top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 19.2. - 26.2.2023

Updated: Feb 19, 2023

Župni listić Jelsa Br. 7 / 2023 (854)

nedjelja 19. 2.:

7. KROZ GODINU - Presv. Sakramenta MISE: u 10h i u 17h

 

ponedjeljak 20 2.:

misa u 18h

 

utorak 21. 2.:

misa u 18h

 

srijeda 22. 2.:

POČETAK KORIZME

ČISTA SRIJEDA– PEPELNICA

zapovijedani post i nemrs

MISE S PEPELJENJEM u 9h i u 18h

prije mise - mogućnost ispovijedi

NEMRS NAS OBVEZUJE I U SVE KORIZMENE PETKE

 

četvrtak 23. 2.:

misa u 18h

 

petak 24. 2.:

misa u 18h i Put križa

 

subota 25. 2.:

misa u 17h

 

nedjelja 26. 2.:

1. KORIZME MISE: u 10h i u 18,30h (Put križa u 18h)

 

ŽUPNI VJERONAUK


se nastavlja poslije školskih praznika; svi vjeroučenici pozvani su

na obred pepelnice u srijedu, a preporuča se i PUT KRIŽA u petak!

 



nude nagradu

Na gornjim slikama vidite tri vrlo zanimljiva, moglo bi se reći i povijesna, lokaliteta na našem otoku. Ja sam na ovom otoku, kad se sve zbroji, skoro četvrt stoljeća, a tek sam ih ovih dana upoznao, zahvaljujući Paulotu Peronji.

A mnogi koji su na Hvaru rođeni i već ostarjeli - za njih čak ni ne znaju!

Takvima nudimo nagradni zadatak: tko ih točno smjesti i najmaštovitije opiše, može dobiti za nagradu „malu biblioteku“ - svežnjić raznih knjiga!

 

Služba riječi

Nedjelje 7. Kroz godinu (19 2 . 2023)


PRVO ČITANJE

iz Knjige Levitskog zakonika (Lev 19, 1-2.17-18) Gospodin reče Mojsiju: »Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: ‘Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš! Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Ja sam Gospodin!‘«

 

PRIPJEV

Milosrdan je i milostiv Gospodin.

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve poslanice Korinćanima ( 1Kor 3, 16-23) Braćo! Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi. Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar. Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom. Ta pisano je: On hvata mudre u njihovu lukavstvu. I opet: Gospodin poznaje namisli mudrih, one su isprazne. Zato neka se nitko ne hvasta ljudima jer sve je vaše. Bio Pavao, ili Apolon, ili Kefa, bio svijet, ili život, ili smrt, ili sadašnje, ili buduće: sve je vaše, vi Kristovi, a Krist Božji.

 

ALELUJA

Tko čuva riječ Kristovu, u njemu je zaista savršena ljubav Božja.

 

EVANĐELJE

po Mateju (Mt 5, 38-48)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?

Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«

 

REIKI I KATOLICI

(Verica Jačmenica - Jazbec, dr. med.)


Reiki je svjetski fenomen koji već trideset godina unosi nedoumice u dušu slabo poučenog vjernika bilo koje religije. Jasno je da nitko nema pravo odrasloj osobi priječiti da vjeruje u što želi ili bolesniku zabraniti da se liječi metodama kojima želi. Takvu svrhu nema ni ovaj tekst. Njime samo dajemo liječnički odgovor na pitanje kakve mogu biti posljedice ako vjernik katolik prakticira tu metodu.


Što je reiki?

Reiki je složenica od riječi rei čije je značenje „božja svijest, svetost, univerzalna duhovna mudrost“, i ki što znači „životna energija ili bioenergija“. Reiki je prastaro magijsko umijeće porijeklom iz zemalja Dalekog Istoka. Sastoji se od kineskih, japanskih i budističkih starih vjerovanja. To je prirodna iscjeliteljska metoda za koju kažu da se ne može naučiti iz knjiga, nego se mora „primiti“ od učitelja. Služi za liječenje zdravstvenih tegoba, ali i za mentalno čišćenje. Cilj joj je uskladiti čovječanstvo sa svemirskom univerzalnom životnom energijom. Čovjeka podučava kako se suočiti sa samim sobom, kako se spustiti u dubine svoje duše i svoje savjesti.

Reikijem se „tretiraju“ ljudi, životinje, stvari, prostori, poslovi… On služi kao osobna zaštita od nesreća, bolesti, neuspjeha i problema.

Iako reikisti tvrde da to nije religija, oni ipak iscjeljuju i čovjekov duh. (Područje duha pripada domeni teologije. Glavna bolest duha je grijeh. Kršćane je od grijeha već otkupio Isus Krist). Reiki tako postaje na neki način imitacija Crkve. (Postoji Svjetska udruga majstora reikija čiji poglavar ima status našega Pape).

Reiki je metoda liječenja polaganjem ruku. Takvo se svojstvo može dobiti samo preko učitelja, posrednika, službenika, majstora reikija koji će bolesnog, klonulog ili potrebitog čovjeka inicirati, tj. uskladiti s kozmičkom energijom. Inicirati znači i iscijeliti, znači ponovno pravilno složiti, znači stopiti čovjekov „ja“ s neosobnom univerzalnom svemirskom silom. Inicijaciji prethodi vrijeme čišćenja koje traje 21 dan. Naravno da to usklađivanje ima svoju cijenu, to umijeće je komercijalizirano. Iako svagdje u svijetu postoji konkurencija cijena, početni tečaj ima cijenu prosječne plaće u Hrvatskoj, drugi je još skuplji, a cijena za treći tečaj se na Internetu ne navodi. Na Zapadu se cijene tretmana i edukacije kreću u tisućama eura. Tijekom tretmana reikijem, majstor ili terapeut potrebnika nastoji uskladiti sa svemirskom energijom. Zanimljivo je da je ta metoda djelovanja oduvijek bila pretežno u ženskim rukama.


