top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 6.2. - 13.2.2022

Župski listić Jelsa Br. 6 / 2022 (801)

nedelja 6.2.:

5. KROZ GODINU -1. u mjesecu

DAN ŽIVOTA mise u 10h i u 17h ( u 16,30 krunica za obitelji i duh. zvanja )



ponedeljak 7.02.:

misa u 17 sati



utorak 8.2.:

misa u 17 sati



srijeda 9.2.:

Sv. Skolastika

misa ujutro u 8 sati



četvrtak 10.2.:

Bl. Alojzije Stepinac, biskup i mučenik misa i 17 sati



petak 11.2.:

Gospa Lurdska ** DAN BOLESNIKA **

MISE I SLAVLJENJE SAKRAMENTA BOLESNIČKOG POMAZANJA - u 9h i 17

POHOD I PRIČEST BOLESNIKA PO KUĆAMA – kroz cijeli tjedan - po dogovoru!



subota 12.2.:

misa u 10 sati (s krštenjem) i u 17 sati



nedelja 13.2.:

6. KROZ GODINU

mise u 10h i u 17h

 


ZARUČNIČKI TEČAJ u petak i u subotu

u župskoj dvorani u Vrbanju - počinje u 19 sati:

u petak o braku govore: dr. mr. don Ante Rako (ženidbeno pravo) don Mili Plenković (pastoral i moral)

u subotu prof. Maja Jakšić govori pripravu zaručnicima u 19 sati, a u 20 sati bračnim parovima i svima zainteresiranima obrađuje zanimljivu i već vrlo zapaženu temu: MOJ MUŽ – SIN SVOJE MAME! Preporučam, dođite je čuti, neće vam biti dosadno i ne ćete požaliti!


 
ŽUPSKI VJERONAUK OSNOVCI:

(trajanje “sata” u pravilu 30 minuta):


1. razred: ponedjeljak u 9,00h

2. razred: ponedjeljak u 9,45h

3. razred: utorak u 9,00h

4. razred: ponedjeljak u 10,30h

5. razred: ponedjeljak u 11,15h

6. razred: utorak u 9,45h

7. razred: utorak u 10,30h

8. razred: utorak u 11,15h


u subotu: PRVOPRIČESNICI (3.r.) u 11h; SREDNJOŠKOLCI: u 18h


 
UZ BLAGOSLOV OBITELJI – DOPRINOSI ŽUPLJANA

za tekuće potrebe crkve – naše župe ukupno iznose 30.200 kuna. Od toga po biskupijskom pravilniku 10% pripada župniku, a 10% se odvaja

za ministrante za nagrađivanje tijekom godine.

 

PRIPJEV:

Pred licem anđelâ pjevam tebi, ospodine.

 

DRUGO ČITANJE ( 1Kor 15,1-11 ) Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Dozivljem vam, braćo, u pamet evanđelje koje vam navijestih, koje primiste, u kome stojite, po kojem se spasavate, ako držite što sam vam navijestio; osim ako uzalud povjerovaste. Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima; bî pokopan i uskrišen treći dan po Pismima; ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici. Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše.

Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima. Najposlije, kao nedonoščetu, ukaza se i meni. Da, ja sam najmanji među apostolima i nisam dostojan zvati se apostolom jer sam progonio Crkvu Božju. Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna; štoviše, trudio sam se više nego svi oni – ali ne ja, nego milost Božja sa mnom. Ili dakle ja ili oni: tako propovijedamo, tako vjerujete.

 

ALELUJA!

Hajdete za mnom, govori Gospodin, učinit ću vas ribarima ljudi

 

EVANĐELJE: (Lk 5, 1-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!«Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.


