top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.3. - 12.3.2023

Updated: Mar 11, 2023

Župni listić Jelsa Br. 11 / 2023 (856)

NAŠ KORIZMENI HOD 5. 3. - 12. 3. 2023.


nedjelja 5. 3.:

2. KORIZME - 1. u mjesecu MISE: u 10h ( u Gospe) i u 18,30h (Put križa u 18h)

 

ponedjeljak 6. 3.:

misa u 18h

 

utorak 7. 3.:

Sv. Perpetua i Felicita, mučenice (203. g. u Kartagi)

misa u 18h

DEKANATSKI SASTANAK SVEĆENIKA - u Svirčima

 

srijeda 8. 3.:

Sv. Ivan od Boga, redovnik

misa u 18h

 

četvrtak 9. 3.:

Sv. Franciska Rimska

obljetnica smrti don Emila Pavišića (2020.)

misa u 18h

 

petak 10. 3.:

početak Devetnice sv. Josipu

misa u 18h

 

subota 11. 3.:

misa u 18h

 

nedjelja 12. 3.:

3. KORIZME - predstavljanje krizmanika

MISE: u 10h i u 18,30h (Put križa u 18h)

 

petak i subotu:

ZARUČNIČKI TEČAJ u 19 sati u Vrbanju.


 

ŽUPNI VJERONAUK


OSNOVCI

PONEDJELJAK: 1. razred u 9h; 2. r. u 9,45h ; 4. r. u 10,30h;

UTORAK: 3. razred u 9h ; 5. - 8. razred u 10 sati.


SREDNJOŠKOLCI

SVI - POD OBVEZU u petak u 18h na Put križa;

K tome: 2.razred u subotu u 19h - s roditeljima!

 
 

Služba riječi

Nedjelje 7. Kroz godinu (5. 3 . 2023)


PRVO ČITANJE

iz Knjige Postanka (Post 12, 1-4a) U one dane: Gospodin reče Abramu: »Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u zemlju koju ću ti pokazati. Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati i sam ćeš biti blagoslov. Blagoslivljat ću one koji te blagoslivljali budu, koji te budu kleli, njih ću proklinjati; sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati.« Abram se zaputi kako mu je Gospodin rekao

 

PRIPJEV

Neka dobrota tvoja, Gospodine, bude nad nama, kao što se u tebe uzdamo!

 

DRUGO ČITANJE

IzDruge poslanice Timoteju (2 Tim 1, 8b-10) Ljubljeni: Zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Boga koji nas je spasio i pozvao pozivom svetim – ne po našim djelima, nego po svojem naumu i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vremenâ vjekovječnih, a očitovana je sada pojavkom Spasitelja našega Krista Isusa, koji obeskrijepi smrt i učini da zasja život i neraspadljivost – po evanđelju.

 

REDAK PRIJE EVANĐELJA

Iz sjajnog oblaka začu se Očev glas: Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!

 

EVANĐELJE

po Mateju (Mt 17, 1-9)

U ono vrijeme: Duh odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom.« A on odgovori: »Pisano je: ’Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.’« Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: ’Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.’« Isus mu kaza: »Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!« Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovupa mu reče: »Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.« Tada mu reče Isus: »Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ’Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’« Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.

 

Uz Dan žena:

Žena je sunce obitelji

iz nagovora pape Pija XII. mladim bračnim parovima

Obitelj ima svoje sunce – to je žena. Čujte što o njoj govori i misli Sveto pismo: Mila je žena radost mužu svom. A milina je nad milinom žena stidljiva i sveta. Kao što sunce blista na planinama Gospodnjim, tako i ljepota vrsne žene u urednosti kuće njene.

Jest, supruga i majka je sunce obitelji. Ona je sunce svojom velikodušnošću i svojim predanjem, trajnom spremnošću i svojom budnom i brižnom zauzetošću u svemu što može obradovati život muža i djece. Ona oko sebe širi svjetlost i toplinu duše. Premda se obično kaže da je brak uspio ako bračni drugovi ne traže svaki svoju sreću, nego sreću drugoga, ipak taj plemeniti osjećaj i ta odluka, iako spada na oboje, poglavito je vrlina žene: ona spada na njezino majčinstvo, na njezino mudro i razborito srce. I kad prima prigovore, ona uzvraća veseljem; kad joj se uvrede nanose, ona odvraća dostojanstveno i s poštovanjem; baš kao i sunce koje magleno jutarnje nebo razveseljuje zorom i zlatnim zrakama obasjava oblake o svom zalazu.

