top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 16.10. - 23.10.2022

Župni listić Jelsa Br. 41 / 2022 (836)

nedelja 16. 10.:

29. Krož godinu - presv. sakramenta

MISE u 9h i u 18,30 ( u 18 sati krunica )

 

ponedeljak 17. 10.:

Sv. Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik

misa i krunica u 18h

 

utorak 18. 10.:

Sv. Luka, evanđelis

misa u 8h

te, ako nas „pusti vrime“ u 3 ure popodne Carkvici, ili u 6 (18) sati u ž. crkvi.


 

srijeda 19. 10.:

misa i krunica u 18h

 

četvrtak 20. 10.:

misa i krunica u 18h

 

petak 21. 10.:

misa i krunica u 18h

 

subota 22. 10.:

Sv. Ivan Pavao II., papa

misa i krunica u 18h

 

nedelja 23. 10.:

30. Krož godinu - MISIJSKA

MISE u 9h i u 18,30 ( u 18 sati krunica )


 

ŽUPNI VJERONAUK

PONEDJELJAK: 1. razred u 9h; 2. r. u 9,45h ; 4. r. u 10,30h;

UTORAK: 3. razred (prvopričesnici) u 9h ; 5. i 6. r. u 10h; 7. i 8. r. u 11h;

(trajanje “sata” u pravilu 35 minuta, prvopričesnicima 45 minuta)

 

ŽENIDBENA NAPOVIJED

IVAN MIŠKOVIĆ, pok. Tonča i Blanše r. Romac, i DOBRILA VRANKOVIĆ, Nikole i Lukrecije r. Vodanović - - vjenčat će se u Svirčima 22. 10.

 



Iz onog "blaženog vremena" za koje Meša Selimović napisa: "Živimo u vremenu u kojem sporenja gotovo i nema i svi umiremo od dosade - slažući se u svemu!" u jednom zapisniku sjednice „samoupravnog“ radničkog savjeta stoji zapisano: „Drugovi, ja imam svoje mišljenje, ali se s njim ne slažem, nego se, naravski, slažem s mišljenjem druga direktora!" Je li neprilično pitati koliko su se stranački zastupnici u Hrvatskom saboru odmakli od ovakvih stavova i "mišljenja"?!

 

Odilon-Gbènoukpo Singbo - rođen u Hondja, Benin1980., može se reći da je beninski i hrvatski katolički svećenik, teolog i duhovni pisac. Bio je prvi kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Uz materinski, govori francuski, latinski i hrvatski. Kad ga je jednom službenica na carini rutinski upitala: „Jeste li Vi Hrvat?“,on joj hitro odgovorio: „Naravno, pa zar se to ne vidi?!“

 

Služba riječi – 24. nedjelje Kroz godinu 16. 9.


PRVO ČITANJE:

iz Knjige Izlaska (Izl 17, 8-13) U one dane: Dođu Amalečani i zarate s Izraelcima kod Refidima. A Mojsije reče Jošui: »Odaberi momčad pa pođi i zapodjeni borbu s Amalečanima. Ja ću sutra stati na vrh brda, sa štapom Božjim u ruci.« Jošua učini kako mu je Mojsije rekao te zapodjene borbu s Amalečanima, a Mojsije, Aron i Hur uzađoše na vrh brda. I dok bi Mojsije držao ruke uzdignute, Izraelci bi nadjačavali; a kad bi ruke spustio, nadjačavali bi Amalečani. Ali Mojsiju ruke napokon otežaše. Zato uzeše kamen, staviše ga poda nj i on sjede na nj, a Aron i Hur, jedan s jedne, a drugi s druge strane, držahu ruke, tako da mu izdržaše do sunčanog zalaska. I Jošua oštricom mača svlada Amaleka i njegov narod.


 

PRIPJEV:

Pomoć je naša u imenu Gospodina koji stvori nebo i zemlju.

 

DRUGO ČITANJE:

Iz Druge poslanice Timoteju (2Tim 3, 14 – 4, 2) Predragi: Ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu. Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban. Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve, zaklinjem te pojavkom njegovim i kraljevstvom njegovim: propovijedaj riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom.

