top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.11.- 19.11.2023.

Župni listić Jelsa Br. 47 / 2023 (892)

nedjelja 12. 11:

32. KROZ GODINU MISE: u 9h i u 17h

(u 16,15 roditeljski s. prvopričesnika)

 

ponedjeljak 13. 11.:

1misa u 17h

 

utorak 14. 11.:

Sv. Nikola Tavelić

misa u 17h

 

srijeda 15. 11.:

Sv, Albert Veliki


SUSRET S BIBLIJOM: u 17 sati počinjemo MISU molitvom ČASOSLOVA – VEČERNJE,

a poslije mise nastavljamo razgovor o Bibliji (trajanje po dogovoru )


 

četvrtak 16. 11.:

Sv. Margareta Škotska

1misa u 17h

 

petak 17. 11.:

Sv. Elizabeta Ugarska

misa u 17h


MOLITVENI HOD ZA VUKOVAR

u 17,30h sabiranje ispred župne crkve te u procesiji („koloni“)

s lampionima krećemo prema Svetištu Gospe od Zdravlja,

kratka molitva pred upravo restauriranom i vraćenom Gospinom

slikom i povratak na Trg križonoše gdje ćemo oko Križa

odložiti svoje svijeće.

 

subota 18. 11.:

Posveta bazilika sv. Petra i sv. Pavla

misa u 17h

 

nedjelja 19. 11:

33. KROZ GODINU MISE: u 9h i u 17h

 

ŽUPNI VJERONAUK


OSNOVCI

1. razred u ponedeljak 9,00h 2. razred u ponedeljak 9,45h

3. razred u ponedeljak 10,30h 4. razred u srijeda u 9,00h

5. razred u srijeda u 9,45h

6. razred u srijeda u 10,30h 7. i 8 . razred u srijeda u 11,15h


SREDNJOŠKOLCI

U SUBOTU:

1. razred u 18h

2. razred u 19h

 



Imamo državu s poteškoćama u razvoju, a političare s posebnim potrebama!

Kada bi u Hrvatskoj lopovima sjekli ruke, u Saboru bi umjesto tipki za glasovanje bile pedale.

Oženio sam se dva puta i to su bile dvije katastrofe: prva mi je žena otišla, a druga je ostala.

Novac ne može kupiti sreću, ali je ugodnije plakati u Ferrariju nego na biciklu.

Pomozi nekome kada je u nevolji i on će se sjetiti tebe kad bude opet u nevolji.

Alkohol ne rješava probleme, ali opet, s druge strane, ne rješava ih ni mlijeko!

Internet: Sinoć mi "crko" internet pa sam malo sjedio s obitelji. Fini neki ljudi...!

I vuci siti i koze na broju. A pastir se vodi kao nestala osoba.

 

Služba riječi

Nedjelja 12. 11.

33. KROZ GODINU


PRVO ČITANJE

Iz Knjige Mudrosti (Mudr 6, 12-16)

Mudrost je sjajna i ona ne tamni: lako je vide koji je ljube i nalaze je oni koji je traže. Ona pretječe sve koji je žude i prva im se pokazuje. Tko zorom rani njoj, taj se ne muči: nalazi je gdje sjedi kraj vrata njegovih. Jer je i sama misao na nju mudrost savršena, a tko radi nje bdi, brzo je bezbrižan. Ona hodi naokolo i traži sebi dostojne; i pojavljuje im se dobrohotno na stazama i ususret im dolazi u svakoj misli.

 

PRIPJEV

Tebe žeđa duša moja, Gospodine, Bože moj!

 

DRUGO ČITANJE

Iz Pavlove poslanice Prve Solunjanima (1Sol 4, 7b-13-18)

Braćo! Nećemo da budete u neznanju o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade. Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime. Ovo vam uistinu velimo po riječi Gospodnjoj: mi živi, preostali za Dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su usnuli. Jer sâm će Gospodin – na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje – sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu, a zatim ćemo mi živi, preostali, zajedno s njima biti poneseni na oblacima u susret Gospodinu, u zrak. I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom. Tješite se dakle uzajamno ovim riječima!

