top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 26.9. - 3.10.2021

Župski listić Jelsa Br. 38 / 2021 ( 782 )


Kroz tjedan misa :

ponedjeljak i utorak u 19h

u srijeda, četvrtak i subota u 18,30h

u petak (prvi petak) u 8h i u 16,30hnedelja 26. 9. :

26. kroz godinu (Sv. Kuzma i Damjan – Grablje)

mise – u 9,30h i u 19h

 

ponedeljak 27. 9. :

Sv. Vinko Paulski

 

utorak 28. 9.:

uoči Sv. Mihovila, svoga nebeskog Zaštitnika,

na misi će nam se pridružiti naši policajci

 

srijeda 29. 9.:

Sv. arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael

misa u sv. Mihovila (u 18,30h)

 

četvrtak 30. 9.:

Sv. Jeronim – zaštitnik Dalmacije, Matropolije i Županije

 

petak 1. 10.:

PRVI PETAK Sv. Terezija od Djeteta Isusa


RODITELJIMA NA DUŠU

počinje listopadska pobožnost – krunica; mise (iznimno) u 8 i u 16,30 sati PRVI PETAK je pravi trenutak da prvopričesnici – ovogodišnji i lanjsaki, ali i ostala djeca koja nisu obavila znamenitu i dragocjenu pobožnost Devet prvih petaka započnu sada i ispune je do kraja školske godine (prebrojite mjesece!). Mnogi od prvopričesnika – ovogodišnjih i lanjskih (a možda i prek…!) nisu se poslije svoje Prve pričesti uopće ispovjedali. Uočio sam to i provjerio, i pitao se zašto to ne uočavaju niti provjeravaju njihovi roditelji?! Dragi roditelji, molim vas, potičem i zaklinjem: probudite se! Potaknite djecu na svetu ispovijed slijedećih dana: uz misu bilo koje večeri,

ili u petak od 16 do 17 sati – dozvat ću u pomoć kojeg susjednog svećenika

 

subota 2. 10.:

blagdan sv. Stjepana, pape i muč., zaštitnika biskupije u Hvaru svetkovina: svečana misa u 10 sati

u Jelsi krunica/misa u 18,30h

 

nedelja 3. 10.:

27. kroz godinu ( prva u mjesecu )

mise – u 9 i u 19 sati (u 18,30 krunica)


 

ŽUPSKI VJERONAUK


OSNOVCI: - mogu. Ako hoće, doći na večernju misu, po slijedećem rasporedu: 1. i 4. razred: ponedjeljak

2. i 5. raz.: utorak

3. raz.: četvrtak

6. raz. u srijedu a SVI (uključujući 7. i 8. razred) u petak u 16,30 sati (ispovijed od 16 sati) RODITELJI: ovo je obveza vaše djece - i vaša.

Budite odgovorni!


  


PRVO ČITANJE:

Čitanje Knjige Brojeva

U one dane: Gospodin siđe u oblaku i poče govoriti s Mojsijem, uze od duha koji bijaše na njemu i stavi na sedamdesetoricu starješina. Kad duh počinu na njima, počeše prorokovati, ali to više nikad ne učiniše. Dvojica ostadoše u taboru. Jednome je bilo ime Eldad, a drugome Medad. Duh je i na njima počinuo – bili su i oni među upisanima, premda nisu došli u šator – te počeše u taboru prorokovati. Neki mladić otrča te javi Mojsiju: »Eldad i Medad«, reče, »prorokuju u taboru!« Jošua, sin Nunov, koji je posluživao Mojsija od svoje mladosti, prozbori i reče: »Mojsije, gospodaru moj, ušutkaj ih!« Mojsije mu odgovori: »Zar si zavidan zbog mene! Oh, kad bi sav narod Gospodnji postao prorok! Kad bi Gospodin na njih izlio svoga duha!«

 

PRIPJEV :

Naredba Gospodnja srce sladi!

 

DRUGO ČITANJE:

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola (Jak 5, 1-6)

De sada, bogataši, proplačite i zakukajte zbog nevolja koje će vas zadesiti! Bogatstvo vam istrunu, haljine vaše postadoše hrana moljcima, zlato vam i srebro zarđa i rđa će njihova biti svjedočanstvo protiv vas te će kao vatra izjesti tijela vaša! Zgrnuste blago u posljednje dane! Evo: plaća kosaca vaših njiva – koju im uskratiste – viče i vapaji žetelaca dopriješe do ušiju Gospodina nad vojskama. Raskošno ste na zemlji i razvratno živjeli, utoviste srca svoja za dan klanja! Osudiste i ubiste pravednika: on vam se ne suprotstavlja!

 

EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Marku (Mk 9, 38 – 43.45.47-48)

U ono vrijeme: Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.« »Uistinu, tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.« »Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«

»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.«

 

HODOČAŠĆE: Italija - Sv. Benedikt - 10.-17.11. 2021.

Ancona – Norcia – Subiaco – Monte Cassino

– Pietrelcina – Foligno – Loreto –

7 dana - 3.490 kn

ORGANIZATOR: Ichtis travel – Split, Svete Klare 5

Telefon za prijavak i informacije: 091 156 5156;

Možete se prijaviti i kod don Stanka: 091 895 6751.


