top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 5.12.- 12.12.2021

Updated: Dec 5, 2021

Župski listić Jelsa Br. 48 / 2021 (792)


Puče kršćanski, dobro jutro - dobro došli! Na dobro vam advenat!


KROZ TJEDAN: ZORNICA s jutarnjom u 6h - u župskoj crkvi.nedelja 5.12.:

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA (Adventa) – 1. u mjesecu

MISE: u 9h i u 17h (krunica u 16,30h)


 

ponedeljak 6. 12.:

Sv. Nikola

mise u 6 i u 175 sati;

 

utorak 7. 12.:

Sv. Ambrozije zašt. pčela

 

srijeda 8. 12.:

SVETKOVINA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM

mise u 9h i u 17h (izostavlja se zornica)

 

nedelja 12. 12.:

3. NEDJELJA DOŠAŠĆA (Adventa) – 1. u mjesecu

Večernju misu mladih predvodi Fr. Ante Kazoti OP

MISE: u 9h i u 17h


 

OVIH NEDJELJA UPRILIČUJEMO VEČERNJE „MISE MLADIH“: (naravno, nikome nije zapriječen pristup na te mise) PREDVODIT ĆE IH SVEĆENICI-GOSTI: Don Toni Plenković, padre Ante Kazoti OP i fra Ivan Režić OFM

poslije mise je karitativna akcija: poslužite se kolačima koje su pripremile naše vrijedne župljanke i darujete svoj prilog za siromahe i gladne.

Gospodin mi je svjetlost i spasenje. koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim? Za jedno molim Gospodina…, da živim u Domu Gospodnjem sve dane života svoga.


 
ŽUPSKI VJERONAUK OSNOVCI:

OSNOVCI: na misu u ponedjeljak (preporučeno) i u srijedu (obvezno) PRVOPRIČESNICI: na misu u subotu u 11h

SREDNJOŠKOLCI: na misu u subotu u 18h

 

PRVO ČITANJE:

Čitanje Knjige proroka Baruha (Bar 5,1-9)


Skini, Jeruzaleme, haljinu tugovanja i nesreće, odjeni se zauvijek ljepotom slave Božje, ogrni se plaštem Božje pravednosti, stavi na glavu vijenac slave Vječnoga jer Bog će pokazati sjaj tvoj svemu pod nebom i zasvagda ti dati ime: Mir pravednosti’ i ’Slava bogoljubnosti’. Ustani, Jeruzaleme, stani na visoko i obazri se na istok: Pogledaj! Djeca se tvoja sabiru od istoka do zapada, na zapovijed Svetoga, radujuć se što ih se spomenuo Bog. Otišli su od tebe pješice, vodio ih neprijatelj, a gle, Bog ih tebi vraća nošene u slavlju, kao djecu kraljevsku. I naredi Bog:


naredi Bneka se snize sve visoke gore i vječne klisure; nek se doline ispune i poravna zemlja da Izrael čvrsto kroči u sjaju slave Božje. A šume i sva stabla mirisna činit će sjenu Izraelu po Božjoj zapovijedi, jer Bog će voditi Izraela u radosti, svjetlom svoje slave prateć ga milosrđem svojim i pravednošću.«

 
PRIPJEV:

Silna nam djela učini Gospodin: opet smo radosni

 
DRUGO ČITANJE:

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Filipljanima (Fil 1, 4-6. 8-11) Braćo: Uvijek se u svakoj svojoj molitvi za vas s radošću molim zbog vašeg udjela u evanđelju od onoga prvog dana sve do sada – uvjeren u ovo: Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do dana Krista Isusa.

Bog mi je doista svjedok koliko žudim za svima vama srcem Isusa Krista! I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju


 
EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 3, 1-6)

Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe, dođe riječ Božja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. On obiđe svu okolicu jordansku propovijedajući obraćeničko krštenje na otpuštenje grijeha kao što je pisano u Knjizi besjeda Izaije proroka: »Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Svaka dolina neka se ispuni, svaka gora i brežuljak neka se slegne! Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade!

I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje.’«


 

8. prosinca Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije


Što katolici često miješaju u svezi ovog blagdana?

Ovaj blagdan se često zamjenjuje s događajem kada je Marija začela Isusa, ali to su dva različita događaja.

Ovaj blagdan daje poruke i istine o Marijinom, a ne Isusovom, začeću: Blažena Djevica Marija očuvana je od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.


Molitva pape Franje Gospi Bezgrešnoj

Podsjetimo se: pred godinu dana, nakon kratke molitve u bazilici svete Marije Velike, pred ikonom Salus Populi Romani (Spas rimskoga puka), Sveti je Otac stigao na Španjolski trg, gdje je, kod Gospina kipa, položio cvijeće te se Gospi obratio molitvom koju je sâm sastavio.