 

ALELUJA:

Bdijte i budite pripravni; jer u čas kad i ne slutite doći će Sin Čovječji!

 

EVANĐELJE po Mateju (Mt 25, 1-13)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja. Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ’Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ’Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ’Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’ Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ’Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ’Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!«

 

DUHOVNA MISAO NA HRVATSKOM RADIJU

O prijateljima i neprijateljima bez pretjerivanja


Često se nađemo u prilici slušati o različitim osobama, a i sami osjećamo potrebu opisati svojim bližnjima one s kojima smo se danas ili nedavno susreli. Kako drugi, tako i mi najčešće ne prenosimo samo sadržaj naših susreta, nego i dojam koji je dotična osoba na nas ostavila. On nam je gdjekad važniji nego sâm sadržaj.

Redovito ne treba velika psihološka pronicljivost da se iz samog pripovijedanja zaključi u kakvom su odnosu pripovjedač i osoba o kojoj isti pripovijeda. U njihovim odnosima brzo se može prepoznati naklonost i simpatija ili pak sumnja i prijezir. Koliko god neki pokušavaju skriti svoje osjećaje i igraju se nepristranog izvjestitelja, izraz lica i boja glas pokazuju u kojem se smjeru kreću njihovi opisi. Podsjetimo, oči su ogledalo duše!

Kad bi pripovjedači imali na pameti da govorom o drugima otkrivaju više sebe nego druge, vjerojatno bi pažljivije birali riječi te pazili da ne pretjeruju i ne budu isključivi, čak ni prema onima koji su im stali na žulj i priredili neugodnost, a kamoli prema onima koji im ništa nažao nisu učinili; samo što jedni drugima nisu „legli na srce“ ili, kako to mladi znaju reći, „nisu kliknuli“. Treba dobro paziti da tvrde i teške riječi koje smo usmjerili prema drugima ne izvuku na svjetlo dana ružne karakterne osobine koje nas u drugih osoba smetaju, dok iste u sebi ne primjećujemo. Teško, naime, možemo nešto u drugima prepoznali što sami u sebi, u većoj ili manjoj mjeri, nemamo ili nismo.

No ne treba izbjegavati pretjerivanje i isključivost samo u odnosu prema osobama koje nisu prema našim mjerama i očekivanjima, nego su potrebne umjerenost i razboritost kada govorimo i o onima koji nam se sviđaju i volimo ih, koji su nam nadahnuće i uzor; pronalazimo se u njihovom razmišljanju i ponašanju. Ako pretjeramo tako da im pripišemo nadrealne i božanske atribute naš govor o njima lako može izgubiti na uvjerljivosti i vjerodostojnosti. Može čak postići suprotni učinak od onog koji želimo, a i mi sami ćemo u tom slučaju pretrpjeti određeni gubitak; ispast ćemo nezreli i neozbiljni procjenitelji, strasni i pristrani, čak i fanatični navijači. A fanatizam i oduševljenje bitno se razlikuju.

O prijateljima i osobama koje volimo i divimo im se, te želimo da one i drugima budu privlačne i drage, moramo govoriti nenametljivo, jednostavno i konkretno, osobno i toplo, a da se pritom ipak ne rasplinemo u pretjeranim osjećajima. Sadržaj mora biti stvaran, a ne fantastičan, iskazan kroz konkretne primjere kojima smo osobno svjedočili ili smo o njima čuli od pouzdanih i vjerodostojnih svjedoka.

O osobama koje volimo nije potrebno govoriti nadugo i naširoko jer osim verbalne komunikacije postoji također govor tijela kojim prenosimo svoje oduševljenje, osjećaje i uvjerenja, te je on kojiput još važniji od samih izgovorenih riječi. Neumjerenost u količini pohvala i u dužini vremena mogu samo naškoditi našim dobrim namjerama.

