top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.12.- 7.1.2024

Župni listić Jelsa Br. 54 / 2023 (899)


nedjelja 31. 12:

Sveta obitelj

mise:  u 10h i u 17h    


 

ponedjeljak 1. 1.:

NOVA GODINA

SVETA MARIJA BOGORODICA  - SVETKOVINA

mise u 10 i u 17 sati


 

utorak 2. 1.:

Sv. Bazilije Veliki i Grgur Nazijanski, biskupi i crkveni naučitelji

misa u 17h


 

srijeda 3. 1.:

Presveto Ime Isusovo

misa u 17h


 

četvrtak 4. 1.: 

misa u 17h


 

petak 5. 1.:

orvi petak

misa u 17h


 

subota 6. 1.: 

SVETKOVINA BOGOJAVLJENJA

Sveta Tri Kralja

mise (s blagoslovom obitelji) u 10 i u 17 sati


 

nedjelja 7. 1:  

7. siječnja

BLAGDAN KRŠTENJA GOSPODINOVA

MISE (s blagoslovom obitelji) u 10 i u 17 sati


Projekcija filma PORUKE NAŠIH OČEVA (stradanja u srpskim logorima) 

u Općinskom domu u 18h

 
Blagoslov za godinu

Čudo, koje u proljeće iz duga zimskog sna

budi prirodu, dodirnulo te tako duboko i

snažno, da i u tebi samome probudi nove

snage i otvori ti oči za njegove ljepote.

  

Silna punina procvjetala života, žar ljeta

sa svojom žegom, razveselio te i dao ti

dostatno slobodnoga vremena za

boravljenje i počivanje, za uživanje kod

kuće ili negdje u široku svijetu.

  

Neiscrpivo bogatstvo ove godine sazrelih

plodova ove zemlje dao ti dobar okus

jesenskoga divljenja i uživanja u šarolikoj različitosti onoga 

čega se sve naš Stvoritelj dosjeti.

 

Zimsko vrijeme mirovanja polja, 

kada i kruh raste,  dao ti spoznati

koliko se toga događa u skrovitosti, 

kako mraz i hladnoća, inje, sunce i snijeg 

 

zaokružuju veliki krug godine

s Novom godinom. 

Kroz sva godišnja doba tvoga

životnog puta pratila te rijeka

blagoslova tvoga Stvoritelja, koji te tako čudesno oblikovao na

svoju sliku i priliku

i drži te na životu. 

 


 

Služba riječi

Nedjelja 10.12.

Blagdan svete obiteljPRVO ČITANJE

iz  Knjige Postanka (Post 15, 1-6; 21, 1-3)

U one dane: Dođe riječ Gospodnja Abramu u viđenju: "Ne boj se, Abrame, ja sam ti zaštita; a nagrada tvoja bit će vrlo velika!" Abram odgovori: "Gospodine moj, Jahve, čemu mi tvoji darovi kad ostajem bez poroda; kad je mojoj kući nasljednik Eliezer Damaščanin? Kako mi nisi dao potomstva - nastavi Abram - jedan će, eto, od mojih ukućana postati moj baštinik." Ali mu Jahve opet uputi riječ: "Taj neće biti tvoj baštinik, nego će ti baštinik biti tvoj potomak." Izvede ga van i reče: "Pogledaj na nebo i zvijezde prebroj ako ih možeš prebrojiti." A onda doda: "Toliko će biti tvoje potomstvo." Abram povjerova Jahvi, i on mu to uračuna u pravednost.

Jahve se sjeti Sare kako je rekao i učini joj kako je obećao: Sara zače i rodi Abrahamu sina u njegovoj starosti - u vrijeme koje je Bog označio. Abraham nadjene ime Izak svome sinu što mu ga Sara rodi.


 

PRIPJEV

On je Gospodin, Bog naš, on se uvijek sjeća svojega saveza.


 

DRUGO ČITANJE

Iz Poslanice Hebrejima  (Heb 11, 8.11-12.17-19)

Braćo: Vjerom pozvan, Abraham posluša i zaputi se u kraj koji je imao primiti u baštinu, zaputi se ne znajući kamo ide. Vjerom i Sara unatoč svojoj dobi zadobi moć da začne jer vjernim smatraše Onoga koji joj dade obećanje. Zato od jednoga, i to obamrla, nasta mnoštvo poput zvijezda na nebu i pijeska nebrojena na obali morskoj.

