top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 18.2. - 25.2.2024

Župni listić Jelsa Br. 8 / 2024 (907) 

nedjelja 18. 2.:  

1.  KORIZMENA – Presv. Sakramenta 

mise u 10h (kongrega) i u 17h (Put križa)

 

ponedjeljak 19. 2.:

misa u 18h

 

utorak 20. 2.:

misa u 18h

poslije mise biblijsko-molitveni susret

 

srijeda 21. 2.:

misa u 18h

 

četvrtak 22. 2.: 

Katedra sv. Petra; poslije mise klanjanje

misa u 18h


 

petak 23. 2.:

prije mise  PUT KRIŽA u 18h  ( nemrs )

misa u 18h

 

subota 24. 2.: 

misa u 18h

 

nedjelja 25. 2.:  

2. KORIZMENA  

mise u 10:30h i u 18:30h (Put križa)

 

ŽUPNI VJERONAUK

nastavlja se poslije praznika 
 

NEKE VAŽNE NAJAVE

MJESEČNE DUHOVNE OBNOVE U STAROM GRADU

održavaju se u pravilu SRIJEDOM – za veljaču je u srijedu 21.2. u 19 sati.

Mladomisnik župnik don Ivan dočekat će rado u župnoj crkvi sve koji dođu.

****************** 

100. OBLJETNICA ROĐENJA NAŠEG DON BOŽE

„pada“ u subotu 2. ožujka.

Tim povodom su svećenici Hvarskog dekanata planirali svoj redoviti

mjesečni sastanak održati u Jelsi, a započeti ga misom zadušnicom

za don Božu u 10h – vjerojatno na Gradini - (preciznija obavijest naknadno)

Podrazumijeva se: pozvani su svi ljudi dobre volje da se priključe!

*************

ZARUČNIČKI TEČAJ

za bračne kandidate i za već vjenčane koji su ga preskočili

održat će se u dvije večeri – 8. i 9. ožujka u 19h u Jelsi (u ž. dvorani)

***********************

DUHOVNA OBNOVA ZA CRKVENE PJEVAČE

je u Starom Gradu u župnoj crkvi u subotu 9. ožujka s početkom u 17 sati.

****************

BISKUPIJSKI KRIŽNI PUT NA BRAČU

u subotu 16. ožujka na trasi OD PRAŽNICA DO NEREŽIŠĆA

ide se uglavnom poljskim i gorskim stazama, preko Trolokva na bračkoj visoravni.

******************

NAŠ ŽUPNI ZBOR je u petak svojim Oratorijem oduševio Preko na Ugljanu,

a sljedećeg će vikenda, zajedno s Bratovštinom predstaviti naš


 

Služba riječi

Nedjelja 18. 2.

1. Korizma  


PRVO ČITANJE 

iz  Knjige Postanka (Post 9,8-15)

Ovo reče Bog Noi i njegovim sinovima s njim: »Evo, sklapam savez svoj s vama i s vašim potomstvom poslije vas i sa svim živim stvorovima što su s vama: s pticama, sa stokom, sa svim zvijerima, sa svime što je s vama izišlo iz korablje – sa svim živim stvorovima na zemlji. Uspostavljam savez svoj s vama te nikad više vode potopne neće uništiti živa bića niti će ikad više potop zemlju opustošiti.« I reče Bog: »A ovo znamen je saveza koji stavljam između sebe i vas i svih živih bića što su s vama za naraštaje dovijeka: Dugu svoju u oblak stavljam, da znamenom bude saveza između mene i zemlje.

Kad oblake nad zemlju navučem i dúga se u oblaku pokaže, spomenut ću se saveza svoga, saveza između mene i vas i stvorenja svakoga živog: potopa više neće biti da uništi svako biće.«

 

PRIPJEV

Sve su staze tvoje, Gospodine, ljubav i istina

za one koji čuvaju Savez tvoj.