Supruga je sunce obitelji bistrinom svoga pogleda i ljupkošću svojih riječi. Njezine oči i njen glas dopiru do srca, diraju ga i bodre duh, otklanjaju nalet strasti, poziv su mužu da se raduje dobru i da u radosti provodi obiteljski život nakon naporna dana, često ispunjena mučnim službenim poslovima ili radom u polju, bavljenjem trgovinom ili radom u tvornici.

Žena je sunce obitelji neusiljenom svojom iskrenošću, ozbiljnom jednostavnošću, kršćanskim i čestitim dostojanstvom, svojom mirnoćom i čestitošću duha kao i svojim skladnim ponašanjem i odijevanjem te svojom suzdržljivošću u ponašanju. Proćućeni osjećaji duše, vedro lice, šutljivost i osmijeh bez zlobe, njezini dobrohotni pokreti glave daju joj milinu izabranoga i jednostavnog cvijeta koji otvara svoju čašku da prima i odražava boje sunca.

O da biste i vi spoznali kako uzvišene osjećaje ljubavi i zahvalnosti takva slika žene i majke obitelji pobuđuje i utiskuje u srce oca i djece!

 

Zahvaljujemo ti za naše obitelji

Gospodine Bože naš, ljubljeni Oče, zahvaljujemo ti za božansku obitelj, tebi koji si rodio Isusa i s njime daješ Duha ljubavi. Gospodine Bože, Oče utjelovljene Riječi, zahvaljujemo ti za nazaretsku obitelj, za Izraelovu djevojku, preblaženu Djevicu Mariju, koja je na tvoju milost rekla da

i koja je u svom krilu primila dijete Isusa, Krista, pravog čovjeka i pravog Boga. Zahvaljujemo ti za Josipa koji je rekao da na ovaj misterij i koji je Isusu otkrio nježnost očevu po tijelu. Zahvaljujemo ti za Dijete u jaslicama, za Raspetoga, za Uskrsloga. Zahvaljujemo ti za naše obitelji. Neka one budu znak i odsjaj tvoje ljubavi.

 

Žena nad svim ženama: NAŠA GOSPA


Nakon što je naše drago Biskupijsko svetište Gospe od Zdravlja temeljito obnovljeno od svoga podnožja do krova, u svojoj vanjštini i u unutrašnjosti, nakon što je lijepo uređen prostrani okoliš, preostaje nam još odraditi nekoliko koraka:

  1. Urediti ogradni zidić uz stepenište sa sjeverne strane, te postaviti zaštitnu ogradu sa južne strane (već se izrađuje u radionici Mucić);

  2. Dogovoreno je s Općinom i sa Domusom: kad se bude asfaltirala prilazna cesta, asfaltirat će se i prošireni bočni prilaz crkvi i parkiralištu s južne strane kao i samo parkiralište (na kojem bi bilo vrlo poželjno u budućnosti izgraditi mali duhovni centar!);

  3. Ako bude moguće i realno izvedivo, spojiti sjeverni put uz prostor Svetišta sa postojećom cestom - nekoć glavnom otočkom prometnicom prema Sućurju, čime bi se ostvario svojevrsni „kružni tok“ za prilaz Svetištu;

  4. Kod Joška Mošića zagovorena je lijepa kamena fontana koja će sa svoga „lica“ nuditi izletnicima i svim posjetiteljima pitku vodu, a na „leđima“ nositi priključak za navodnjavanje maslinika;

  5. Napokon, povod kojim vam upravo sada sve ovo pišem jest:

 

I NAŠA GOSPA JE POŠLA NA „FRIZURU“


Naziv umjetnine: Gospa od Zdravlja sa sv. Rokom i sv. Ivanom Krstiteljem

Vlasnik: Župa uznesenja Marijina, Jelsa

Smještaj: Crkva Gospe od Zdravlja, Jelsa

Nositelj i tehnika: ulje na platnu

Autor/škola: nepoznat

Vrijeme nastanka: 18. st.

