top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 23.5. - 30.5.2021.

Župski listić Jelsa Br. 20 / 2021. (764)


mise kroz tjedan u 18,30 sati: svibanjska pobožnost - krunica - misa


Ovog tjedna u našoj župi teče bliža priprava na SLAVLJE PRVE PRIČESTI: svakog dana u 18:30h prvopričesnici predmole krunicu - za njih i njihove obitelji.

Pozvani su, koliko mogu, roditelji, kumovi, rodbina… vjeroučenici, sva djeca U četvrtak u 19:30 (poslije krunice i mise): GENERALNA PROBA – s roditeljima!ISPOVIJED: svakog dana uz krunicu/misu, te u petak: 11-12 i 18-20 sati (don Robert). PRVOPRIČESNICIMA - u četvrtak u 17 sati.


 

nedelja 23. 5.:

DUHOVO - PEDESETNICA

mise u 9 i u 19 sati ( 18,30 sati krunica )

Poslije mise vjeronauk krizmanicima


 

ponedeljak 24. 5. :

BLAŽENA DJEVICA MARIJA MAJKA CRKVE

 

utorak 25. 5. :

Vrbanj slavi svoju svetkovinu

Bogomolje slavi sv. Liberata mučenika, svoga suzaštitnika

 

srijeda 26. 5. :

Sv. Filip Neri

 

četvrtak 27. 5. :

u 19:30 poslje mise i mise generalna proba prve pričesti - sa roditeljima

 

subota 29. 5. :

SLAVLJE PRVE PRIČESTI U 10 SATI

Prvopričesnici – u pratnji „anđela“, roditelja, braće i sestara, ministranata - kreću u procesiji ispred crkve Sv. Ivana. Predviđeno je da uz njih u crkvi budu još samo njihovi poslužitelji: učiteljice, čitači, recitatori, pjevači…

Obitelji prvopričesnika neka zauzmu po jednu klupu u srednjoj lađi crkve. Ostali mogu sudjelovati ispred crkve: imat će sjedalice, bit će ozvučenje…

U 18:30 ćemo imati svibanjsku pobožnost: krunicu i misu.

 

nedelja 30. 5. :

PRESVETO TROJSTVO

misa u 9 i u 19 sati (u 18:30 krunica)

u 20h krizmanici s roditeljima


 

ŽUPSKI VJERONAUK – slijedećeg tjedna

OSNOVCI:

preporučeno svake večeri na krunicu, obvezno barem jednu

 


Charlie Chaplin ostavio je četiri izjave:

1. Ništa na ovom svijetu nije vječno, čak ni naši problemi.

2. Volim šetati po kiši, jer tako nitko ne može vidjeti moje suze.

3. Uludo potrošen dan života je dan kada se ne nasmijemo.

4. Šest najboljih liječnika na svijetu su: sunce, odmor, tjelovježba, dijeta, samopoštovanje, prijatelji. Imaj ih u svim fazama svog života i uživat ćeš u zdravom životu.


Ako vidiš mjesec, vidjet ćeš ljepotu Boga. Ako vidiš sunce, vidjet ćeš Božju snagu. Ako pogledaš u ogledalo, vidjet ćeš najbolje Božje stvorenje. Vjeruj u to!Svi smo mi turisti, a Bog je naš putnički agent koji je već pripremio naše putove, rezervacije i odredišta. Imaj povjerenja u Njega i uživaj u životu. Život je samo jedno putovanje! Živi već danas !!!!


 

PRIPJEV:

Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje!


PJESMA PRIJE EVANĐELJA:

Dođi Duše Sveti, napuni srca svojih vjernika; i oganj svoje ljubavi u njima užezi


Dođi, Duše Presveti, sa neba nas posjeti,

zrakom svoje milosti. Dođi, Oče, ubogih, djelitelju dara svih,

dođi, srca svjetlosti. Tješitelju tako blag, ti nebeski Goste drag,

pun miline, hlade tih. Umornima odmore, u vrućini lahore,

razgovore žalosnih. Sjaju svjetla blaženog, sjaj u srcu puka svog,

napuni nam dušu svu

Bez Božanstva tvojega,

čovjek je bez ičega,

tone sav u crnom zlu

Nečiste nas umivaj, suha srca zalijevaj,

vidaj rane ranjenim. Mekšaj ćudi kamene, zagrij grudi ledene, ne daj nama putem zlim. Svim što vjeru imaju, što se u te ufaju, sedam svojih dara daj. Daj nam krepost zaslužnu, i smrt lijepu, blaženu, daj vjekovit svima raj. Amen. Aleluja!

P. I obnovit ćeš lice zemlje, Aleluja!

S. Pošalji Duha svojega i postat će, Aleluja!


 

EVANĐELJA:

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 15, 26-27; 16, 12-15)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom. Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on - Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama."