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve poslanice sv. Petra  (1Pt 3,18-22) 

Ljubljeni: Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu. U njemu otiđe i propovijedati duhovima u tamnici koji bijahu nekoć nepokorni, kad ih ono Božja strpljivost iščekivaše, u vrijeme Noino, dok se gradila korablja u kojoj nekolicina, to jest osam duša, bî spašena vodom. Njezin protulik, krštenje – ne odlaganje tjelesne nečistoće, nego molitva za dobru savjest upravljena Bogu – i vas sada spasava po uskrsnuću Isusa Krista koji, uzašavši na nebo, jest zdesna Bogu, pošto mu bijahu pokoreni anđeli, vlasti i sile.

 

PJESMA PRIJE EVANĐELJA:   

Ne živi čovjek samo o kruhu,

nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta

 

EVANĐELJE   

po Marku  (Mk 1, 12-15)

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.      

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«


 

IZ PORUKE SVETOGA OCA FRANJE ZA KORIZMU 2024.

Bog nas vodi kroz pustinju do slobode


Draga braćo i sestre!

Kada se naš Bog objavljuje, prenosi uvijek poruku slobode: »Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva« (Izl 20, 2). Tako počinje dekalog dan Mojsiju na gori Sinaj. Narod itekako dobro zna o kojem izlasku Bog govori: iskustvo ropstva još je uvijek svježe u njegovu sjećanju. On prima deset riječi u pustinji kao put slobode. Mi ih nazivamo “zapovijedima”, ističući snagu ljubavi kojom Bog odgaja svoj narod. Taj je poziv na slobodu uistinu snažan. Ne iscrpljuje se u jednom događaju, zato što sazrijeva na jednom putu. Kao što Izrael u pustinji još uvijek nosi Egipat u sebi – često žaleći za prošlošću i mrmljajući protiv Gospodina i Mojsija – tako i današnji Božji narod nosi u sebi tlačiteljski jaram koji mora ostaviti iza sebe. Opažamo to u trenucima kad se osjećamo beznadno, kad besciljno lutamo kroz život kao po pustinji, bez obećane zemlje prema kojoj bismo zajedno težiti. Korizma je milosno vrijeme u kojem pustinja ponovno može postati – prema riječima proroka Hošee – mjesto naše prve ljubavi (usp. Hoš 2, 16-17). Bog odgaja svoj narod da iziđe iz svog ropstva i doživi prijelaz iz smrti u život. Poput nekog zaručnika iznova nas privlači sebi i našem srcu šapće riječi ljubavi.


Izlazak iz ropstva u slobodu nije neko apstraktno putovanje. Da bi naša korizma bila konkretna, prvi korak je željeti vidjeti stvarnost. Kad je Gospodin privukao Mojsija gorućem grmu i progovorio mu, odmah se objavio kao Bog koji vidi i, nadasve, čuje: »Vidio sam jade svoga naroda u Egiptu i čuo mu tužbu na tlačitelje njegove. Znane su mi muke njegove. Zato sam sišao da ga izbavim iz šaka egipatskih i odvedem ga iz te zemlje u dobru i prostranu zemlju – u zemlju kojom teče med i mlijeko« (Izl 3, 7-8). I danas se vapaj mnoge naše potlačene braće i sestara uzdiže do neba. Zapitajmo se: dopire li i do nas? Potresa li nas? Dotiče li nas? Mnogo nas toga jedne od drugih dijeli i odvaja, niječući spone bratstva koje nas oduvijek povezuju.


… Ovaj korizmeni hod bit će konkretan ako, ponovno slušajući ova pitanja, priznamo da smo još uvijek pod vlašću faraona. To je vlast koja nas čini iscrpljenima i neosjetljivima. To je model rasta koji nas dijeli i otima nam budućnost. Zagađuje zemlju, zrak i vodu, ali onečišćuje i duše. Iako je naše oslobođenje započelo krštenjem, u nama ostaje neobjašnjiva čežnja za ropstvom, kao svojevrsna privlačnost prema sigurnosti poznatih stvari, nauštrb slobode.


