top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 27.2. - 6.3.2022

Župski listić Jelsa Br. 9 / 2022 (804)


nedelja 27.2.:

8. KROZ GODINU

mise u 10h i u 17h


 

ponedeljak 28. 2.:

misa u 18h


 

utorak 1. 3.:

misa u 18h


 

srijeda 2. 3.:

KORIZMA

ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA - zapovijedani post i nemrs

MISA S PEPELJENJEM u 18h

prije mise (od 17,15h) - mogućnost ispovijedi


 

četvrtak 3. 3.:

misa u 18h


 

petak 4. 3.:

PRVI (marački) PETAK: mise u 8h(pobožnost S.I.)

u 18h (Put križa)


 

subota 5. 3.:

misa u 18h


 

nedelja 6. 3.:

1.KORIZME – 1. u mjesecu

misa u 9h - u 10h kongrega Bratovštine - IZBORNA

u 18h - Put križa i misa


 

ŽUPSKI VJERONAUK

OSNOVCI:

SVI u srijedu u 18h (misa i pepeljenje) i u petak (Put križa u 18h);

PRVOPRIČESNICI

s roditeljima: u srijedu kratki susret odmah poslije mise; - redoviti vjeronauk u subotu u 11 sati

SREDNJOŠKOLCI

u subotu u 18,30 sati – S RODITELJIMA!

RODITELJIi

gdje li vam se izgubiše djeca? Obavještavam vas: nisu u hramu!


 
NEKE POSEBNOSTI KORIZMENOG VREMENA
  • Zbog pokorničkog značenja ovoga vremena oltar se ne kiti cvijećem, a sviranje glazbala dopušteno je samo kao podržavanje pjevanja.

  • Poklik „Aleluja" ispušta se kroz čitavo vrijeme korizme, sve do vazmenog bdjenja, uključujući i svetkovine i blagdane, i to u svim liturgijskim slavljima (Euharistija, liturgija časova, sakramentalna bogoslužja, blagoslovi, sprovodi).

  • Himan „Slava" govori se ili pjeva na svetkovine i blagdane, te u posebnim svečanijim zgodama.

  • Korizmenom je vremenu svojstven izraziti pokornički duh. Stoga se preporučuju djela pokore i kršćanskog milosrđa.

  • Nemrs je prema kanonskim propisima obvezan u sve petke korizmenog vremena.

Slavlje ženidbe: Ako se ženidba slavi u korizmi, treba upozoriti mladence da se ne zaboravi pokornički značaj korizmenog vremena, te da se uzdrže od svečanog slavlja. Na Veliki petak i Veliku subotu slavlje ženidbe u potpunosti se zabranjuje.

Što je post, a što nemrs? Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznova pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu.

Post znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti, ali ne meso. U dva dana “strogog posta” (Čista srijeda i Veliki petak) je post i nemrs! U ostale korizmene petke obvezan je nemrs, ali je vrijedno i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: “o kruhu i vodi”.


 

PRVO ČITANJE

Čitanje Knjige Sirahove (Sir 27,4-7)

Kad se sito trese, mekinje ostaju: tako i nedostaci čovjekovi izbijaju u govoru njegovu. Lončarove posude peć iskušava, a čovjeka njegov govor.

Obradu voćke očituje njezin plod: tako i riječi čovjekove otkrivaju njegove osjećaje.

Nikoga ne hvali prije no što progovori jer govor je kušnja ljudi.


 

PRIPJEV:

Dobro je slaviti Gospodina


 

DRUGO ČITANJE:

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima (1Kor 15, 54-58) Braćo: Kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha zakon. A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu.


 

ALELUJA:

Svijetlite kao svjetlila u svijetu držeći riječ života.

 

EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 6, 39-45):

U ono vrijeme: Kaza Isus učenicima prispodobu: »Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.


Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: 'Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku', a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.


Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga.


Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.«


 

Prestižući jedan drugog, baš kao i dramatične vijesti iz Ukrajine, ptošlog su nam tjedna iz Biskupije došla dva dopisa, dva apela – poziva na molitvu i dobra djela za dvije velike nevolje ovoga našeg svijeta i vremena. Prenosimo vam ih:


 

Hvar, 23. veljače 2022.