O ovome je, s dužnim i nužnim razlikama, važno voditi računa i kada kao vjernici govorimo o Isusu kojeg smatramo svojim Prijateljem, Učiteljem i Gospodinom. Ako nam je stalo da ga i drugi ljudi upoznaju i zavole ne smijemo biti agresivni i bučni nametljivci, nego jednostavni, blagi i iskreni svjedoci, svjesni da o njemu možemo mnogo više reći djelima nego riječima. Uostalom, on je sâm rekao: „Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge“ (Iv 13,35).

-Anton Tamarut-

 

ZA MEDITATIVNO GRIJANJE DUŠE

Ako ti ikad bude teško, osjećaš tjeskobu, pogledaj u sunce, u zvijezde, u nebo. To je sve tu zbog tebe.

Ako ikad budeš tužan i uplakan, osjeti vjetar u svojoj kosi koji miluje i tvoje lice. Šum mora, rijeka. Tu je sve zbog tebe.

Ako ikad pomisliš da me nema, da sam daleko ili ne postojim, pogledaj u svoje dijete, svoju ženu, muža, oca, majku, djeda, baku, sestru i brata, prijatelja. Pogledaj iskru u njihovim očima. Tu sam. U toj iskri što se život zove.

Ako ikad pomisliš da nisi vrijedan, da nikog nemaš. Vrijedan si i ja te ljubim.

Ja sam tu zbog tebe a ti zbog mene. Ljubim te.

Ako dobro poznajete prispodobu o izgubljenom sinu u Evanđelju, primijetit ćete da danas, posebno od onih koji se nazivaju vjernici, čujete riječi osude poput onog starijeg brata koji je bio zavidan. Koji zna sve tuđe grijehe nabrojati a svoje ne vidi jer ih kao nema. I mnogi zato otpadnu, pobjegnu i više se ne vrate. A sve što je trebalo, trebalo je da iz nas i našeg života izgovara i progovara Otac.

Živimo u vremenu Božjeg Milosrđa, zapamtite. Još nije stupilo vrijeme pravednosti i suda, a mi sudimo. Mi određujemo pravdu.

Živimo u nikad uzburkanijem vremenu, vremenu vidljivog i nevidljivog rata. A nikad manje nismo bili mirotvorci pa čak i u svojim obiteljima.

Živimo u nikad bogatijim životnim uvjetima a nikad nismo bili siromašniji zbog pretilosti duha i svega što nam razum i znanje doseže.

Nije nas na zemlji bilo nikad više nego sad, a najusamljeniji smo zbog svoje narcisoidnosti i sebičnosti.

A samo je malo potrebno za život. Upravo onoliko koliko nam je bilo potrebno da se i pojavimo na ovome svijetu.

Da nas netko satka. Sašije. Božja ljubav puna milosrđa.

-Stijepo Gleđ Markos-

 

ZRNO ZA SVAKI DAN

Dajite! Za svakog čovjeka najskuplje je vrijeme. I ni nad čim ne dršćemo kao nad vremenom. I ni u čem nismo škrti kao u vre­menu. — I nema većeg dara koji bismo nekom mogli dati od vremana. Posvetiti nekome vrije­me znači saslušati ga, razumjeti, pomoći — podijeliti s njim život.

Mjerilo čovjekove mudrosti je u tome kako raspolaže svojim vremenom. Mjerilo je ljubavi koliko bližnjemu darujem svoga vremena.

(lk 6,38)

 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA,

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić:091/895-6751




273 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 28.4. - 5.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 18 / 2024 (917) nedjelja 28. 4.: 5. Vazmena MISE u 9 sati i u 18,30h poslije večernje mise (oko 19,20h) susret RODITELJA PRVOPRIČESNIKA ponedjeljak 29. 4.: Sv. Katarina Sijenska

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

bottom of page