Vjerom Abraham, kušan, prikaza Izaka. Jedinca prikazivaše on koji je primio obećanje, kome bi rečeno: Po Izaku će ti se nazivati potomstvo! - uvjeren da Bog može i od mrtvih uskrisiti. Zato ga u predslici i ponovno zadobi.

 

ALELUJA

Duh Gospodnji na meni je, blagovjesnikom biti ubogima posla me.

 

EVANĐELJE:

po Luki  (Lk 2,22-40) 

Kad se po Mojsijevu zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu – kao što piše u Zakonu Gospodnjem.

Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.    

MOŽDA MISLITE DA ZNATE SVE O BOŽIĆU?

Božić je bez sumnje najmagičnije doba u godini, toliko magično da se uz njega često vežu razni misteriji, nepoznanice i zablude...

Božić je blagdan koji je mnogima omiljen, a došašće i advent mnogima su i najljepši dio godine. Iako zasigurno mislite da o Božiću znate sve, možda ipak i nije tako.


1. Božić se nije uvijek slavio 25. prosinca: Zapravo, nije se uopće slavio do 3. stoljeća. Dakako, u samoj Bibliji, u dijelu koji govori o rođenju Isusa, nema ni spomena o prosincu, a mnogi povjesničari vjeruju da je Isus, zbog kojeg se i slavi Božić, zapravo rođen u proljeće. No ono što se događalo u prosincu bile su Saturnalije, drevni rimski festival održavan u čast boga Saturna. Na tim su se festivalima održavale gozbe, razmjenjivali pokloni i prinosile žrtve u obliku životinja bogu Saturnu kako bi iduća godina bila plodna i uspješna. Danas se smatra kako se Božić slavi 25. prosinca upravo kako bi se jednako tako važan blagdan davanja i primanja uskladio s nekadašnjim Saturnalijama.

 

2. Tradicija slavljenja Božića izvorno je poganska: Povezana je sa zimskim solsticijem i stara je tisućama godina, baš kao i brojni drugi običaji kojima se ovaj blagdan danas obilježava. U ranim danima kršćanstvo se uglavnom širilo po gradovima dok su se poganska vjerovanja i tradicije zadržali u ruralnim krajevima. Riječ pogan zapravo i potječe od latinskog termina paganus koji se može prevesti kao polje, selo, seljak i sl. Kršćani su zazirali od pogana, ali su bili poprilično fascinirani njihovim svetkovinama i ritualima.

 

3. Božićno drvce njemački je izum iz 17. stoljeća: Ono također vuče korijene iz poganske prakse ukrašavanja kuće zelenilom u prosincu.Smatra se da su Germani inspiraciju pronašli u antičkim vjerovanjima. Zimzeleno drvo u njihovu je svijetu simboliziralo plodnost, a grane su kitili svijećama kako bi si osigurali dobar urod i odbili zle sile. Njemački princ Albert predstavio je tradiciju kićenja drvca svojoj supruzi, engleskoj kraljici Viktoriji i tada se tradicija počela širiti svijetom. Ujedno je kraljica Viktorija bila i ona koja je poslala prvu službenu božićnu čestitku nekog dužnosnika svome narodu.

 

4. U našim se krajevima prije umjesto božićnog drvca  unosio badnjak: To je drvo prema kojem je taj dan i dobio ime. Uz taj su dan vezani mnogi folklorni običaji poput pjesama, unošenja slame u kuću, posta, stavljanja repe i novčanika ispod stolnjaka za plodnu novu godinu i brojnih drugih.

 

5. Ukrasi crvene i zlatne boje na boru nisu slučajni: Naime, kako se smatra, sve su te boje vezane za iskonsko značenje Božića. Crvena simbolizira Isusa i njegovu kasniju žrtvu, zelena život, a zlatna svjetlost i obilje.

 

6. Djed Mraz ili Djed Božićnjak nastao je iz ideje o Svetom Nikoli: Prema legendi, sveti Nikola iz mjesta Pataara, što je današnje područje Turske, bio je biskup, danas zaštitnik djece i žena koji je sva svoja zemaljska dobra odlučio podijeliti onima koji nemaju ništa. Tijekom prosinca darivao ih je sitnicama poput voća.Smatra se da je on umro 6. prosinca 343. godine, a s godinama se priča o njegovim djelima proširila čitavim svijetom. Upravo je taj svetac imao važnu ulogu u Nizozemskoj u vrijeme reformacije. Kako pak njegovo ime na nizozemskom glasi Sinter Klass, s vremenom je postao Santa Claus u engleskom govornom području, što se danas prevodi kao Djed Božićnjak.