Dimenzije slike: 0visina 141 cm, širina 101,5 cm

Voditelji zahvata: Lana Kekez Kelava, Julija Baćak i Kristina Krivec.

----------------------

Ponudu smo od ovih restauratorica zatražili i dobili još prije nekoliko mjeseci: 57.000 kuna, tj.7.565 eura. Cijenu su prilagodile procjeni da od


Ministarstva ne možemo očekivati sufinanciranje, nego ćemo „po sistemu uradi sam“ takvu pomoć moliti od Općine i još nekih domaćih sponzora, a najpouzdanije od vas župljana - uvijek darežljivih štovatelja naše Zaštitnice i našeg-njenog S


 

Zbor svete Cecilije s Hvara u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Misu zajedno s članovima zbora svete Cecilije iz Jelse te s župljanima župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična predvodio je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu mons. Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije i župnik Jelse. Tom je prigodom zbor izveo ulomke oratorija Za križem.

Koncelebrirali su vlč. Ivan Braovac, župnik Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična i mons. Antun Sente, ml., rektor svetišta. Đakonsku službu vršio je Ivan Raljušić, misionar Krvi Kristove.

Župnim zborom iz Jelse dirigirao je Slavko Reljić. O vjerničkog poruci nadaleko poznate pod UONESCO-om zaštitom procesije Za križem koja se održavana o otoku Hvaru progovorili su Slavko Reljić i križonoša Božidar Gamulin.

Tumačeći Božju riječ u kojoj se Ninivaljani obraćaju na Joninu propovijed, mons. Jerčić se u homiliji zapitao “jesmo li i mi taj naraštaj? Naraštaj koji je toliko propovijedi čuo i toliko duhovnih poziva osobito u Korizmi primio?”, te nastavio, “kad ćemo se konačno obratiti”


„Zašto je vjera danas u opadanju, a raste tjeskoba umor i dosada. Zašto se sve više čini da mlade ne privlači Crkva, ni vjera, čak ni Krist. Što to bitno manjka današnjim kršćanima da ne svjedoče privlačnost kršćanstva. Zašto današnji proroci, ako ih uopće ima, ne uspijevaju privesti kršćane obraćenju, dok je Jona Ninivljane priveo kolektivno obraćenju. Ponajprije Ninivljani su shvatili da im treba obraćenje, a mnogi su se današnji kršćani uspavali u uvjerenju da su dobri kršćani. Netko je to izrekao zanimljivom slikom. Ako psu koji glođe kost kreneš uzeti kost, zarežat će i ugrist će te, ali ako mu dobaciš komad mesa, sam će dragovoljno napustiti onu svoju oglodanu kost.

Uvjeren sam da današnja naša mladost najvećim dijelom glođe kosti svojih praznih i ispraznih zabava, beskrajnih noćnih bdijenja, osobito subotom u dimu duhana i inih trava, u izmaglici alkoholnih para, ispraznih razgovora SMS porukama koje se šalju čak u istu prostoriju ili za istim stolom. Nema više razgovora. Također sam uvjeren da Crkva Kristova raspolaže najsočnijom hranom, slikovito govoreći, duhovnom hranom za svakoga, ali nije jasno kako mi, osobito mi u tradicionalno katoličkim sredinama većinom mlade ne uspijevamo uvjeriti da je to i samo to prava i zdrava hrana. Da je samo Isus pravi put, da nema pod nebom drugog imena dana ljudima u kojem se mogu spasiti.

