top of page

ŽUPSKE OBAVIJESTI 10.10.-17.10.2021

Updated: Oct 11, 2021

Župski listić Jelsa Br. 40 / 2021 (784)


Kroz tjedan LISTOPADSKA POBOŽNOST u 18 sati: KRUNICA/MISAnedelja 10. 10. :

28. kroz godinu mise – u 9 i u 18,30 sati (u 18h krunica) U 17,30h susret s roditeljima prvopričesnika (3. razreda) Djeca potom predmole krunicu i predstavit će se zajednici.

 

ponedeljak 11. 10.:

Sv. Ivan XXIII., papa

 

petak 15. 10.:

Sv. Terezija Avilska Velika

 

subota 16. 10.:

Udruga veterana MOMP "Zvir"otok Hvar obilježava u Jelsi 30. obljetnicu Hvarske ratne postrojbe MOMP "Zvir"

PROGRAM: u 9 sati:

uplovljavanje brodova HRM u luku Jelsa. (brodovi će biti otvoreni za posjet i razgledavanje od 10 do14 sati)

u 9:30 sati:

polaganje cvijeća - vijenaca i paljenje svijeća za poginule i preminule pripadnike postrojbe, kao i za branitelje na mjesnom groblju

u 10 sati:

Sveta misa u župnoj crkvi

(pjeva klapa HRM Sveti Juraj)

u 11 sati:

nakon mise mimohod branitelja do svečane dvorane Obćinskog doma; program uz izložbu ratnih fotografija

u 12 sati:

otkrivanje spomen obilježja na istočnom dijelu parkirališta "Solina"

u 12:30 sati:

druženje veterana postrojbe na Rivi uz nastup klape HRM "Sv. Juraj"

 

nedelja 17. 10.

29. kroz godinu - Presv. Sakramenta - MISIJSKA mise – u 9 i u 18,30 sati - misijska animacija ( u 18h misijska krunica )

 

ŽUPSKI VJERONAUK


krunica i misa u 18 sati, po slijedećem rasporedu:

1. razred: ponedjeljak

2. razred: utorak

3. razred: četvrtak

4. razred: ponedjeljak

5. razred: utorak

6. razred: utorak

7. razred: srijeda

8. razred: petak

 

ŽENIDBENA NAPOVIJED

ANDRO CARIĆ, Šimuna i Leonide r. Dragičević, i MATEA LAZANEO, Paulota i Vande r. Belić - – vjenčat će se u subotu 16. 10. 2021. u 18,30 sati -


 * NE DAMO TE, PISMO NAŠA! * Stoga kad se sa strepnjom poručuje: Ne dajmo te pismo naša – onda se hoće doviknuti da netko grabi tu pismu našu i da netko pripomaže grabežu! Tko grabi? Tko pripomaže? Onaj koji na mjesto njezino nameće svoju tvorevinu, iz dalekih, dalekih krajeva: Tko pripomaže? Odgovara ova pučka pričica:

U gustu šumu odnekuda se dokotrlja sjekira; nasta muk među drvima. Mlada stabla zacvokotala i uzdrhtala u strahu. Stara stabla ih ohrabre: Ne bojte se sjekire u vašoj šumi! Sjekira, ma kako oštra bila, bezopasna je sve dok joj se neko drvo između vas ne ponudi postati njezina drvena ručka!!! Tako podučiše starija drva preplašenu šumu mladih stabala. Ej čovječe, probudi se iz tuđega sna i vrati se sebi dok još imaš kome!

- Ljubo Stipišić Delmata -


 

PRVO ČITANJE:

Čitanje Knjige Mudrosti Mudr 7, 7-11

Pomolih se i razbor dobih; zavapih i primih duh mudrosti. Zavoljeh je više nego žezla i prijestolja i ništa ne cijenih bogatstvo u usporedbi s njom. Nisam je htio uspoređivati ni s draguljima, jer je sve zlato pred njom kao malo pijeska, a srebro je prema njoj kao blato. Ljubio sam je više od zdravlja i ljepote i zavolio više od svjetlosti, jer njezin sjaj bez prestanka svijetli. A s njome su mi došla sva dobra i od ruku njezinih blago nebrojeno.


