top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 29.10. - 5.11.2023.

Updated: Oct 29, 2023

Župni listić Jelsa Br. 45 / 2023 (890)

nedjelja 29. 10:

30. KROZ GODINU

MISE: u9h i u 18h - ( u 17,30h krunica )

 

ponedjeljak 30. 10.:

krunica / misa u 17h

 

utorak 31. 10.:

užežin Svih Svetih:

ISPOVIJED: od 16h do 17,30h

krunica / misa u 17h

 

srijeda 1. 11.:
SVI SVETI – svetkovina

mise u župni crkvi u 9h;

na Gradini u 15h svečana misa, potom molitve za pokojne


 

četvrtak 2. 11.:

DUŠNI DAN – Spomen pokojnih

MISE u župnoj crkvi u 9h i u 17,30h;

na Gradini u 15h : večernja za pokojne i misa

Kroz osminu „mrtvih dana“: 1. i 2. 11. mise za sve vjerne mrtve, ostale dane posebne molitve za uobičajene nakane: za sve vjerne mrtve; za župnike, biskupe, svećenike; za pokojne roditelje i ostale bližnike; za branitelje; za pok. bratime, sestrime i sve župne suradnike; za pokojnike kojih se nitko ne spominje, za sve pokojne župljane i za duše u čistilištu…, ali mise su na „pojedinačne“ nakane.

 

petak 3. 11.:

PRVI PETAK

misa u 8h i u 17,30h

 

subota 4. 11.:

Sv. Karlo Boromejski

krunica / misa u 17h

 

nedjelja 5. 11:

31. KROZ GODINU – 1. u mjesecu MISE: u 9h na Račiću i u 17,30h ( krunica u 17 sati )


 

ŽUPNI VJERONAUK


U srijedu i četvrtak neka se - što je više moguće - uključe u molitve i bogoslužje; roditelji osobito pripazite da djeca ne izostave misu na Sve Svete (u srijedu);


PRVOPRIČESNICI (trećaši)

oduševili su nas na krunici u četvrtak; pozivam ih da to ponovimo na završetku listopada – u utorak (u 17h), Bit će nagrađeni!


SREDNJOŠKOLCI

U SUBOTU:

1. razred u 18h

2. razred u 19h

 

ZRNO ZA SVAKI DAN

Promotrite poljske ljiljane. Ne počinji čitati novine od osmrtnica i ratnih izvještaja. Ne dršći pred statistikama smrtnosti od raka i infarkta. Ne uzbuđuj se zbog poziva, računa i poskupljenja. Ne daj se - da te kao mora pritištu dužnosti, funkcije i hitni poslovi.


Ne jadaj se da više ne možeš vjerovati ljudskom pošte­nju i dobroti. Raščisti s mišlju da si svoj život već odživio i da više od njega ništa ne očekuješ.


Podigni glavu, osjetit ćeš da ti jesenski vje­tar miluje lice, vidjet ćeš koliko je još svjetla oko tebe. Vjeruj, ono što te čeka veće je nego što si pretpostavljao.

(Mt 6,28)

Zato ne budite zabrinuti za sutra; jer će se sutra samo brinuti za sebe. Dosta je svakom danu zla njegova.”

(Isus - Mt 6:34)

 

Služba riječi

Nedjelja 29. 10.

30. KROZ GODINU


PRVO ČITANJE

Iz Knjige Izlaska (Izl 22, 20-26)

Ovo govori Gospodin: »Ne tlači pridošlicu niti mu nanosi nepravde, jer ste i sami bili pridošlice u zemlji egipatskoj. Ne cvilite udovice i siročeta! Ako ih ucviliš i oni zavape k meni, sigurno ću njihove vapaje uslišati. Moj će se gnjev raspaliti i mačem ću vas pogubiti. Tako će vam žene ostati udovice, a djeca siročad. Ako uzajmiš novca kome od moga naroda, siromahu koji je kod tebe, ne postupaj prema njemu kao lihvar! Ne nameći mu kamata! Uzmeš li svome susjedu ogrtač u zalog, moraš mu ga vratiti prije zalaza sunca. Ta to mu je jedini pokrivač kojim omata svoje tijelo i u kojem može leći. Ako k meni zavapi, uslišat ću ga jer sam ja milostiv!«

 

PRIPJEV

Ljubim te, Gospodine, kreposti moja!

 

DRUGO ČITANJE

Iz Pavlove poslanice Prve Solunjanima (1Sol 1, 5c-10)

Braćo: Znate kakvi smo poradi vas među vama bili. I vi postadoste nasljedovatelji naši i Gospodinovi: sve u nevolji mnogoj prigrliste Riječ s radošću Duha Svetoga tako da postadoste uzorom svim vjernicima u Makedoniji i Ahaji. Od vas je doista ne samo riječ Gospodnja odjeknula po Makedoniji i Ahaji nego se i vaša vjera u Boga posvuda tako proširila te nije potrebno da o tome govorimo. Oni sami o nama pripovijedaju: kako dođosmo k vama, kako se od idola obratiste k Bogu da biste služili Bogu živomu i istinskomu i iščekivali s nebesa Sina njegova koga uskrisi od mrtvih, Isusa koji nas izbavlja od gnjeva što dolazi.

