top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 16.4. - 23.4.2023.

Updated: Apr 22, 2023

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2023 (861)


nedjelja 16. 4.:

2. VAZMENA - Presv. Sakramenta

BIJELA NEDJELJA - BOŽANSKOG MILOSRĐA

MISE: u 10h (oblačenje novih bratima) i u 18,30h

 

ponedjeljak 17. 4.:

misa u 8h

 

utorak 18. 4.:

misa u 18,30h

 

srijeda 19. 4.:

misa u 18,30h

 

četvrtak 20. 4.:

misa u 18,30h

 

petak 21. 4.:

misa u 18,30h

 

subota 22. 4.:

misa u 18,30h

 

nedjelja 23. 4.:

3. VAZMENA

MISE u 10 i u 18,30h

(u 18h susret s roditeljima prvopričesnika)

 

ŽUPNI VJERONAUK

(trajanje “sata” u pravilu 30 minuta):

OSNOVCI

1. razred: ČETVRTAK u 9,00h

2. razred: ČETVRTAK u 9,45h

3. razred: (prvopričesnici) PETAK u 9,00h

4. razred: ČETVRTAK u 10,30h

5. razred: PETAK u 10,00h

6. razred: PETAK u 10,00h

7. razred: PETAK u 10,00h

8. razred: PETAK u 10,00h


SREDNJOŠKOLCI

U SUBOTU: 1. i 2.razred u 19h

 


HOĆEMO LI DOLIČNO PROSLAVITI PRVU PRIČEST 14. SVIBNJA?

Zbog nekih (objektivnih?) razloga morali smo odustati od Prve ispovijedi naše djece na Veliku srijedu, pa sam ih htio pripremati kroz ovaj minuli tjedan, ali su me neke mame dobrohotno upozorile da su praznici i da će neki, valjda, nekuda otići, osobito za vikend. Kao da ja to ne znam, ali znam i da bih ja veći dio slijedećeg tjedna trebao biti odsutan: u planu je da od ponedjeljka do srijede svi svećenici hvarskog dekanata hodočastimo u Bosnu: Podmilačje, Nova Bila i na grob dragog nam kolege fra Augustina Gušte Tomasa, a u subotu bih trebao imati jedno krštenje u Splitu (nažalost, sve je to za mene postalo upitno zbog jedne teške obiteljske situacije). A čuo sam još i prije prigušene prigovore nekih majki da djecu previše opterećujem ili - gnjavim! Pa: ako smo došli do toga da neki roditelji - naglašavam: neki, nisu u tome, hvala dragom Bogu, svi čak niti većina - „štite“ svoju djecu od mojih „gnjavaža“, ja od ovog dana, a dok ovo pišem preostaje točno mjesec dana do planirane Prve pričesti, prestajem gnjaviti i njih i njihovu djecu, uz preporuku da ih pod hitno oni počnu - gnjaviti.


Krajnji je čas da ih pouče kako će se ispovjediti - još prije nekoliko mjeseci dao sam im na sastanku taj zadatak i potrebne materijale (molitvenike i papire), ali zaključujem po reakcijama djece da ih neki roditelji nisu ni pipnuli (ni te materijale ni svoju djecu). Pa kako će se onda ispovjediti? I kako će uopće svoje dijete dovesti na prvu pričest oni roditelji koji ga nisu doveli, ili makar poslali, na misu ni na sam dan Boga Uskrsa?! Inzistiram i kao uvjet postavljam da mi ti roditelji osobno predoče opravdanje ili barem prihvatljivo objašnjenje!

A što se tiče svečanog programa i recitacija - o tome slijedeće nedjelje - u Listiću i na roditeljskom sastanku (u 18h, ako to nekome nije - gnjavaža!).

 

Služba riječi

Nedjelja 16.4.

2. VAZMENA - Mali Uskrs


PRVO ČITANJE

Čitanje Djela apostolskih (Dj 2, 42-47)

Braća bijahu postojana u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama. Strahopoštovanje obuzimaše svaku dušu: apostoli su činili mnoga čudesa i znamenja. Svi koji prigrliše vjeru bijahu združeni i sve im bijaše zajedničko. Sva bi imanja i dobra prodali i porazdijelili svima kako bi tko trebao. Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda. Gospodin je pak danomice zajednici pridruživao spasenike.