Predmet: Molitva za preminule u pandemiji


Poštovani, iz Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i ove je godine pokrenuta inicijativa da se tijekom korizme svakodnevno slave svete mise za preminule radi pandemije COVID–19 u Europi. Svakoj biskupskoj konferenciji dodijeljen je jedan dan u kojemu bi se služila sveta misa za preminule radi pandemije u Europi.

Hrvatskoj biskupskoj konferenciji dodijeljen je četvrtak, 10. ožujka, stoga Vas pozivam da u svojim župnim i redovničkim zajednicama toga dana slavite euharistiju za preminule radi pandemije ili na koji drugi način organizirate molitvu na spomenutu nakanu.

O tome obavijestite svoje župljane te ih potaknite na sudjelovanje i molitvu za preminule u pandemiji, te za sve one koji na bilo koji način trpe od posljedica sadašnje pandemije.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu -

Ranko Vidović, biskup.

 


Nakon što je situacija u Ukrajini jutros eskalirala napadom Rusije na cijeli teritorij Ukrajine u zemlji je proglašeno ratno stanje.

Humanitarna zajednica je na nogama. Nacionalni Caritasi koji pripadaju regiji Caritasa Europa su u svakodnevnoj koordinaciji s Caritasom Ukrajine prateći situaciju i razvijajući planove za humanitarnu pomoć. Ovim putem želimo informirati javnost da je Hrvatski Caritas stavio na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnog pružanja pomoći koje organizira Caritas Ukrajine. Danas je održana video konferencija Caritasove regije Europa na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Caritasa. Tijekom sljedeća 24 sata nacionalni Caritasi iz Europe će sukladno iskazanim potrebama Caritasa Ukrajine dostaviti svoja očitovanja o raspoloživoj materijalnoj potpori u naravi. Naglasak je na opremu koja se koristi u kriznim situacijama koje su posljedica ratnih sukoba.

U srijedu (23. veljače 2022.) Caritas Ukrajine objavio je žurni apel za pomoć putem mreže solidarnosti Caritasa Internationalis. U tijeku je evakuacija štićenika iz domova za nezbrinutu djecu, stare i nemoćne te osobe s teškoćama u razvoju koje s Caritasom SPES koordinira Američki Caritas putem humanitarnog mosta.

Hrvatski Caritas provest će prikupljanja novčanih sredstava kojima će se ubuduće poduprijeti suradnja s Caritasom Ukrajine.

„Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božjim oružjem, molitvom i postom”, ističe papa Franjo.

Ovim putem, pozivamo vjernike na molitvu za mir u Ukrajini, duboko zabrinuti i tjeskobni, dok još uvijek liječimo i zacjeljujemo bolne rane sjećajući se Domovinskog rata te se pridružujemo pozivu Svetog Oca da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinite Danom posta za mir.

Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da na Čistu srijedu (2. ožujka 2022.) ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama rata.

202 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.7. - 28.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 30 / 2024 (929) nedjelja 21. 7.: 16. Kroz godinu - Presv. Sakramenta misa u 7h, 9h i u 20h ponedjeljak 22. 7.: Sv. Marija Magdalena ( Zaštitnica Svirača ) misa u 20h utorak 23.

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.7. - 14.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 28 / 2024 (927) nedjelja 7. 7.: 14. Kroz godinu - 1. u mjesecu misa u 7h, 9h i u 20h (u 19,30 krunica) ponedjeljak 8. 7.: misa u 20h utorak 9. 7.: Bl Marija od Propetoga Isusa P

ŽUPNE OBAVIJESTI 30.6. - 7.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 27 / 2024 (926) nedjelja 30. 6.: 13. Kroz godinu misa u 9h i u 19h ponedjeljak 1. 7.: misa u 19h utorak 2. 7.: – po starom kalendaru – GOSPA MIRAŠKA – Pohođenje BDM  slavi se u

Comments


bottom of page