Opasnost

Iako reiki tobože nije religija, u njemu se koristi inicijacija. Taj je obred pak sastavni dio mnogih religija i služi uvođenju mladog člana u zajednicu. U katolikâ su to krštenje, prva pričest i krizma. Inicijacija koja nije sakramentalna, za katolika znači ulazak u svijet metafizike i okultnih sila.


Tko su „ciljne skupine“?

Kad čovjek zapadne u duševne, zdravstvene ili bilo koje druge poteškoće, ima samo jednu želju – što prije se riješiti svoje bolesti, patnje ili svojega križa. Prijemčiv je za bilo koji utjecaj… spreman napustiti sve svoje dosadašnje životne principe i utrte putove i prikloniti se novoj i primamljivoj ponudi. Reiki je dakle 'pogodan' za one katolike koji se nalaze na rubu svoje Crkve ili za one koji su se od nje udaljili.


Neke važne razlike

Zapadnjačka znanost veže se uz pojam osobe koja ima svoje lice i svoja prava. Zapadnjački vjernik drži da je svemir djelo osobe, Boga koji je čovjekov tvorac i prijatelj. Njegova religija u svojoj srži ima molitvu, a njegov religiozni stav je poniznost pred Bogom. Zapad poštuje ljudska prava, jer poštuje osobu, a vjernik vjeruje da je Isus Krist svojom žrtvom na križu otkupio čovjeka za vječni život.

S druge strane, istočnjačko poimanje života ne gleda osobu, nego njezine energetske meridijane, njezine čakre (vrtloge energetskih kanala) i silu koja protječe kroz te meridijane. Zato Istok ima posebnu medicinu, posebnu filozofiju i teologiju, te osobito posebnu soteriologiju (nauk o spasenju). Istok ne cijeni toliko osobu, koliko silu. Čovjek na Istoku drži da se duša osobe nakon smrti seli u drugo biće i tako nastavlja živjeti. To je princip reinkarnacije. Ako se katolik podvrgava reikiju, mora prihvatiti i princip reinkarnacije. A svoj sud o reinkarnaciji Crkva je izrekla davne 543. godine na Sinodi u Carigradu. Tada je jasno rečeno da vjernik Crkve nakon smrti prelazi u vječni život.

Katolički vjernici moraju biti svjesni razlika između svoje vjere i reikija!

  1. Reiki uči da nema Boga, nego da postoji samo sveopća životna energija. Po obrascu života koji nudi reiki, čovjeku Bog uopće nije potreban. Čovjek je u stvari bog; čovjek u sebi stalno nosi prikrivenog boga a postaje ga svjestan u času prosvjetljenja. Prosvjetljenje je čas iscjeljenja, to je onaj žuđeni povratak cjelini, povratak samome sebi, sjedinjenje i stapanje sa sveopćom kozmičkom neosobnom energijom. Kad nema boga, tada nema ni grijeha, tada nema ni smrti. Čovjeku nije potrebno spasenje, osim onog koje donosi reiki. Zato reiki svog učenika želi odalečiti od njegova dotadašnjeg boga, bio to Bog, Buddha, Allah ili Jahve... Reiki želi svom učeniku (katoliku) obezvrijediti Isusa Krista kao Sina Božjega te omalovažiti Njegovu žrtvu na križu.

  2. Reiki uči da Isus Krist nije pravi Bog i pravi čovjek, nego samo jedan od prijašnjih majstora reikija.

  3. Reiki uči da ne postoji Duh Sveti, nego samo univerzalna životna energija.

  4. Reiki uči da nema grijeha, nego samo nesklad ili energetska neravnoteža.

  5. Reiki uči da nema zla, Sotone, nego da postoji samo neznanje, čije su žrtve ljudi.

  6. Reiki uči da ne postoji spasenje koje nam je priskrbio Isus Krist.

  7. Reiki uči da Crkva koja je kod kršćana nastavak Isusova spasiteljskog djela nema vrijednosti, nego da je sva vrijednost svijeta – ljudsko tijelo.

  8. Reiki uči da ne postoji bolest, nego samo zapreka tijeku kozmičke sile kroz ljudsko tijelo. Reikijem se ta zapreka može elegantno otkloniti. U kršćanstvu je bolest posljedica grijeha. Po grijehu su se u svijet naselili nered i smrt. Tek spasenje će donijeti savršeno zdravlje koje ćemo imati u eshatonu (zadnjem vremenu), kad nam Bog „bude sve u svemu“.

  9. Reiki vraća čovjeka u doba koje je bilo prije nego li je Isus Krist na križu dao svoj život kako bi nas otkupio za vječni život.

 



262 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.4. - 28.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 17 / 2024 (916) nedjelja 21. 4.: 4. Vazmena – – Presv. Sakramenta NEDJELJA DOBROG PASTIRA molitva za duhovna zvanja MISE u 9 sati i u 18,30h (u 17,30h ura klanjanja – molitva za

ŽUPNE OBAVIJESTI 14.4. - 21.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 16 / 2024 (915) nedjelja 14. 4.: 3. Vazmena SV. MISE: u 9 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 15. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati utorak 16. 4.: misa s večernjom - u 18,30 sati

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

bottom of page