 

PRIPJEV

Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova.

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve Petrove Poslanice (Pt 1, 3-9) Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas, vas koje snaga Božja po vjeri čuva za spasenje, spremno da se objavi u posljednje vrijeme. Zbog toga se radujte, makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o objavljenju Isusa Krista. Njega vi ljubite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša.

 

ALELUJA:

Jer si me vidio, Toma, povjerovao si, govori Gospodin: blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.

 

EVANĐELJE

po Ivanu ( Iv 20, 19-31 )

Kad bi uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.


 

OBRAĆENJE RUSIJE?


Valjda je malo onih koji nisu čuli razne najave „obraćenja Rusije“ još od „Oktobarske revolucije“ i stasanja strahovlade Sovjeta: najavljuje se novo rođenje „svete Rusije“ i u objavama iz Fatime i u proročanstvima sv. Padre Pija. Jesu li možda na tome tragu i silna nastojanja pape Franje da pohodi Rusiju, pa i po cijenu da je, kako mu spočitava jedan naš pjesnik, osporavanjem kanonizacije Stepinca pokušao izatkati crveni tepih prema Moskvi i to preko Srpske pravoslavne Crkve i „velikog patrijarha“ Irineja? Nadamo se da je to ipak samo insinuacija, a i da je papa Franjo kroz prošlu godinu nešto naučio i definitivno suspregao svoja pregnuća prema Rusiji nakon što se Putin prometnuo u novog Führera, odlučan terorizirati Ukrajinu i prekrajati Europu isključivo po pravu jačega..


Donosim vam odlomak iz knjige BOŽJE PODZEMLJE koja prati životni put svećenika Stjepana Tomi­slava Poglajna (1906.-1990.), nesumnjivo jednog od najosebujnijih Hrvata dvadesetog stoljeća, koji je nažalost kod nas u domovini gotovo nepoznat.


Bio je vrlo aktivan u radu sa studentima u Hrvatskoj prije Drugoga svjetskog rata i početkom njega, ali potom zbog svog otpora nacizmu i komunizmu biva prisiljen napustiti Hr­vatsku. Zamijenivši u vlaku svoju svećeničku odoru civilnim odijelom i uzevši novi identitet, započeo je svoju avanturu motiviranu vjerom. Predstavljajući se kao liječnik uspio se infiltrirati najprije u slovačke vojne postrojbe, a potom kao časnik čak i u rusku Crvenu armiju, čitavo vrijeme ilegalno obavljajući svoju svećeničku službu, svjedočeći o progonu kršćana i životu podzemne Crkve.



Poglavlje 8. PLAN IZ PODZEMLJA (odlomak)

Crvena armija je bila ogorčena na komuniste. To je \ mogao vidjeti i najneupućeniji među nama strancima. Nikad nije dovoljno znati što osoba mrzi, nego treba znati i što voli. Važna činjenica o otporu komunizmu jest njegov pozitivni cilj. Naime, vođe koji su potaknuli stvaranje pokreta podzemlja i držale ga živim nisu bili trockisti, socijaldemokrati, kapitalisti ili pristalice cara. Oni su vjernici koji žele izgraditi kršćanski društveni poredak.


Nisam ja jedini promatrač koji je otkrio kako ru­sko srce danas potiče vjera. Za vrijeme rata 1940. skupi­na Rusa uhvatila je jednog litvanskog pukovnika kojeg sam poznavao. Izdvojili su ga od ostalih, stavili na nišan i rekli: "Mi ubijamo svoje zatvorenike."


"Dobro", reče moj prijatelj. "Ubijte i mene. Otkrit ću vam metu pa ćete lakše naciljati."


Zatim je skinuo svoj teški krzneni kaput, otkopčao košulju i tako golih prsiju stao nedaleko od crvenog ofi­cira. Ovaj je čekao. Nije ispalio ni metka.

"Zašto ne pucaš?" čudio se Litvanac.


"Ne mogu pucati u to", reče oficir i pokaže na križ koji je visio na lančiću oko pukovnikova vrata. "Okre­nut ću leđa, a ti bježi. Trči i neka te Bog blagoslovi."