O Marijo, Majko naša,

slavljenički narod Božji danas Te štuje Bezgrješnu, oduvijek očuvanu od utjecaja grijeha.

Prihvati dar koji Ti nudim u ime Crkve koja je u Rimu i na cijelom svijetu. Spoznaja da si Ti, koja si naša Majka,

potpuno slobodna od grijeha velika nam je utjeha. Spoznaja da nad Tobom zlo nema moći, ispunja nas nadom i jakošću u svakodnevnoj borbi koju moramo voditi protiv prijetnji Zloga.

Ali u toj borbi nismo sami, nismo siročad, jer nam je Isus, prije smrti na križu, dao Tebe za Majku.

Iako smo grješnici, dakle, Tvoja smo djeca, djeca Bezgrješne, pozvani na svetost koja od samoga početka, po milosti Božjoj blista u Tebi.

Potaknuti tom nadom, zazivamo danas Tvoju majčinsku zaštitu na sve nas, na naše obitelji, na ovaj Grad, na cijeli svijet. Neka snaga Božje ljubavi, koja te očuvala od istočnoga grijeha, po Tvojem zagovoru oslobodi ljudski rod svakoga duhovnog i materijalnog ropstva, i učini da, u srcima i u događajima, pobijedi spasenjski Božji naum. Daj da i u nama, Tvojoj djeci, milost prevlada nad ponosom i da možemo postati milosrdni kao što je milosrdan naš nebeski Otac.

U ovo vrijeme koje nas vodi u svetkovinu Isusova Rođenja, pouči nas ići protiv struje: odricati se, snižavati se, darivati se, slušati, šutjeti, izlaziti iz samih sebe, kako bismo prepustili mjesto ljepoti Boga, vrelu istinske radosti.

O Majko naša Bezgrješna, moli za nas!

 

Znate da već nekoliko godina ne prikupljamo robu – odjeću, jer su svi (Split, Knin, Zagreb, sad i Petrinja, Sisak…) njome već zatrpani i ne znaju što s tim. Svima je primarna potreba hrana, a mi je ovdje ne proizvodimo. Ali mnogi, i usprkos koroni, „proizvode“ novac (kune ili eure, svejedno!) a novcem se može kupiti hrana! Gospodin s vama! Možete sami kupiti koje kilo nekvarljive hrane (šećer, manistra, riža, ulje…) te je odložiti u Karitasovu „košaru“ u samoposlugama ili u crkvi, a vaši će župnici, cijelog otoka, to proslijediti za potrebne u Kninu i Petrinji. Još je bolje uručiti novac, jer će za isti novčani iznos tamošnji voditelji karitasa u kupovanju na veliko moći pribaviti puno više, možda i dvostruko. A vi darujte kako vam je draže – samo darujte! Naravno, možete pokloniti i vlastite proizvode: ulje, limune, bajame (čak i pržene!). Bog plati! Aznano je da se On, dobri Otac svih ljudi, u velikodušnosti ne da nadmašiti, te vam jamči povrat „kredita“ i uzdarje obilnih kamata! Možete pomoći i drugim putem: kroz slijedeća dva tjedna - svakim POZIVOM NA BROJ 060 9010 donirate siromasima preko Caritasa 6,25 kuna za gladne i potrebne.


Tko hoće, nađe načina; tko neće, nađe izliku!
 
RADOST DARIVANJA – PUT OBRAĆENJA

Nedjelja Caritasa izrasta iz Radosne nedjelje (Gaudete). Prepoznatljiva je po jedinstvenom suputniku i sugovorniku – Ivanu Krstitelju, koji poziva na obraćenje i sugerira da put obraćenja prolazi dionicom solidarnosti, pravednosti i nenasilja. Poruku za Nedjelju Caritasa razabiremo u poruci Isusovog preteče. Glas pustinjaka Ivana odzvanja jordanskom dolinom: „Obratite se!“ …. Bistrim okom, kojega je pustinja izoštrila, Glasonoša radosti gleda u smjeru ljudskoga kretanja, ali vidi i put po kojem Spasitelj dolazi…

Elizabeta Ugarska, svetica siromaha poučava: Ondje gdje siješ ljubav, niče radost. Nedjelja Caritasa ore njivu naše duše za sjetvu ljubavi da radost Božića nikne i procvjeta u srcima darovanoga i darovatelja.


- Bože Radoš, varaždinski biskup, predsjednik Hrvatskog Caritasa-


126 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

ŽUPNE OBAVIJESTI 22.3. - 31.3.2024

Župni listić Jelsa Br. 12 / 2024 (912) RASPORED  BOGOSLUŽJA VELIKOG TJEDNA 2024. petak 22. 3.: misa s večernjom - u 18 sati Primopredaja svetig križa na kraju mise subota 23. 3.: misa s večernjom - u

Comments


bottom of page