top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.11.- 3.12.2023.

Updated: Dec 9, 2023

Župni listić Jelsa Br. 49 / 2023 (894)

nedjelja 26. 11:

34. KROZ GODINU U ŽUPNOJ CRKVI: MISA u 9h, potom KLANJANJE,

u 16h ZAJEDNIČKA URA, te u 17h MISA.


U SVETIŠTU MISE:

9,30h (Pitve)

15h (Sv. Nedjelja)

 

ponedjeljak 27. 11.:

misa župnoj crkvi u 17h

misa u Gospe u 8 i u 15 sati ( Hvar )

 

utorak 28. 11.:

misa župnoj crkvi u 17h

misa u Gospe u 8 i u 15 sati ( Dol )

 

srijeda 29. 11.:

misa u Gospe u 8 i u 15 sati ZAKLJUČNA MISA OSMINE - za dobrotvore Svetišta.

 

četvrtak 30. 11.:

Sv. Andrija apostol

SUSRET S BIBLIJOM u 17h misa s Večernjom, a poslije mise razgovor o Bibliji

 

petak 1. 12.:

prvi petak u mjesecu

mise u 8 i u 17 sati

 

subota 2. 12.:

prva subota u mjesecu

molimo za duh. zvanja)

mise u 11h (s krštenjem) i u 17h

 

nedjelja 3. 12:

1. NEDJELJA DOŠAŠĆA (adventa) – 1. u mjesecu

MISE: u 10h i u 17h (u 16,30 krunica za obitelji i duh. zvanja);

u 16 sati: susret s roditeljima prvopričesnika - dogovor o predstavljanju

 

ŽUPNI VJERONAUK


OSNOVCI

1. razred u ponedeljak 9,00h 2. razred u ponedeljak 9,45h

3. razred u ponedeljak 10,30h 4. razred u srijeda u 9,00h

5. razred u srijeda u 9,45h

6. razred u srijeda u 10,30h 7. i 8 . razred u srijeda u 11,15h


SREDNJOŠKOLCI

U SUBOTU:

1. razred u 18h

2. razred u 19h

 

















Ovako nas naš Bog miluje svome dlanu!





















Ovako nas podcjenjivački bombardiraju naši državni

predvodnici i saborski zastupnici!



Prva i druga!

Dok od Boga svaki dan primamo nezaslužene darove njegove dobrote, pitajmo se ponekad samokritično koliko je istine u onoj poslovici da „narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje!“?


 

Služba riječi

Nedjelja 21. 11.

34. KROZ GODINU


PRVO ČITANJE

Iz Knjige proroka Ezekiela (Ez 34, 11-12. 15-17)

»Ovo govori Gospodin Bog: ’Evo me, sam ću potražiti ovce svoje i sam ću ih pasti! Kao što se pastir brine za ovce svoje kad se nađe uza stado raspršeno, i ja ću se pobrinuti za svoje ovce i skupit ih iz svih mjesta u koja se raspršiše u dan oblaka i mraka. Sam ću pasti ovce svoje i sam ću im dati počinka’ – govori Gospodin Bog. ’Potražit ću izgubljenu, dovesti natrag zalutalu, povit ću ranjenu i okrijepiti nemoćnu, bdjeti nad pretilom i jakom – past ću ih pravedno.’ A vama, ovce moje, ovako govori Gospodin Bog: ’Evo me da sudim između ovce i ovce, između ovnova i jaraca!’«

 

PRIPJEV

Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam.

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve Pavlove poslanice Korinćanima (1Kor 15, 20-26.28)

Braćo! Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih! Doista po čovjeku smrt, po Čovjeku i uskrsnuće odmrtvih! Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni. Ali svatko u svom redu: prvina Krist, a zatim koji su Kristovi, o njegovu Dolasku; potom – svršetak, kad preda kraljevstvo Bogu i Ocu, pošto obeskrijepi svako vrhovništvo, svaku vlast i silu. Doista, on treba da kraljuje dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje. Kao posljednji neprijatelj bit će obeskrijepljena smrt. I kad mu sve bude podloženo, tada će se i on sam, Sin, podložiti Onomu koji je njemu sve podložio, da Bog bude sve u svemu.

 

ALELUJA:

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje! Blagoslovljeno kraljevstvo Oca našega Davida koje dolazi!