 

PRIPJEV:

Nasiti nas smilovanjem svojim da kličemo!


 

DRUGO ČITANJE:

Čitanje Poslanice Hebrejima (Heb 4, 12-13)

Živa je riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun.

 

EVANĐELJE:

Čitanje svetog Evanđelja po Marku ( Mk 10, 17-30 )

U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?« Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!«

On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.

Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.« Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!«

Petar mu poče govoriti: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni.«


 

Građanski odgoj – roditelji, oprez!


Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegov ‘Muzemo’ uvode brzo u gradske osnovne škole građanski odgoj i obrazovanje i to, kako su najavili, prema riječkom modelu, a možda i još liberalniji:


Pravo na život – ne postoji

Nema spomena jednog od najvećih pokreta u Hrvatskoj – “pokreta za život” ni spomena prava nerođene djece na rođenje i život.


Rodna teorija – opet

“Spol i spolne razlike odnose se na ono što biološki razlikuje djevojčice i dječake. Rod i rodne razlike na ono što i kako društvo gleda na položaj djevojčica i dječaka” (priručnik za 5.-6. r.)


Domoljublje i hrvatstvo: Nema ni spomena domovine, Hrvatske, Hrvata…

Suradnja s lijevim, protuhrvatskim, homoseksualnim i pojedincima, kao što su: Gong, B.aB.e, Centar za mirovne studije, Forum za slobodu odgoja, Centar za građansku hrabrost, Dugine obitelji, Lezbijska organizacija Rijeka, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Documenta, Zagreb Pride, Ženska soba… i drugim agresivnim skupinama.

Evo nekih indoktrinacijskih primjera iz riječkog priručnika:


Obitelj više nisu mama, tata i djeca “Postoje i obitelji koje čine dvije mame ili dvojica tata i njihova djeca.” (priručnik za 7.-8. r., poglavlje “Ovo su naše obitelji”)


Katolička vjera uopće se ne spominje U poglavlju “(NE) vjerovati je OK” stoji da su sve religije iste, uz citat: “posjetite crkvu, džamiju, sinagogu. Usporedite ih.” (priručnik za 7.-8. r.).


Djecu treba zaštititi od ove nove “građanske religije”…

…jer mi smo, kao roditelji, njihovi prvi i najvažniji odgojitelji. Stoga, ako imate djecu u (zagrebačkim) školama, nemojte im (školama) davati SUGLASNOSTI za izvannastavnu aktivnost koja se odnosi na “građanski odgoj”.ni potpisivati pravo da vašu djecu tako „poučavaju“ i podvrgavaju ih takvom građanskom „idgoju“!

Takvim programom građanskog odgoja potkopavaju se vrijednosti obitelji, katoličanstva, domoljublja, spolnosti, muško-ženske razlike i njihovo nadopunjavanje i temeljno ljudsko pravo: pravo na život.

I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zl(og)a!

 

PRIVRŽENOST ZEMALJSKIM DOBRIMA

Evanđelje ne osuđuje bogatstvo, veliko posjedovanje ovozemnih dobara. Osuđuje neobuzdanu žud­nju, zavist, ljubomoru, borbu za posjedovanjem ovih dobara.

Ovi nas nagoni vezuju za zemaljska dobra i izla­žu opasnosti da se jače priljubimo uz njih negoli za zemaljska dobra. Gramzljivost koči i guši dušu.

Osvjedočit ćemo se da nismo privrženi materi­jalnim dobrima ako katkada budemo velikodušni i ponešto drugima darujemo. Ako požalimo svoj dar, ponovimo ga, jer je to dokaz da nam suvišna dobra opijaju dušu.

Koliko se više odvajamo od ovih dobara, toliko više prianjamo uz istinsku veličinu. Zemlja pruža bijedan i malen oslonac, a Bog nam nudi beskonačan.

Privrženost bogatstvu opasnija je i grješnija ne­goli njegovo posjedovanje. Bogu je miliji bogataš neprilijepljen uz svoje blago, negoli siromah koga grize pohlepa i ljubomora za tuđim bogatstvom.