Možda je baš problem u nama kršćanima koji smo Božju poruku, duhovnu hranu, lošim pakiranjem, nezgrapnom i bljutavom prezentacijom ljudima, osobito mladima, učinili nezanimljivim čak i gadljivim. Naša je vjera uvelike postala neko kršćanstvo bez Krista. S našom bi se vjerom trebalo dogoditi nešto slično kao i s jednim mladićem i jednom djevojkom kada se zaljube. A što se tada događa? Onaj drugi do jučer je bio samo jedan ili jedna od mnogih. Možda potpuni neznanac, a sada odjednom postaje jedini i jedinstveni u čitavom svijetu i čitavom svemiru. Pogledi, misli i srca do jučer su letjeli od cvijeta do cvijeta, a sada se koncentriraju na onog jedinog, na onu jedinu. Evo to je pravi vlastiti preobražaj i to se trebalo dogoditi u nama kršćanima da otkrijemo zaljubljenost u Isusa Krista.

Stoga molimo danas onoga kojega u našem narodu i na ovom mjestu slavimo, koji bi mogao slobodno reći one riječi iz pjesme „Ja nisam čovjek od velikih riči“, ali jest od dijela. Josip. Josip, kojem je Gospodin i u snu govorio i koji je znao slušati, znao je čuti, znao je susresti Gospodina”, kazao je u svojoj homiliji između ostalog mons. Jerčić.


Pri kraju misnog slavlja vjeru su svjedočili Slavko Reljić, voditelj župnog zbora i negdašnji križonoša Božidar Gamulin.


Slavko Reljić je tom prigodom okupljenim vjernicima objasnio kako su tokom mise pjevali ulomke iz oratorija Za križem koji je pisan na temelju korizmenog crkvenog pučkog pjevanja otoka Hvara i procesije Za križem.

Božidar Gamulin je kazao kako je 15 godina čekao svoj red da nosi križ u procesiji Za križem. „Bilo je to 1997. godine. Moj je otac prvi put nosio 1962. godine te drugi put 1982. godine. A moj sin Ivica 2020. godine za vrijeme pandemije izazvane COVID-19. Te smo godine nas trojica bili spremni ići Za križem samo da se ne prekine tradicija. Poznato je da nas je bilo više. Ipak procesija Za križem bila je zabranjena 1943. u vremenu kada su Talijani okupirali naš otok”, kazao je Gamulin te okupljenima opisao procesiju Za križem.

„Osjećaji koji križonošu na poseban način, a i sve sudionike Procesije preplavljuju teško je opisati. To treba doživjeti i ako ikada idete za procesijom idite za križem. Nemojte stajati sa strane. Taj doživljaj sudjelovanja u procesiji i promatranja procesija sa strane nije jednak”, posvjedočio je Reljić te dodao kako je sveti Josip nenametljiv, bedem, kamen temeljac, brižni čuvar. „Stoga želimo da kao prenositelji tradicije i Hrvatske baštine čiji je sveti Josip zaštitnik budemo nenametljivi kao večeras, samo svojim glasom, da možete poslušati naš glas, naše pjevanje, a sve ostalo, ta prolazna svjetovna ljudska slava, neka bude u stilu svetog Josipa skrovita. Božji pjev neka se čuje”, poručili su Slavko Reljić i Božidar Gamulin.


-Articles by DPH-


216 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.7. - 28.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 30 / 2024 (929) nedjelja 21. 7.: 16. Kroz godinu - Presv. Sakramenta misa u 7h, 9h i u 20h ponedjeljak 22. 7.: Sv. Marija Magdalena ( Zaštitnica Svirača ) misa u 20h utorak 23.

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.7. - 14.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 28 / 2024 (927) nedjelja 7. 7.: 14. Kroz godinu - 1. u mjesecu misa u 7h, 9h i u 20h (u 19,30 krunica) ponedjeljak 8. 7.: misa u 20h utorak 9. 7.: Bl Marija od Propetoga Isusa P

ŽUPNE OBAVIJESTI 30.6. - 7.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 27 / 2024 (926) nedjelja 30. 6.: 13. Kroz godinu misa u 9h i u 19h ponedjeljak 1. 7.: misa u 19h utorak 2. 7.: – po starom kalendaru – GOSPA MIRAŠKA – Pohođenje BDM  slavi se u

Commentaires


bottom of page