top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 19.12.-26.12.2021

Updated: Dec 19, 2021

Župski listić Jelsa Br. 50 / 2021 (794)

KROZ TJEDAN: DEVETNICA s misom u 6h i u 17hU petak: Badnji dan: (preporučen post i nemrs); misa u 8 sati (ispovijed)ISPOVIJED u petak: 10 - 12 sati i 15 - 17 sati; ispovijedat će naizmjenice: don Stanko, don Toni i don Robertnedelja 19. 12.:

4. NEDJELJA DOŠAŠĆA - Presv. Sakramenta

MISE: u 9h i u 17h

Večernju misu („mladih“) predvodi o. fra Ivan Režić OFM

Betlehemsko svjetlo mira sjaji i u Jelsi


Božić 2021. je u subotu, a počinje u petak navečer: u 20,30 kratki program djece: mjuzikl „Tri božićna pisma“ u 21 sat: Služba čitanja i POLNOĆKA

Božić – DNEVNE MISE: u 10h i u 17h

BLAGOSLOV OBITELJI ćemo ponavljati kroz božićne blagdane: · u nedjelju 2. siječnja;

· u četvrtak 6. siječnja - na Bogojavljenje (Sv. Tri Kralja); · u nedjelju 9. siječnja – Krštenje Gospodinovo (kraj božićnog vremena)


Ako netko želi blagoslov „po starinsku“ – tj. hoće na klasični način primiti svećenika u svome domu, može to dogovoriti sa župnikom u crkvi, ili u župskom uredu, ili u telefonskom kontaktu.(broj tel. u svakom listiću). O svemu ovome više u sljedećem, božićmom listiću.


nedelja 26. 12.: SVETA OBITELJ MISE S BLAGOSLOVOM OBITELJI u 10h i u 17h


  

PRVO ČITANJE

Čitanje Knjige proroka Miheja ( Mih 5,1-4a )

Ovo govori Gospodin: I ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od dana vječnih. Zato će ih Gospodin ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi. Tada će se ostatak njegove braće vratiti sinovima Izraelovim. On će se uspraviti, na pašu izvodit svoje stado silom Gospodnjom, veličanstvom imena Boga svojega. Oni će u miru živjeti, jer će on rasprostrijeti svoju vlast sve do krajeva zemaljskih. On – on je mir!

 
PRIPJEV

Bože, obnovi nas, razvedri lice svoje i spasi nas!

 
PRVO ČITANJE

Čitanje Poslanice Hebrejima ( Heb 10,5-10 )

Braćo: Krist ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se, nego si mi tijelo pripravio; paljenice i okajnice ne sviđaju ti se. Tada rekoh: »Evo dolazim!« U svitku knjige piše za mene: »Vršiti, Bože, volju tvoju!« Pošto gore reče: Žrtve i prinosi, paljenice i okajnice – koje se po Zakonu prinose – ne mile ti se i ne sviđaju, veli zatim: Evo dolazim vršiti volju tvoju! Dokida prvo da uspostavi drugo. U toj smo volji posvećeni prinosom tijela Isusa Krista jednom zauvijek.

 
ALELUJA

Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!

 
EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Luki (Lk 3, 10-18)

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu.Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: »Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!«

 

Betlehemsko svjetlo mira


Betlehemsko svjetlo mira je program započet u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Proširio se u više od 20 zemalja u Europi, kao i u Americi.

Na Božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije „Licht ins Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe, te i u Americi: ideja betlehemskog svjetla mira. Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč (i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu). Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje.


Izviđači iz Hrvatske nose betlehemsko svjetlo mira iz Beča u zagrebačku katedralu, a odatle se dalje širi po Hrvatskoj. Betlehemsko svjetlo mira prvi je put došlo u Hrvatsku 1992. godine, a od tada je tomu događaju pokrovitelj Hrvatski sabor. Ove godine (upravo ovih dana), zbog covid-režima, svjetlo se preuzimalo na graničnim prijelazima: naši hrvatski izviđači preuzeli su ga od slovenskih.


Kada da je Austrija pristupila u Europsku uniju (1995.), austrijski član Europskog parlamenta Paul Rübig pokrenuo je tradiciju, da se svjetlo iz Betlehema nosi u Strasbourg i preda Vijeću Europe, Europskome parlamentu i samom gradu Strasbourgu.

Pitaju mnogi: Je li betlehemsko svjetlo svjetovna ili crkvena manifestacija?

Betlehemsko svjetlo mira je od svjetovnoga događaja vrlo brzo postalo i simbol Božića i naše su ga crkvene zajednice vrlo rado prihvatile. Naši izviđači i katolički skauti donose ga u zagrebačku katedralu te se potom širi dalje po hrvatskim gradovima i župama, a župljani ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji. Kao i njegovi prethodnici sv. Ivan Pavao II. i papa u miru Benedikt XVI., i papa Franjo prima betlehemsko svjetlo mira koje je od svjetovnoga događaja vrlo brzo postalo i simbol Božića i naše su ga crkvene zajednice vrlo rado prihvatile.


Izviđači s betlehemskim svjetlom mira
310 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.5. - 2.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 22 / 2024 (921) nedjelja 26. 5.: SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA MISE u 9 i u 19 sati ( u 18,30h krunica ) ponedjeljak 27. 5.: Gospa Fatimska 18,30h KRUNICA – MISA i DEVETNICA Duh

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.5. - 19.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 20 / 2024 (919) PRVOPRIČESNICI Jelsa 2024 nedjelja 12. 5.: SLAVLJE PRVE PRIČESTI 7. Vazmena MAJČIN DAN – Sv. Leopold Mandić MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 13.

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.5. - 12.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 19 / 2024 (918) nedjelja 5. 5.: 6. Vazmena - 1. u mjesecu MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 6. 5.: misa i krunica u 18,30 sati utorak 7. 5.: Sv. Dujam, patron-zaš

Comments


bottom of page