…U mjeri u kojoj će ova korizma biti vrijeme obraćenja, čovječanstvo koje luta osjetit će dašak kreativnosti: bljesak nove nade. Želim vam reći isto ono što sam rekao mladima s kojima sam se prošloga ljeta susreo u Lisabonu: »Tražite i riskirajte, tražite i riskirajte. U ovom povijesnom času izazovi su ogromni, jecaji bolni. Proživljavamo treći svjetski rat koji se vodi u dijelovima. Osmjelimo se gledati na naš svijet ne kao da je na umoru, nego u procesu rađanja, ne na kraju, nego na početku velikog novog poglavlja povijesti. A za to je potrebna hrabrost« (Obraćanje studentima, 3. kolovoza 2023.). To je hrabrost obraćenja, izlaska iz ropstva. Vjera i ljubav to dijete nadu drže za ruku. Uče ga hodati i, istodobno, ono njih vuče naprijed Blagoslivljam sve vas i vaš korizmeni hod…


Rim, 3. prosinca 2023.

Papa Franjo

 

Prenosimo iz SD:

SRCE ZA UGANDU

U Splitu prikupljeno više od sto tisuća eura

 

U sklopu duhovnog koncerta “Srce za Ugandu” koji je prije nekoliko dana na splitskim Gripama okupio više od šest tisuća posjetitelja, za izgradnju nove misije u Ugandi prikupljeno je više od sto tisuća eura! Koncert je održan u organizaciji Župe Gospe Fatimske iz Splita, a uz kupnju ulaznice za duhovni koncertni spektakl koji je napunio veliku dvoranu Gripe, građani su svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji dali i direktnim uplatama donacija na račun. - Cjelokupan iznos koji je prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji već je uplaćen na račun Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, koji je naša krovna organizacija za pomoć misijama i misionarima. Taj iznos bit će u potpunosti proslijeđen don Jakoslavu Baniću, misionaru u Ugandi koji će nas onda naknadno obavijestiti o izgradnji ove nove misije – ističe župnik sa Škrapa, don Ivan Zovko.

Zahvaljujući i ovim novčanim sredstvima s koncerta “Srce za Ugandu”, don Jakoslav započinje podizanje potpuno nove misije u pokrajini Karamoja: izgradnja pastoralno-edukacijskog centra za djecu i mlade, utočišta za najsiromašnije, crkve, osnovne škole, dječjeg vrtića i poljoprivrednog dobra. To će u mnogočemu unaprijediti životne okolnosti za djecu i lokalno stanovništvo u tom vrlo siromašnom dijelu Ugande, gdje je glad i nedostatak pitke vode nažalost svakodnevica. 

- Joško Dadić -

 

Novi misionar Don Jakoslav Banić


Svećenik Splitsko-makarske nadbi­skupije don Jakoslav Banić primio je u nedjelju, 19. veljače 2023., misionarski križ kao znak misijskoga poslanja i služ­be koju započinje u Ugandi. Svečano euharistijsko slavlje, u crkvi Svete Obitelji u Solinu, predvodio je biskupski delegat za pastoral mons. Nediljko Ante Ančić. Nakon službe riječi uslijedio je obred blagoslova misionara. Potom je župnik i upravitelj prasvetišta Gospe od Otoka don Ante Čotić predstavio okupljenima don Jakoslava i njegove planove:    

 

Rođen je 17. srp­nja 1978. god. u Splitu. Potječe iz Poljica, a djetinjstvo i mladost proveo je u Kaštel Gomilici. Za svećenika je zaređen 2004. godine.


Podsjećam da smo don Jakoslavov polazak u misije radosno popratili i pozdravili  u našem Listiću br. 44/23. (22.10.) posebnim člankom i kojega vam ponavljan jedan isječak i dodajem prijedlog i apel da se mi kao Župa Jelsa uključimo među prijatelje misija i to baš kao podupiratelji – molitvama i milodarima - don Jakoslava i njegove misije u Ugandi. Već od danas možete darivati svoje priloge u crkvi ili u župnom uredu, ili ih pridodati u milostinju, jer će župa pridodavati pošiljci svoj udio. Toplo preporučam: uključite se srcem - duhovnom i materijalnom pomoću! 

- Don Stanko -


 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić: 091/895-6751 

 

 

 

164 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

ŽUPNE OBAVIJESTI 22.3. - 31.3.2024

Župni listić Jelsa Br. 12 / 2024 (912) RASPORED  BOGOSLUŽJA VELIKOG TJEDNA 2024. petak 22. 3.: misa s večernjom - u 18 sati Primopredaja svetig križa na kraju mise subota 23. 3.: misa s večernjom - u

Comentários


bottom of page