top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 8.8. - 15.8.2021.

Župski listić Jelsa Br. 31 / 2021. (775)Kroz slijedeći tjedan nastavlja se DEVETNICA VELIKOJ GOSPI

– vidi program na plakatu -ponedeljak 9. 8. :

Sv. Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein)

suzaštitnica Europe

 

utorak 10. 8.:

Sv. Lovro – misa u 8 sati

u Vrboskoj fešta sa misom i procesijom u 18h (?)

 

srijeda 11. 8.:

Sv. Klara

 

subota 14. 8. :

Sv. Maksimiljan Kolbe

 

nedelja 15. 8. :

UZNESENJE MARIJINO - VELIKA GOSPA

mise u 7 u 10h

18:30 misa i procesija ( predvodi biskup Ranko )


Velikoj Gospi bit će posvećeno posebno izdanje slijedećeg Listića koji će vam biti na raspolaganju već sredinom tjedna.

 odložiti i odgoditi I glagol odgoditi i glagol odložiti pripadaju hr­vatskomu standardnom jeziku, ali im se značenja razlikuju. Glagol odLožiti u hrvatskom jeziki znači 'staviti što na stranu, spremiti na neko vrijeme dok ponovno ne bude upotrebljeni', npr. odložiti kaput na krevat, odložiti čašu na policu i 'skupiti i spremiti što na određeno mjesto', npr. odložiti boce u spremnik, odložiti glomazni otpad. Glagol odgoditi znači 'premjestiti u vremenu (o roku ili terminu)', npr. odgoditi ispit, odgoditi vjenčanje, od­goditi odluku. Glagol odložiti i njegove izvedenice ne treba upotrebljavati u značenju glagola odgoditi i njegovih izvedenica te je pogrešno govoriti o odlaganju ispita, odlaganju vjenčanja ili odlaganju odluke.

 


 

PRVO ČITANJE: Čitanje Prve knjige o Kraljevima( 1Kr 19, 4-8 )

U one dane: Ode Ilija dan hoda u pustinju. Stigavši onamo sjede pod jednu žuku, zaželje umrijeti i reče: »Već mi je svega dosta, Gospodine! Uzmi dušu moju, jer nisam bolji od otaca svojih.« Zatim leže i zaspa ondje. Ali gle, anđeo ga taknu i reče mu: »Ustani i jedi.« On pogleda, kad gle – kraj njegova uzglavlja na kamenu pečen kruh i vrč vode. Jeo je i pio pa opet legao. Ali se anđeo Gospodnji javi i drugi put, dotače


ga i reče: »Ustani i jedi, jer je pred tobom dalek put!« Ustao je, jeo i pio. I okrijepljen tom hranom, išao je četrdeset dana i četrdeset noći sve do Božje gore Horeba.

 

PRIPJEV:

Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin!

 

DRUGO ČITANJE:

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Efežanima ( Ef 4, 30–5, 2 )

Braćo: Ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za dan otkupljenja! Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

Budite dakle nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris.


 

ALELUJA:

Ja sam kruh živi koji je s neba sišao, govori Gospodin; tko bude jeo od ovoga kruha živjet će uvijeke.

 

EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 6, 41-51)

U ono vrijeme: Židovi mrmljahu protiv Isusa što je rekao: »Ja sam kruh koji je sišao s neba.« Govorahu: »Nije li to Isus, sin Josipov? Ne poznajemo li mu oca i majku? Kako sada govori: ’Sišao sam s neba?’« Isus im odvrati: »Ne mrmljajte među sobom! Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Pisano je u Prorocima: Svi će biti učenici Božji. Tko god čuje od Oca i pouči se, dolazi k meni. Ne da bi tko vidio Oca, doli onaj koji je kod Boga; on je vidio Oca. Zaista, zaista, kažem vam: tko vjeruje, ima život vječni. Ja sam kruh života. Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.