 

EVANĐELJE po Mateju (Mt 25, 31 -46

U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima: »Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva. Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ’Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.’ Tada će mu pravednici odgovoriti: ’Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’ A kralj će im odgovoriti: ’Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ Zatim će reći i onima slijeva: ’Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i nedadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!’ Tada će mu i oni odgovoriti: ’Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ilibolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?’Tada će im on odgovoriti:


 

„GOSPA I OKOLO GOSPE“

Gospe, i okolo Gospe! – često to sriče naš Božo, a da ni on sam više ne zna čiji to uzdah, tj. kojega pokojnog Jelšanina time citira. Ja evo koristim tu frazu kao naslov za svoj osvrt na ovogodišnja slavlja Gospe od Zdravlja.

Za ovu veliku svetkovinu dosta smo se dobro pripravili materijalno, a duhovno? Ili – drugim riječima – uredili smo Svetište Gospino i okoliš, a što je sa svetištima naših duša i srca? Kad sam čuo kako je u Hvaru devetnica Gospi od Zdravlja okupljala u crkvi Svetoga Duha mnoštvo pobožnih vjernika, više nego otkako se pamti, pomislih kako bi bilo vrlo poželjno, i još više dostojno i pravedno uvesti devetnicu pred ovaj Gospin blagdan u župi Jelsa, koja je i povijesno i aktualno tako jako obilježena svetkovanjem Gospe od Zdravlja – Ufanja našega. Slutim, netko će primijetiti da imamo devetnicu nakon Svetkovine, ali nju obilježavaju skoro sve župe našeg otoka, a Jelsa bi ipak trebala ponijeti predvodničku perjanicu! Stavljam ovo svim župljanima Jelse na dušu: da već slijedeće godine, nakon osmine Dušnog dana (a – ruku na srce – zadnjih su godina mnogi naši župljani i samu tu osminu molitve za svoje i sve pokojne, nažalost – pokopali ili upokojili!) proslijediti molitvenom devetnicom Gospi od Zdravlja, u koju se može izvrsno uklopiti i Molitveni hod za Vukovar 17. studenog.

A u materijalnoj pripravi, u uređenju Gospe i okolo Gospe – „puno lipih stvari“ smo učinili po planu, a neke od planova i nismo uspjeli izvršiti. Zahvalni smo:

- članovima Župnog ekonomskog. vijeća - crkovinarima koji su uvijek, posebno Neno, Božo i Tomo, aktivno uključeni u pripravu slavlja i u asistenciju na misama;

- braći Potočnjak Ivici i Borku – koji su pokosili prezarasli travnjak u širokom krugu svetišta, a pripomogao je ponešto i susjed Ivo Mišković. (prisjetili smo se nekih bivših zauzetih volontera koji su s velikom ljubavlju uređivali okoliš crkve Gospe od Zdravlja: Grgo Huljić dok ga nije bolest zaustavila, a potom Simo Soljačić do same svoje smrti – velika im hvala, a Simotu - pokoj vječni daruj, Gospodine!) ;

- Hvarskom vodovodu – radnoj ekipi i predstojniku Luki Bunčugi za ono što su poduzeli da svetište stalno ima vodu i za ono što će na tom planu još učiniti;

- Jeanu Pierreu (Žanu) – za mnogovrsnu suradnju u našoj župi, počev od uređivanja internet Stranice i postavljanja kamere – prijenosa iz crkve, a sada i iz Svetišta; zahvalni smo i njegovim asistentima - pomagačima Marku Vuckoviću, Jadranu Makjaniću i Tomiju Županu.

- Jadranu – dodatno - za redovito servisiranje ozvučenja, i – u tandemu s Jurom Goićem održavanje rasvjete u našim crkvama.

- Restauratoricama Lani, Kristini i Juliji – za vrsnu obnovu Gospine slike, te braći Gabelić Mariju i Perotu (Vrboska) koji su asistirali u skidanju i sada u povratu slike.

A što to od planiranog nismo uspjeli ostvariti?

- Obnovno farbanje svih crkvenih vrata trebao je solidno (a on i ne zna drugačije!) izvesti Ferdo, ali smo okasnili angažirati ga, kad su se kiša i vlaga tome ispriječile;

- Uređenje zidića uz stepenište, montažu nove, reprezentativne fontane vizavi sakristije i obnovljene „koprivnice“ na dnu crkve - trebao je izvesti naš vrsni suradnik Joško iz Selaca; navrijeme smo ga angažirali, ali je on - okasnio!

 

Slavko i okolo Slavka!

Nije lako ni u doslovnom smislu, tj. fizički, obići oko Slavka, a bogme ni preskočiti ga, no u prenesenom značenju (ma još teže ga je prenositi, pitajte naše vatrogasce!), naprosto ga je nemoguće zaobići kad govorimo o raznim događanjima u našoj župnoj zajednici.