 



Ako vas zanima zašto su spojene ove dvije rubrike našega Listića i ako imate strpljenja – saznajte i zaključite čitajući prilog koji slijedi:


Za svoga poprilično dugog župnikovanja u Selacima uglavnom sam se hranio kod časnih sestara milosrdnica koje tamo imaju svoju kuću i dom starica. Kroz poduže vrijeme starješica samostana („oberica“) je bila s. Gema Delonga, postarija sestra, koja je odradila puni radni staž u bolnici (milosrdnice i zovu također „bolničke sestre“), a nakon što je ušla u mirovinu, nastavila je još godinama ne-mirovati u samostanu i staračkom domu. Sestra Gema bila je tako drago čeljade, mudra i duhovita, jedna od onih izvrsnih i iznimnih osoba uz koje pomislite: Šteta da neki ljudi moraju umrijeti! Jednom smo za objedom govorili o tome kako ljudima ponakad manjka kultura komunikacije telefonom pa znaju nazvati i nekoga ili nešto tražiti a da se prethodno nisu predstavili; savjetovao sam sestrama neka pripaze i ne daju nikakve informacije dok ne znaju s kime to razgovaraju. I baš nekoliko dana poslije nazvao je u samostan fra Karlo Bošnjak, još jedna draga i plemenita osoba: navikao da mu se odazove sestra Božena, kuharica, draga mu prijateljica, koja je prethodno bila na službi u njegovom samostanu, fra Karlo je ostao zatečen nepoznatim glasom s druge strane pa je upitao: „A koja si ti?“ Sestra Gema, još „friška“ u onoj mojoj pouci, spremno je uzvratila: - A izvinite, tko ste Vi, Vi ste nazvali! Fra Karlo se glasno nasmijao i odgovorio: „Imaš pravo! Ja sam fra Karlo Bošnjak iz Hrvaca, a zovem iz samostana u Hvaru.“ – A ja sam sestra Gema Delonga iz Košuta. „Kako to – iz Košuta? Koliko je meni poznato, iz Košuta se išlo u časne Maloga Isusa.“ – Je, ali ja sam išla u časne kad je mali Isus naresa!

A u ovom kontekstu nudim vam pouku kako valja pravilno govoriti hrvatski, pa i u dijalektu; razgovor je, naravno, izmišljen, ali ne baš sasvim izmišljen: „Halo, jesam li dobila don Jerčića, župnika na Jelsi?“ – Oprostite, tko ste Vi, gospođo? „O da, ja sam N.N. i zovem ispred Ministarstva kulture“. Poštovana Gospođo, dobili ste ne „don Jerčića“ nego don Stanka Jerčića koji je župnik ne „na Jelsi“ nego u Jelsi na Hvaru i ovoga časa bi zabrinut želio znati: zašto stojite vani po ovoj hladnoći – u Zagrebu je, čujem, ispod nule?! „Ali, gospodine, tko vam je rekao da sam vani?“ – Pa Vi, gospođo: rekli ste da zovete ispred Ministarstva… aha, htjeli ste valjda reći da zovete iz ministarstva kulture! Molim Vas, oprostite mi ovu jezičnu agresiju i – izvolite!“

Kad smo već na ovim „frakvencijama“, dodat ću još jedno „srodno“ jezično pitanje, mada mi se čini da sam ga već – i to davno – tretirao na stranicama Listića:

Pitao me jednom, još u osvitu hrvatskih „promjena“, jedan nadobudni poteštat – mladi načelnik općine: Je li pravilno zaključiti (službeni) dopis „sa štovanjem“ ili možda „s štovanjem“? Namjerno sam ga zbunio protupitanjem: Je li pravilno reći „bijeli žumanjak“ ili „bijel žumanjak“? Zastao je malo poduže i napokon se osmjehnuo kad je ukopčao da žumanjak nije ni bijel ni bijeli, nego – žut! A ja zaključih: Baš tako je i s tvojim pitanjem: štovanje (=kult) ide samo Bogu, a ljudima – poštovanje!




(Čini se da je ovaj tekst ispisala – žena?)


Muškarci su jednostavno sretniji ljudi. Što očekivati od takvih nekompliciranih stvorenja? Cijeli svoj život imaju isto prezime. Garaža je sva njihova. Planovi za vjenčanje se naprave sami. Čokolada je samo jedna vrsta grickalica. Nikada ne zatrudne. Mogu ići u vodeni park i bez majice. Automehaničari će im reći istinu. Pišaju gdje god žele, cijeli svijet je njihov wc.


