariji uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjem te rasla utjehom Svetoga Duha.

 

PRIPJEV

Ti si, Gospodine, hvala moja posred zbora velikoga!

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve Ivanove poslanice (1Iv 3, 18-24)

Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom. Po tom ćemo znati da smo od istine. I umirit ćemo pred njim srce svoje ako nas ono bilo u čem osuđuje. Jer Bog je veći od našega srca i znade sve. Ljubljeni, ako nas srce ne osuđuje, možemo zaufano k Bogu. I što god ištemo, primamo od njega jer zapovijedi njegove čuvamo i činimo što je njemu drago. I ovo je zapovijed njegova: da vjerujemo u ime Sina njegova Isusa Krista i da ljubimo jedni druge kao što nam je dao zapovijed. I tko čuva zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i On u njemu. I po ovom znamo da on ostaje u nama: po Duhu kojeg nam je dao.

 

ALELUJA

Ostanite u meni i ja u vama, govori Gospodin:

tko ostaje u meni, taj donosi mnogo roda.

 

EVANĐELJE   

po Ivanu ( Iv 15,1-8 )

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.

Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici

 

Tko vjeruje u mene…

Kad bi negdje na svijetu bilo vode života, išli bismo za njom preko sedam rijeka, preko sedam gora, preko sedam šuma i sedam mora. Kad bismo mogli dobiti vodu života, nikakva žrtva, nikakav napor, nikakva cijena ne bi nam bila prevelika. Kad bi nam netko obećao vodu života, nema toga komu bismo bili zahvalniji.

Voda života . . . vječni život.

 

PROVJERI SE: JESI LI NA PRAVOM MJESTU?


Ono gdje si ne mora biti ono gdje trebaš ostati. Možda si zaglibio u grijeh, možda ti je grijeh postao najbolji prijatelj i utočište od samoće i tjeskobe, možda je postao navika za koju ti se čini da je se ne možeš riješiti ma koliko pokušavao: jer pokušavao si i padao.

Možda si se uspio milošću Božjom otrgnuti zlu koje te je držalo u šaci, možda vjeruješ da ti je oprošteno, ali nikako da oprostiš samome sebi i osjećaš da ti je mjesto samo na marginama Crkve, kraj ulaznih vrata, iza nekog stupa da te nitko ne vidi, daleko od oltara prema kojemu se bojiš podići pogled. Možda se silno bojiš novoga pada i samo čekaš kad ćeš opet pasti i zbog toga se bojiš priznati Božjim.

Ali, dijete moje, zaboravio si na Boga koji djeluje u tebi. Zaboravio si na Njegovu milost koja te ispunja i obavija i štiti. Zaboravio si na to da te On čini novim stvorenjem i da On vodi bitke u tebi.

Nemoj se bojati krenuti, nemoj se bojati riskirati i povjerovati da ti može biti oprošteno. Nemoj se bojati potencijalnih padova toliko da se bojiš pokušati krenuti iz početka. Izvuci se iz te lažne sigurnosti kaosa i riskiraj s time da budeš u miru i sretan, premda ti je to tako nepoznato i zastrašujuće.

Ne moraš biti ono što si sada, ne moraš biti ondje gdje si sada. Samo kreni prema Gospodinu takav kakav jesi. Samo kreni iako padaš. Samo idi naprijed makar bio prljav i ranjen i slab. Kreni i dopusti Gospodinu da te vodi za ruku i da te čisti putem. Dopusti mu da ti liječi rane i da te podiže nakon padova. Samo kreni premda misliš da nisi dostojan toga puta nakon svega, premda osjećaš da si preslab i da si licemjeran i da si gori od ostalih koji idu Gospodinu.

Ne boj se ići naprijed Gospodinu, ne boj se pogledati ga u oči, jer oprošteno ti je ako si se za grijeh pokajao i odlučio ne griješiti koliko je to u tvojoj moći. I ne boj se moliti oprost uvijek iznova, ne boj se ustajati, ne boj se vapiti Gospodinu, ne boj se dopuštati mu da te liječi. Samo ćeš kroz to neprestano ustajanje moći ići naprijed u svetosti. Samo ne odustaj i ne vjeruj laži da nema nade u popravak. Ustani i ne vjeruj laži da nisi dostojan Božje ljubavi. Ustani i ne boj se, Bog je onaj koji će u tebi djelovati, ako mu dopustiš.


Možeš i ovako moliti:

Isuse, Krvlju svojom operi zrak koji dišem, hranu koju jedem, vodu koju pijem, putove kojima hodim, prostore u kojima boravim, stvari koje dotičem, ljude sa kojima kontaktiram…!