 

7. Zabrana lika Djeda Božićnjaka: Austrijske i njemačke vlasti zabranile su lik Djeda Božićnjaka tvrdeći da je on proizvod Coca-Cole i da odvlači ljude od pravog značenja praznika. Inicijativa za ovu kampanju krenula je iz Beča gdje darove tradicionalno donosi sveti Nikola.

 

8. Običaj pečenja kolača: Češkom kralju Vjenceslavu (Vaclavu) može se zahvaliti lijep običaj pečenja raznih kolača i darivanja siromašnima i nemoćnima. Priča kaže kako je Vaclav s prozora svoje kraljevske palače vidio promrzla siromaha koji je na ulici tražio nešto za ogrjev, napunio košaru hranom i odnio mu. Također je priredio božićnu gozbu za svoje najsiromašnije podanike. Bilo je to u 10. stoljeću.

 

9. Izum božićnih čestitki: Grof Nikola Monte Mellini napisao je godine 1709. nekoliko stihova i rečenica s lijepim željama za Božić te poslao svojim prijateljima i rodbini, stoga se smatra izumiteljem božićnih čestitki. Iako je zamisao bila lijepo prihvaćena, slanje čestitki za Božić proširilo se tek u 19. stoljeću kada su dvije tiskare u Milanu počele prodavati razglednice s prigodnim crtežima.

 

10. Pjesma 'Tiha noć': Pjesmu “Tiha noć”, izvorno “Stille nacht”, napisao je župnik austrijskog gradića Oberndorfa Joseph Mohr a uglazbio učitelj Franz Gruber nakon što su se 1818. pokvarile orgulje župne crkve. 


 

ZRAK: I LIJEČNIK JE ZAPLAKAO

Stari muškarac se srušio i prevezen je u bolnicu. Dali su mu kisik da ga drži 24 sata. Nakon nekog vremena, bilo mu je bolje.

Liječnik mu je rekao da je vrijednost usluge 500 funti, a kad je starac vidio račun, počeo je plakati. Vidjevši da je liječniku to postalo nelagodno, starac mu je brzo objasnio  da ne plače zbog računa: "Ne plačem zbog novca, mogu to platiti. Plačem jer za samo 24 sata korištenja kisika moram platiti 500 funti, ali dišem čisti zrak već 93 godine. Koja je to milost od Boga? Nikad ništa ne plaćam, znate li koliko Mu dugujem?" Sad je liječnik spustio glavu i zaplakao.

Svima vama, koji ovo čitate, Bog dopušta da udišete zrak bez ikakve naknade koju morate platiti. Zato, uzmite nekoliko sekundi svoga vre­mena i recite Mu HVALA za sve blagoslove koje vam daje u životu.


 

JEDNA FAZA, JEDNA „RUKA“ IGRE JE DOVRŠENA:

PRIJE NOVOG DIJELJENJA BILO BI DOBRO – IZBROJITI PUNTE!

Koliko misliš da si primio talenata? 

Igra je završena. Prebroji karte. Kako si prošao? Izračunaj! Kakvi su bili protekli mjeseci? Teški? Naporni? Uspješni? Ili si se možda, na pjevaru, jedva provukao? Pa kad sada pogledaš unazad, sve ti izgleda nekako jadno.

No karte se opet dijele. Igra počinje. Ne znaš što će se tokom igre sve zbiti. Ali ti je vodiš, osobno. Zar nisi stekao neka iskustva prošlih mjeseci? Zar nisi postao zreliji kroz svoje neuspjehe.


 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA,

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić:091/895-6751

173 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.7. - 28.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 30 / 2024 (929) nedjelja 21. 7.: 16. Kroz godinu - Presv. Sakramenta misa u 7h, 9h i u 20h ponedjeljak 22. 7.: Sv. Marija Magdalena ( Zaštitnica Svirača ) misa u 20h utorak 23.

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.7. - 14.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 28 / 2024 (927) nedjelja 7. 7.: 14. Kroz godinu - 1. u mjesecu misa u 7h, 9h i u 20h (u 19,30 krunica) ponedjeljak 8. 7.: misa u 20h utorak 9. 7.: Bl Marija od Propetoga Isusa P

ŽUPNE OBAVIJESTI 30.6. - 7.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 27 / 2024 (926) nedjelja 30. 6.: 13. Kroz godinu misa u 9h i u 19h ponedjeljak 1. 7.: misa u 19h utorak 2. 7.: – po starom kalendaru – GOSPA MIRAŠKA – Pohođenje BDM  slavi se u

留言


bottom of page