U slijedećem Listiću objavit ćemo dodatne detalje i uvjete putovanja:

osiguranje putno i zdravstveno, covid putovnice…1. dan (srijeda 10.11.): Split - Ancona

Okupljanje na dogovorenom mjestu u trajektnoj luci u Splitu u 18.00 sati. Ukrcaj u autobus. Preuzimanje ukrcajnih karata, pogranične formalnosti i ukrcaj na brod za Anconu. Noćenje na brodu – na avio sjedalima, uz mogućnost nadoplate (na upit, prema raspoloživosti) za ležaj u kabinama. (NB, AS)


2.dan (četvrtak 11.11.): Ancona – Loreto – Norcia - Subiaco

Osvježenje na brodu; kava, kroasan i topli napitak. Odlazak u pravcu Loreta sa zaustavljanjima za osvježenje. Po dolasku u marijansko svetište Loreto koje su pohodili brojni sveci, slavlje sv. Mise i razgled nazaretske kućice Svete Obitelji te posveta obitelji. Slijedi vožnja prema Norci uz zaustavljanje za osvježenje. Norcia – rodno mjesto sv. Benedikta i sestre blizanke sv. Skolastike. Upoznavanje s životom benediktinske zajednice i karizme. Benediktinska zajednica, potaknuta riječima i pravilom sv. Benedikta, obnovila je izradu rukotvorina, nabožnih predmeta, proizvodnju hrane i piva prema starim recepturama. Nastavak vožnje prema Subiacu, uz zaustavljanje za osvježenje. Smještaj u hotel, večera i noćenje. (D, V,N)


3.dan (petak 12.11.): Subiaco

Doručak. Dan ćemo provesti u Subiacu blizu izvora rijeke Aniene – mjestu na kojem Neron pretvara rijeku u tri jezera i nad kojima gradi palaču. Subiaco je mjesto gdje je sv. Benedikt proveo prvih 20 godina svog života. Posjet samostanu Sacro Speco i spilji u kojoj je svetac živio isposničkim životom prije samog osnivanja monaške zajednice posvećene sv. Klementu Rimskom. Na tom području je osnovano još 12 samostana. Unutar zidina samostana nalaze se zidovi oslikani freskama koje opisuju čuda i događaje iz života sv. Benedikta. Posjet svetištu i slavlje sv. Mise. Slobodno za osobnu molitvu. Slijedi posjet samostanu sv. Skolastike. Povratak u hotel, večera i noćenje. (D, V,N)


4.dan (subota 13.11.): Subiaco - Monte Cassino

Doručak. Odlazak u grad Cassino i benediktinsku opatiju Monte Cassino u kojem je od 543. boravio sv. Benedikt i u kojem se časte njegove relikvije, kao i relikvije sv. Skolastike i sv. Grgura Velikog. Slavlje sv. Mise te razgled bogate zbirke muzeja nekada najbogatijeg samostana. Slobodno za molitvu, odmor i osvježenje. Slijedi slavlje večernje molitve sa monasima. Povratak u hotel. Večera. Noćenje. (D, V,N)


5.dan (nedjelja 14.11.): Cassino - Pietrelcina - Cassino

Doručak. Vožnja iz Cassina, prema Beneventu i Pietrelcini. Upoznat ćemo se s rodnim mjestom sv. Padre Pia. Obilazak njegovog doma, crkve krštenja (sv. Misa), mjesta molitve i prvih znakova njegova poslanja. Nakon osvježenja i obilaska te vremena za molitvu, kupnju suvenira nastavljamo vožnju prema hotelu. Večera. Noćenje. (D, V,N)


6.dan (ponedjeljak 15.11.): Cassino - Asiz - Foligno

Doručak. Odlazak prema benediktinskoj opatiji Subasio koja je ugostila i štitila na svojim posjedima najslavnije svece Umbrije sv. Franu, sv. Klaru i danas sveca našeg vremena bl. Karla Acutisa. Posjet crkvi sv. Marija Velike gdje se čuva neraspodnuto tijelo bl. Karla Acutisa, sv. Misa. Slobodno vrijeme za osobnu molitvu i obilazak crkve sv. Frane i sv. Klare, kupnju suvenira. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje. (D,V,N )


7.dan (utorak 16.11.): Foligno - Loreto - Ancona

Doručak. Posjet svetištu sv. Anđele Folignske majke i redovnice. Sv. Misa, slobodno za molitvu ispred neraspadnutog tijela svetice ‘’učiteljice teologa’’. Odlazak u pravcu Loreta sa zaustavljanjima za osvježenje. Po dolasku u marijansko svetište Loreto koje su pohodili brojni sveci, slavlje sv. Mise i razgled nazaretske kućice Svete Obitelji te posveta obitelji. Slobodno vrijeme za osobnu molitvu i kupnju. Odlazak prema trajektnoj luci Ancona uz zaustavljanja za osvježenje. Ukrcaj na trajekt i polazak prema Splitu (u 19.45 h). (D,NB)


8. dan (srijeda 17.11.): Ancona - Split

Po dolasku u Split (u 7.00 h ujutro) iskrcaj u trajektnoj luci.

187 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.5. - 2.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 22 / 2024 (921) nedjelja 26. 5.: SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA MISE u 9 i u 19 sati ( u 18,30h krunica ) ponedjeljak 27. 5.: Gospa Fatimska 18,30h KRUNICA – MISA i DEVETNICA Duh

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.5. - 19.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 20 / 2024 (919) PRVOPRIČESNICI Jelsa 2024 nedjelja 12. 5.: SLAVLJE PRVE PRIČESTI 7. Vazmena MAJČIN DAN – Sv. Leopold Mandić MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 13.

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.5. - 12.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 19 / 2024 (918) nedjelja 5. 5.: 6. Vazmena - 1. u mjesecu MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 6. 5.: misa i krunica u 18,30 sati utorak 7. 5.: Sv. Dujam, patron-zaš

Comments


bottom of page