Odmakni od mene i svih onih s kojima dolazim u susret svako zlo i prijetnju – duši i tijelu. Zaštiti od toga zla moju osobu gdje god se nalazio i sve što je u vezi mene i onih za koje te molim.

Krvi Kristova operi me od svake zle misli, riječi, djela, operi svojom krvlju putove i načine kojima bi mogla proći neka teška bolest ili bilo kakva pandemija, zaštiti mene, moju obitelj, susjede, ulicu, mjesto, grad, Domovinu i cijeli svijet od svih zala koja nam prijete.

Krvi Kristova, zašiti me (nas);

Krvi Kristova pobjednice zlih duhova spasi me (nas) i zaštiti me (nas);

Krvi Kristova iscijeli me (nas)…

Krvi Kristova daj da me napusti svaka bolest tijela, uma, duše i duha i iziđe iz mene van. Krvi Kristova , blagoslovi me u ovom danu … u ime + Boga Oca, + Boga Sina i + Boga Duha Svetoga ! Amen !

Hvala Ti Isuse, Slava Ti Isuse… daj mi vjeru da si Ti moj liječnik i da mi nikoje zlo  ne može naškoditi dok sam s Tobom.

Amen!

 

NE ČAKAJTE DA NETKO OD VAŠIH BLIŽNJIH UMRE

KAKO BISTE MU REKLI DA JE DOBAR I DA GA VOLITE

Na umoru je majka brojne djece. Na vijest da majka umire, oni su se s raznih strana, neki i iz vrlo daleka svijeta, okupili oko njenog smrtnog kreveta. Najstariji sin je spontano izgovorio ono što su svi u srcu osjećali: „Majko mila, kako si nam uvijek dobra bila!“ Majka je podigla umorne kapke, pogledala ga i rekla: „Sine, zašto mi to nikada prije ne reče!“ I izdahnula!

  

Postoji 27 stvari koje ne smijete reći onima koje volite:

"Jesam li ti rekao? Ista si kao tvoja majka! Uvijek si mrzovoljan! Bulazniš. Ti si kriv! Što se to s tobom događa? Znaš samo kukati. Ništa ti ne polazi za rukom. Tako ti i treba. Zašto me ne slušaš? Budi malo odgovorniji. Zašto ne misliš svojom glavom? Nemoguća si! S tobom samo gubim vrijeme. Tebi je uzalud govoriti jer uporno tjeraš po svome. Učinit ću kako ja budem htio! Ako ti se ne sviđa odlazi. Sve krivo radiš! Radiš gluposti! Misliš samo na sebe! Da me stvarno voliš, učinila bi to! Ti si veliko dijete! Nemaš svoga stava! Trebaš sredstva za smirenje. To je tvoj problem! Ja tebe ne razumijem. Moraš li uvijek biti u pravu?


Postoji 37 stvari koje trebate reći onima koje volite:

"Učinio si pravu stvar! Divna si. Bilo je izvrsno! Danas si prekrasna. Silno mi nedostaješ. Hvala ti za sve što si učinila za mene ovih godina. Ti si mi važnija od sviju: od djece, od karijere, od prijatelja, od svega na svijetu!

Sretna sam što sam se udala za tebe! Ti si moj najbolji prijatelj! Da se još jednom rodim, tobom bih se oženio! Danas uživam u tvojoj blizini. Nedostajala si mi! Cijeli dan mislim samo na tebe! Tako je lijepo probuditi se u tvom zagrljaju! Uvijek ću te voljeti.

Uživam u sjaju tvojih očiju dok se smiješ. Danas si prekrasna, kao i obično. Uzdam se u tebe. Na tebe mogu uvijek računati. Odmaraš me. Ponosan sam kad sam u tvome društvu.

Žao mi je. Pogriješio sam. Što bi ti radije? Što planiraš? Samo da te malo čujem. Ti si posebna. Ne mogu zamisliti život bez tebe!

Htio bih biti bolji prema tebi. U čemu ti mogu pomoći. Pomoli se za mene. Danas sam molio za tebe. Kad smo zajedno, svaki je trenutak dragocjen. Hvala ti za tvoju ljubav. Hvala ti što me prihvaćaš takvog kakav jesam.

Hvala što si uz mene. Svaki dan proveden s tobom je lijep."

 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić: 091/895-6751

 

272 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.5. - 19.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 20 / 2024 (919) PRVOPRIČESNICI Jelsa 2024 nedjelja 12. 5.: SLAVLJE PRVE PRIČESTI 7. Vazmena MAJČIN DAN – Sv. Leopold Mandić MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 13.

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.5. - 12.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 19 / 2024 (918) nedjelja 5. 5.: 6. Vazmena - 1. u mjesecu MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 6. 5.: misa i krunica u 18,30 sati utorak 7. 5.: Sv. Dujam, patron-zaš

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

bottom of page