 

ALELUJA:

Živa je riječ Božja i djelotvorna; prosuđuje nakane i misli srca.4


 

EVANĐELJE:

po Luki ( Lk 18,1-8)

U ono vrijeme: Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: »U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ’Iako se Boga ne bojim nit za ljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’«

Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?«


 

ORATORIJ ''ZA KRIŽEN''


Zbor sv. Ceclije iz župe Uznesenja Marijina u Jelsi na otoku Hvaru

dirigent Slavko Reljić

Subota, 15. listopada 2022., 19.30 sati,

Katedrala Presvete Trojice

 

Gabriele Adani: PRIJATELJSKA RIJEČ


SVAKI JE ČOVJEK VJENČAN: KAKO?


Dobar dan, nevjenčani!

Samac je u neku ruku nepotpun. I sam Bog reče: »Nije dobro da čovjek bude sam«. Stvoren na Božju sliku, čovjek je pozvan na za­jedništvo, na jedinstvo u ljubavi. Svaki je dakle čov­jek upućen ka ženidbi da prenosi život. Ali su raz­ličiti načini i putovi gdje se ostvaruje ovo zajedništvo i očinstvo. Ne postoji samo tjelesno sjedinjenje mu­škarca i žene, postoji duhovno sjedinjenje, a i ono još uzvišenije: nadnaravno sjedinjenje. Tjelesna je plodnost činjenica, ali je neizmjerno uzvišenija duhovna i nadnaravna plodnost. Uostalom, plodnost je temelj i uvjet vrednovanja i istinitosti tjelesnog sjedinjenja.

Neudate i neoženjene osobe nisu nepotpuni ako uspiju ostvariti pravo duhovno jedinstvo s braćom ljudima i nadnaravno jedinstvo u beskrajnoj božan­skoj ljubavi.

Ljubav upravlja svijetom. Što je uzvišenija lju­bav, to je uzvišeniji, ushićeniji i istinitiji čovjekov život. Čovjekova ljubav stvara zaručnike, nadnaravna ljubav svece i Božju djecu.


Dobar dan želim: bolesnicima, patnicima…

Dok odlaziš na posao i vodiš djecu u školu, mno­gi ljudi ne mogu ustati. Moraju ostati u krevetu i možda trpe.

Čemu bolest, zašto patnja? Bog ih nije stvorio niti htio. U zemaljskom raju sve bijaše sretno i savršeno. Tek je čovjekova pobuna unijela nered i nesavršenost u život. Kad god se naše nesavršeno ti­jelo sukobi s prirodnim zakonom, mora snositi poslje­dice: bolest i patnju.

Čovjek se našao u neredu, u sukobu sa savršen­stvom prirode i života. Odatle nastaje tjelesna, du­ševna, živčana i duhovna pobuna iz koje se rađa patnja.


 

Mons. Don Božidaru Medvidu

(Jelsa, 2. 3. 1924. – 13. 4. 2015.)

glasovitom mještaninu, svjedoku vjere, uzornom svećeniku,

vrsnome duhovniku

i zaslužnom župniku

o 75. obljetnici Mlade mise zahvalna zavičajna Jelsa * 2022.


Ova spomen ploča na Gradini nadahnula je Tonča Đuku da joj priključi svoju pjesmu

te zamolio da se objavi:


DON BOŽI U SPOMEN


U kraju tom ima kućica siva

I dušom svom ja žurim k njoj

Jer tu je - don Božota dom.


Skaline što vode k njemu gdje živi

I danima stvara za pamćenje djela

Da ostavi puku za sva pokoljenja

Poruke od Boga - i njemu se divi.


Riječi hvale za sve što nam ostavi,

Utjeha je svakom tko se njega sjeti

U vremenu bola, rastanka i tuge

Neka mu je hvala za godine duge.


Velikan vjere za života je bio

Molitvom je istu nju zadužio

Narod će njega sav dugo da pamti

U znak slave Nebu i Mariji Santi.


-Tonči Đuka-



Spomenu pridodajemo i ovu fotografiju, da se prepozna - tko (i koga) zna!


200 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page