 

*** Za klimatizaciju srca ***


UTONUTI U MILOST


Uzalud vam je ustat prije zore i dugo u noć sjediti... miljenicima svojim u snu On daje.

(Psalam 127:2)


Napokon, 8. siječnja 1964. godine sedamnaestogodišnji Randy Gardner učinio je ono što nije učinio jedanaest dana i dvadeset pet minuta: zaspao je. Želio je ući u Guinnessovu knjigu i postaviti novi rekord koliko dugo čovjek može ostati budan. Pijući bezalkoholna pića, igrajući košarku i kuglaju­ći se, Gardner si je uskraćivao san jedan i pol tjedan. Prije nego se konačno srušio, njegova su osjetila okusa, mirisa i sluha postala preosjetljiva. Deset godina poslije patio je od teške nesanice. Postavio je rekord, ali je potvrdio očito: spa­vanje je vrlo važno.

Mnogi od nas loše spavaju. Za razliku od Gardnera koji si je uskraćivao san, od nesanice možemo patiti zbog mnogih razloga - uključujući mnoštvo briga i tjeskoba: strah od sve­ga što trebamo ostvariti, od očekivanja drugih, užurbanog načina života. Ponekad je teško isključiti strah i opustiti se.

Psalmist nam poručuje: »Ako Gospod ne gradi kuće, uza­lud se muče graditelji« (r. 1). Naše bdijenje i mukotrpan rad beskorisni su ako Bog ne daje ono što trebamo. Sva sreća što se brine o nama. Svojim miljenicima daje »u snu« (r. 2). I Božja ljubav se proteže na sve nas. On nas poziva da svoju tjeskobu prepustimo Njemu i uronimo u Njegov počinak i Njegovu milost.


-Winn Collier-


Pouzdanje u Boga oslobađa nas tjeskobe i uvodi u mir.


 

MOLITE I RASTITE


Sto god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po Njemu.

(Kološanima 3,17)


Kada je žena mog prijatelja Davida oboljela od Alzheimero ve bolesti, promjene koje je to unijelo u njegov život učinile su ga ogorčenim. Trebao je prije otići u mirovinu i skrbiti o njoj. Kako je bolest napredovala, trebala je sve više njege. »Bio sam strašno ljutit na Boga«, rekao mi je. »Ali što sam se više molio za to, Bog mi je otkrivao moje srce i pokazivao kako sam bio sebičan u većem dijelu našega braka.« Oči su mu se napunile suzama i priznao je: »Bolesna je deset godi­na, ali Bog mi je pomogao vidjeti stvari drukčije. Sada sve što činim iz ljubavi prema njoj, činim i za Isusa. Briga za nju postala je najveća povlastica moga života.«

Ponekad Bog odgovara na naše molitve ne dajući nam ono što želimo, nego nas potiče da se promijenimo. Kad je prorok Jona bio ljutit jer se Bog smilovao Ninivljanima, Bog je učinio da naraste bršljan i zaštiti ga od sunca (Jona 4,6). A onda je učinio da uvene. Jona se požalio i Bog mu je rekao: »Je li pra­vo od tebe da si zbog bršljana tako zlovoljan?« Jona, usredotočen samo na sebe, nije promijenio mišljenje. No Bog je želio da misli na druge i bude suosjećajan.

Bog ponekad upotrebljava naše molitve na neočekivane načine kako bi nam pomogao da učimo i rastemo. Dobra je vijest da nas Bog želi promijeniti svojom ljubavlju.


- James Banks-


Rastemo dok provodimo vrijeme s Bogom.


329 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

ŽUPNE OBAVIJESTI 22.3. - 31.3.2024

Župni listić Jelsa Br. 12 / 2024 (912) RASPORED  BOGOSLUŽJA VELIKOG TJEDNA 2024. petak 22. 3.: misa s večernjom - u 18 sati Primopredaja svetig križa na kraju mise subota 23. 3.: misa s večernjom - u

Commentaires


bottom of page