Razgovarao sam i s drugim ljudima koji su i na dru­gim mjestima imali slična iskustva s crvenim vojnicima. Jedan ruski poručnik je zamolio mladu Poljakinju da mu nabavi svete slike, a zauzvrat joj je ponudio dijamantni prsten. Mađarskoj je redovnici crveni pukovnik ponu­dio dodatne zalihe hrane ako mu da ruski molitvenik.

Posjetio sam jedan samostan u istočnom dijelu Ma­đarske koji je bio pod nadzorom naših crvenih divizija. Poglavar samostana je pogledao moju uniformu i rekao: "Ti si partizan. Jesi li i komunist?"

"Ne, oče. Ja sam katolik."

"Počinjem vjerovati da je moguće istodobno biti oboje", reče svećenik. "Poslušajte što mi se prekjučer dogodilo."

Ispričao mi je kako mu se obratio jedan crveni za­povjednik i zamolio ga za razgovor u četiri oka. Mladić je bio vrlo mlad, vrlo nagao i vrlo svjestan svoje uloge osvajača. Kada je svećenik zatvorio vrata male prosto­rije za razgovor, on je glavom pokazao prema raspelu koje je visjelo na zidu.

"Vi znate da je to laž", reče poglavaru. "To je obična prijevara vas svećenika kojom zavaravate siromašne, a bogatima tako omogućujete da siromašne drže u nezna­nju. Recite sada kada smo nasamo. Priznajte mi da nika­da niste vjerovali u to da je Isus Krist Bog."

Svećenik se nasmiješi. "Ali, siroti moj mladiću. Na­ravno da vjerujem. To je istina."

"Nećete sa mnom igrati igrice", reče zapovjednik. "Ja mislim ozbiljno. Nemojte mi se smijati."

Izvukao je svoj revolver i prislonio ga uz svećeniko­vo tijelo.

"Pucat ću ako mi ne priznaš da je sve to laž."

Ne mogu to priznati jer nije istina. Naš Gospodin je stvarni i pravi Bog", reče svećenik.

Kapetan je ispustio revolver na pod i zagrlio sveće­nika. Na oči su mu navrle suze.

"Istina je! Istina je! I ja vjerujem u to, ali nisam bio siguran dok sam nisam vidio čovjeka koji je spreman umrijeti zbog svoje vjere. Oh, hvala vam, moj oče. Oja­čali ste moju vjeru. Sada i ja mogu umrijeti za Krista. Vi ste mi pokazali kako."

Kada brane konačno puknu i kada provre vjerski žar koji je bio gotovo trideset godina zatomljivan, tada na površinu izbije bujica osjećaja. Rusi su strastveni narod. Njihova vjera nije mlako odlaženje na nedjeljnu misu i zanemarivanje vjere tijekom tjedna. Jednom kada se od­luče na vjeru, spremni su za nju sve učiniti.

Međutim, postoji i druga strana pokreta otpora. Vje­ra ovih ljudi urodila je vrlo praktičnim plodovima. To sam shvatio tek pri završetku rata.

Vijesti koje su stizale sa zapada govorile su o zapa­njujućim pobjedama britanske i američke vojske koje su preko francuskih polja otjerale nekoć nesavladive Ni­jemce. Njemačke zračne snage su bile uništene. Bom­bardiranje Engleske dogodilo se prekasno da bi utjeca­lo na konačnu pobjedu. Mnoge jedinice s našeg bojišta otišle su za Rusiju odakle su prebačene za Mandžuriju, gdje se još trebao izvojevati rat.

Vojnici su sada otvoreno raspravljali o nadolazećem "maršu na Moskvu". Svi smo mi, osim punokrvnih ko­munista, bili uvjereni da će američke i engleske snage prodrijeti preko ruske granice, ući u Rusiju i srušiti ko­munistički režim.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Znamo da se to nažalost nije dogodilo. Ali, kaže se da Bog piše pravo i po krivim crtama; samo On zna kako će se „pisati“ i zvati Rusija poslije Putina.


 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA, ŽUPA UZNESENJA MARIJINA,

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić:091/895-6751



205 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page