 

Josipova stranica


APOSTOLSKO PISMO PATRIS CORDE SVETOG OCA FRANJE (nastavak 7.)

6. Otac koji radi

Aspekt koji karakterizira svetog Josipa i koji je istaknut još od vremena prve socijalne enciklike Rerum novarum pape Lava XIII., jest njegov odnos prema radu. Sveti Josip bio je tesar koji je pošteno radio da bi osigurao egzistenciju za svoju obitelj. Od njega je Isus naučio vrijednost, dostojanstvo i radost onoga što znači jesti kruh koji je plod nečijeg rada. Danas, kada je pitanje zaposlenja još jednom postalo goruće društveno pitanje, a nezaposlenost pak dostiže rekord i u zemljama koje desetljećima uživaju određeni stupanj blagostanja, javlja se ponovna potreba za vrednovanjem dostojanstvenog rada, čiji je zaštitnik sveti Josip.

Rad je sredstvo sudjelovanja u djelu spasenja, prilika da se ubrza dolazak Kraljevstva, da se razviju darovi i sposobnosti te da ih tako možemo staviti u službu društva i zajedništva. Tako rad postaje prilika za ostvarenje ne samo sebe samih, već i one izvorne jezgre društva u kojoj prepoznajemo obitelj. Obitelj bez posla posebno je izložena poteškoćama, napetostima, otuđenosti, pa čak i tjeskobnom i očajničkom iskušenju raspada. Kako možemo govoriti o ljudskom dostojanstvu, a da ne radimo na tomu da svi mogu pristojno zaraditi za život?

Čovjek koji radi, bez obzira na vrstu zaposlenja, surađuje sa samim Bogom i tako postaje, na neki način, stvoritelj svijeta oko nas. Kriza našeg vremena, koja je ekonomska, socijalna, kulturna i duhovna, može svima nama poslužiti kao poziv da ponovno otkrije vrijednost, važnost i potrebu rada za stvaranje nove „normalnosti“ iz koje nitko nije isključen. Djelo svetog Josipa podsjeća nas da sam Bog, postajući čovjekom, nije prezirao raditi. Gubitak posla koji pogađa toliku braću i sestre i koji se u posljednje vrijeme povećao zbog pandemije koronavirusne bolesti, mora biti podsjetnik na preispitivanje naših prioriteta. Preklinjemo svetog Josipa radnika da bismo mogli pronaći načine koji nas obvezuju izraziti čvrsto uvjerenje da nijedna mlada osoba, ni jedan čovjek, ni jedna obitelj ne smije biti bez posla.


 

Papino Pismo zaključuje MOLITVA SVETIM JOSIPU: Zdravo, Čuvaru Otkupiteljev, Zaručniče Blažene Djevice Marije. Tebi je Bog povjerio svoga jedinorođenog Sina; u tebe se je Marija pouzdala; s tobom je Krist postao čovjekom. Blaženi Josipe, i nama podari svoje očinstvo i vodi nas na životnomu putu. Izmoli nam milost, milosrđe i hrabrost, i brani nas od svakog zla.

Amen.


 

Ranko Vidović – naš novi biskup


Papa Franjo imenovao je 4. ožujka 2021. godine hvarskim biskupom don Ranka Vidovića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, dosadašnjeg župnika Župe Gospe od Otoka u Solinu. 

Biskupsko ređenje u Hvaru 22.5.

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek kao treće od jedanaestero djece. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, pohađa sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976. – 1980.). Potom upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Kaštel Kambelovcu. Zatim je preuzeo službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje je ostao do 2014. godine.

Te godine imenovan je župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je član nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.BISKUPE RANKO

DOBRO NAM DOŠAO

S lijeva na desno: don Radojko Vidović - Rankov rođak; Mons. Marin Barišić – splitski nadbiskup-zareditelj; biskup Ranko; don Mile Vidović – Rankov


155 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.5. - 2.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 22 / 2024 (921) nedjelja 26. 5.: SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA MISE u 9 i u 19 sati ( u 18,30h krunica ) ponedjeljak 27. 5.: Gospa Fatimska 18,30h KRUNICA – MISA i DEVETNICA Duh

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.5. - 19.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 20 / 2024 (919) PRVOPRIČESNICI Jelsa 2024 nedjelja 12. 5.: SLAVLJE PRVE PRIČESTI 7. Vazmena MAJČIN DAN – Sv. Leopold Mandić MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 13.

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.5. - 12.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 19 / 2024 (918) nedjelja 5. 5.: 6. Vazmena - 1. u mjesecu MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 6. 5.: misa i krunica u 18,30 sati utorak 7. 5.: Sv. Dujam, patron-zaš

Kommentare


bottom of page