Zaista, ako bogataš znade darivati svoje blago potrebnima, tada mu bogatstvo postaje izravnim sredstvom za nebeske zasluge. Dok siromah koji hlepi za zemaljskim dobrima, neće ih uživati na zemlji jer ih ne posjeduje. Ostat će uvijek siromah, i na zemlji i na nebu. (Gabriele Adani: PRIJATELJSKA RIJEČ)

 


LJUBAV JAČA OD SMRTI

»Našim najogorčenijim neprijateljima dovikujemo: vašoj sposobnosti da nam nanosite bol suprotstav­ljamo svoju sposobnost da tu bol podnesemo. Na vašu fizičku moć odgovaramo svojom duhovnom sna­gom. Učinite nam što god hoćete, mi ćemo vas i dalje ljubiti.

Mi ne možemo mirne savjesti slijediti vaše nepra­vedne zakone, jer za nas je moralna obveza odbija­nje suradnje sa Zlim kao i suradnja s Dobrim. Ma­kar nas zatvarali u tamnice, mi ćemo vas i dalje ljubiti. Makar slali svoje urotnike u ponoć u naše stambene četvrti da vrše nasilja i da nas napola mrtve ostavljaju, mi ćemo vas i dalje ljubiti.

Ali možete biti sigurni da će naša sposobnost trp­ljenja iscrpiti vaše nasilje. Jednoga ćemo dana steći slobodu, ali ne samo za sebe; upućujemo vašim srci- ca i savjestima tako snažan apel, da ćemo i vas na putu predobiti i naša će pobjeda biti dvostruka!« Martin Luther King

»Našim najogorčenijim neprijateljima dovikujemo: vašoj sposobnosti da nam nanosite bol suprotstav­ljamo svoju sposobnost da tu bol podnesemo. Na vašu fizičku moć odgovaramo svojom duhovnom sna­gom. Učinite nam što god hoćete, mi ćemo vas i dalje ljubiti.

Mi ne možemo mirne savjesti slijediti vaše nepra­vedne zakone, jer za nas je moralna obveza odbija­nje suradnje sa Zlim kao i suradnja s Dobrim. Ma­kar nas zatvarali u tamnice, mi ćemo vas i dalje ljubiti. Makar slali svoje urotnike u ponoć u naše stambene četvrti da vrše nasilja i da nas napola mrtve ostavljaju, mi ćemo vas i dalje ljubiti.

Ali možete biti sigurni da će naša sposobnost trp­ljenja iscrpiti vaše nasilje. Jednoga ćemo dana steći slobodu, ali ne samo za sebe; upućujemo vašim srci- ca i savjestima tako snažan apel, da ćemo i vas na putu predobiti i naša će pobjeda biti dvostruka!« -Martin Luther King-

 

NEOBIČNI NEKROLOG

Umro klošar – lutalac, pijanica i prosjak. Na sprovodu samo grobari – po službenoj dužnosti… Ipak i jedan prijatelj ili plačidrug – isti kakav je bio i pokojnik. Ali, taj je drug htio prijatelju održati slovo i grobari su mu ljubazno to omogućili. Ovaj je izrekao slijedeće:

Dragi prijatelju, neki su ljudi poput konja ili magarca: za života su vrlo korisni, a kad uginu, ne služe nikome i ničemu. Drugi su poput svinje: za života nikome ne koriste i ničemu ne služe, a kad crknu, mnogi se njima okoriste. A id onih trećih, kakvi smo ti i ja, niškoristi ni za života ni poslije smrti. Toliko od mene, a o duši nisam kompetemtan govoriti!

 

107 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.5. - 2.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 22 / 2024 (921) nedjelja 26. 5.: SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA MISE u 9 i u 19 sati ( u 18,30h krunica ) ponedjeljak 27. 5.: Gospa Fatimska 18,30h KRUNICA – MISA i DEVETNICA Duh

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.5. - 19.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 20 / 2024 (919) PRVOPRIČESNICI Jelsa 2024 nedjelja 12. 5.: SLAVLJE PRVE PRIČESTI 7. Vazmena MAJČIN DAN – Sv. Leopold Mandić MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 13.

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.5. - 12.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 19 / 2024 (918) nedjelja 5. 5.: 6. Vazmena - 1. u mjesecu MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 6. 5.: misa i krunica u 18,30 sati utorak 7. 5.: Sv. Dujam, patron-zaš

Comments


bottom of page