Muškarci, da li ste svjesni da:

Bore ističu vaš karakter. Kada razgovarate s ljudima, nikada vam ne bulje u grudi. Nove cipele ne režu, ne žuljaju ili na neki drugi način oštećuju vaša stopala. Čitavo vrijeme vaše je raspoloženje jednako. Telefonski razgovor obično završite u roku od 30 sekundi. Za pet dana odmora trebate samo jednu torbu. Možete otvoriti svaku staklenku. Ako vas netko zaboravi pozvati, ipak ćete ostati prijatelji. Za 60 kuna dobijete čak tri para gaća. Za vas je tri para cipela i više nego dovoljno. Sve na vašem licu je originalne boje. Ista frizura može vam potrajati godinama, čak desetljećima. Brijati morate samo lice i vrat. Jedan novčanik i jedan par cipela – ista boja za sva godišnja doba. Možete nositi kratke hlače, bez obzira kako vaše noge izgledaju. Možete urediti svoje nokte džepnim nožićem. Slobodno odlučujete hoćete li imati brkove ili bradu. Božićne darove možete kupiti za 25 rođaka u 25 minuta.

Muškarci, vi ste jednostavno sretniji ljudi.


Nadimci: Ako idu Mirjana, Sanja i Dubravka zajedno na ručak, one će se zvati Mirjana, Sanja i Dubravka. Ako idu van zajedno Mario, David i Ivan sigurno će se nazivati Debeli, Braco i Zvijer.


Objed vani: Kad dođe račun, sva trojica, Mario, David i Ivan, baciti će na stol svaki po 200 kuna iako je račun samo 525 kuna. Nitko od njih neće imati manju novčanicu i nitko neće priznati, da bi želio da mu se vrati sitniš. Kad račun dobiju djevojke, svaka otvara svoj kalkulator…


Novac: Muškarac će platiti 20 kuna za 10 kuna vrijedan predmet kojeg treba. Žena će platiti

10 kuna za artikal od 20 kuna koji joj ne treba - ali je na rasprodaji.


Kupaonice: Muškarac ima u kupaonici 6 stvari: četkicu za zube, pastu za zube, kremu za brijanje, britvu, sapun i ručnik. U tipično ženskoj kupaonici u prosjeku je 337 predmeta. Muškarac od tih 337 ne bi bio sposoban identificirati više od 20.


Budućnost: Žena se brine o budućnosti dok ne dobije muža. Muškarci se nikada ne brinu o budućnosti, sve dok ne dobiju supruge.


Vjenčanje: Žena se uda za muškarca te očekuje da će se promijeniti – ali on se ne mijenja. Muškarac oženi ženu i očekuje da se neće promijeniti – ali se ona mijenja.


Oblačenje: Žena se lijepo obuče kada ide u kupovinu, zalijevati cvijeće, odnijeti smeće, odgovoriti na telefonski poziv, čitati knjigu i primiti e-mail. Zapravo uvijek. Muškarac se lijepo obuče za vjenčanja i sprovode.


Prirodno: Kad se muškarac probudi izgleda jednako dobro, kao kad je otišao na spavanje. Ženski izgled preko noći nekako se pokvari.


Misao dana: Oženjeni muškarci mogu zaboraviti svoje pogreške. Nema potrebe da dvije osobe pamte iste stvari!

116 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.5. - 19.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 20 / 2024 (919) PRVOPRIČESNICI Jelsa 2024 nedjelja 12. 5.: SLAVLJE PRVE PRIČESTI 7. Vazmena MAJČIN DAN – Sv. Leopold Mandić MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 13.

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.5. - 12.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 19 / 2024 (918) nedjelja 5. 5.: 6. Vazmena - 1. u mjesecu MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 6. 5.: misa i krunica u 18,30 sati utorak 7. 5.: Sv. Dujam, patron-zaš

ŽUPNE OBAVIJESTI 28.4. - 5.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 18 / 2024 (917) nedjelja 28. 4.: 5. Vazmena MISE u 9 sati i u 18,30h poslije večernje mise (oko 19,20h) susret RODITELJA PRVOPRIČESNIKA ponedjeljak 29. 4.: Sv. Katarina Sijenska

bottom of page