U našem studiju filozofije i teologije, ili preciznije teodiceje, učestalo se koristio pojam Nepokretni pokretač, poslije su nas ispravljali da treba reći Nepokrenuti pokretač, a odnosi se na Boga koji sve stvara a sam nije stvoren.


Ja sam taj pojam često (zlo)upotrebljavao za Slavka kad bih ga zatekao kako, sjedeći pred oltarom na onoj mojoj sjedalici (a pomislio bih kako ni njoj nije lako!), dirigira ne samo pjevačkom zboru nego i svojim pomagačima, Mari i ostalima, u uređivanju crkve. Ako sada pomišljate da su svi ti spomenuti, kroz ovih mjesec dana njegova bolovanja, odahnuli od njega, ljuto se varate; jer je Slavko na daljinu (onlajn - kako se to lijepo hrvatski kaže!) čak i još više u svemu tome prisutni pokretač (istina – sada pokrenuti!). Oni koji su „umreženi“ preko Fejsa, Wapa itd. gotovo na dnevnoj bazi mogu vidjeti njegov „liječnički bilten“ i pratiti mu „život na vagi“!, te zaključiti koliko je tu na mjestu ona da nije svako zlo za zlo, ili da je svako zlo za neko dobro! Prvi je to uvidio i konstatirao sam Slavko. Taj svoj famozni fizički „pad na koljena“ u Bolu i bol koju mu je donio, Slavko mi je pokušao dočarati u prvom izvještaju istoga dana, a počeo je ogorčenom riječju „Oni Vaš nesrićni Broč…!“, ali nakon nekoliko dana gotovo doslovne nepokretnost iskreno mi je „ispovjedio“ kako uviđa da njegov pravi invaliditet nije to razbijeno koljeno nego njegova silna kilaža zbog koje ga je jedva moguće transportirati i običnim vozilom hitne pomoći, a nekmoli npr. helikopterom. Tako je zaključio i čini se čvrsto odlučio uhvatiti se ukoštac s tim svojim temeljnim problemom. I – kako do sada vaga i njegov izgled pokazuju – uspješno to radi. Eto po čemu je i ovo zlo za neko dobro! Bože mu daj – ustrajnost! Za uspješno daljnje plivanje na opatijskim „talasima terapije“!


Međutim, to Slavkovo zlo iznjedrilo je i još neko dobro, zapravo cijeli niz:

- Prvo: naši su se vrsni pjevači napokon – „otpustili“ te pokazali sebi i Slavku da se misa može pjevati i bez organište i dirigenta! Bože moj, kolike sam godine to priželjkivao, prizivao i moljakao, i od Slavka i od zbora, uz ljutiti prigovor: Koji slavni i s pravom razglašeni zbor jelšanski, a niste kadri bez orgulja povesti obični pjev u crkvi i započinjati strofe, što su prije tako dobro znale činiti Jerkica, Marica, Anita, Mirjana… čak i sama jedna od njih! Evo, sada to, napokon, uspješno rade Darijo, Milovan…, a očekujemo i druge.


- Drugo, a ne manje dragocjeno dobro, prekrasni je četverolist Slavkovih zamjenika, za koji se on pobrinuo i promovirao ga (gle, koliko ih je potrebno da onakav opseg kapaciteta nadomjeste!). Vrlo smo im zahvalni, a to su: Tomi Domančić, Klara Milatić, Vojana Salamunić (zauzeto i izvrsno vodi dječji zbor – Slavuje), te dragi i simpatični Bartul Huljić, hajde da mu, s razlogom, zatepamo „mali Slavko“, koji naočigled „raste“, uvjeren sam i nadam se – do visoka!

- Ne zaboravljamo s radošću zahvaliti Ivani Gurdulić, koja uspješno zamjenjuje Slavka u njegovoj „vrsnosti broj 2“, u uređivanju i cvjetnom aranžiranju oltara.

- Harno zahvaljujemo i svima onima koji su doprinijeli za to cvijeće.

 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA,

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić:091/895-6751



374 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 28.4. - 5.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 18 / 2024 (917) nedjelja 28. 4.: 5. Vazmena MISE u 9 sati i u 18,30h poslije večernje mise (oko 19,20h) susret RODITELJA PRVOPRIČESNIKA ponedjeljak 29. 4.: Sv. Katarina Sijenska

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

bottom of page