 

ALELUJA:

Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ

pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći

 

EVANĐELJE

po Mateju (Mt 22, 34-40)

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.«

 

DUHOVNA MISAO na HR - Antun Šuljić


Što još učim od Timya? (Hoće li i životinje u raj?)

Dugo bi trajalo kad bih se u ovoj kratkoj formi bavio životinjama u Bibliji. O tome postoje relevantni znanstveni radovi koje je moguće naći i na hrvatskom jeziku i u digitalnome obliku. Stoga ću se najkraće i uglavnom po sjećanju ograničiti samo na evanđelja, odnosno na životinje u Isusovu okruženju i vokabularu, odnosno na životinjama koje on spominje, a dakako s namjerom koju otkrivam na kraju ovog kratkog priloga.

Svakako najčešće spominjane životinje su ovce. One su bile nazočne kad se Isus rodio u Betlehemu, a vrlo često ih je spominjao u svojim prispodobama. Osim ovaca spominjao je, da ostanemo kod slične pasmine, i jarce. Ako je bilo jaraca, jamačno je bilo i koza. Isus je svečano u Jeruzalem ušao na magarcu. U prispodobi spominje devu i iglene uši, zatim ptice nebeske raznih vrsta, a posebno vrapce dok se kod njegova prikazanja spominju golubovi i grlice. Evanđelja poznaju i ribe morske, odnosno one iz Genezaretskoga jezera koje su, među ostalima, lovili i njegovi apostoli, a bogme ih i pekli za Isusa i družinu. Slično spominje i volove koji su se preprodavali u hramu, zatim vukove koje spominje Ivanovo Evanđelje, pa zmije, a tu su onda i neizostavne svinje zbog pomora kojih stanovnici gadarskoga kraja mole Isusa da ode od tamo. No, evanđelja spominju još i pijetlove. Sjetimo se Petrove izdaje! Dakle, bilo je i kokoši. Kad se opisuje čime se hranio Ivan Krstitelj, spominje se divlji med. Dakle, bilo je i pčela, odnosno divljih pčela. No, bilo je i pasa. Isus u prispodobi o bogatašu i Lazaru spominje pse koji dolaze i ližu čireve siromahove, a spominje ih i u relativno neprijaznu razgovoru s Kanaankom koja ga dolazi moliti za svoju bolesnu kćer. Eto, sve sam ove životinje po sjećanju nabrojio da bih si dao kakvo-takvo uporište za dosjetku koja mi je prošlog ljeta pala na pamet, a tiče se učenja od životinja, u ovom slučaju od psa. I stvarno tako mislim i vjerujem da to još moram izučiti. O čemu se radi?

Timy je mali bijeli bišon. Neobičan alfa mužjak koji u susretu s velikim dečkima uopće ne shvaća koliko je malen i laje sve u šesnaest. Svoj je sto posto, umiljat i drag do besvijesti. Uglavnom poslušan, ali ne baš uvijek i u svakoj prilici. Ima on svoju volju, ali i svoj način da izmami ono što želi. Mala je bijela ovčica, međutim, napunila 14 godina i sad je gotovo slijepa i gluha, a polako ga izdaju i kukovi. Po dvorištu, koje sada mora biti strogo ograđeno, hoda po sjećanju i po sistemu pokušaja i pogrešaka, pritom se sudarajući sa zaprekama i predmetima. Tako skoči preko stepenica i smandrlja se na terasu, ali onda nastavi veselo trčati okrugom koji mu je poznat. Do druge prepreke. No, kad se vraća u kuću, najprije onjuši i opipa zapreke, zatim se odluči skočiti – i uvijek točno zna koliko je gdje stepenica - pa kad uspije sve napraviti kako treba, sav radostan trči po kući hoteći se pohvaliti kako je opet uspio, usput udarajući glavom i tijelom u stolice i u sve što se već na tome putu nađe. No, nije da ne očekuje i kakvu nagradicu! Naučio je biti sretan i s najmanjim. Eto, to me uči Timy.

Nisam jedini koji zakoračuje u neke godine u kojima će tjelesne i kognitivne sposobnosti slabjeti ili posve oslabiti. Timy me uči da se valja veseliti i najmanjem uspjehu i najmanjoj prepreci koju riješimo. Uči me da valja pokušavati i pokušavati i veseliti se tim pokušajima kao da su olimpijska natjecanja. Valja se miriti sa svojim granicama i poštivati ih. Treba unutar tih granica biti svoj i radostan kolikogod je to moguće. A moguće je. To me još uvijek uči čudesni bišon Timy. I da, nisu se u evanđeljima uzalud našle tolike životinje. One s čovjekom i univerzumom čine jedinstveni Božji svijet. A nekako i o blagdanu sv. Franje s početka listopada rado se sjetimo tih svojih ljubimaca. Stoga je i papa Franjo, još tamo na početku svoga pontifikata, 2014. godine rekao da psi, zajedno sa “svim Božjim stvorenjima”, mogu ući u raj. “Jednoga dana, ponovno ćemo vidjeti svoje životinje u vječnosti Kristovoj. Raj je otvoren za sva Božja stvorenja”, rekao je tada Papa, a zabilježio je New York Times. Hoće li jednog dana i Timy u raj? Ne sumnjam. Ta učio je i mene!


 


Papa Franjo potvrdio: u raj se primaju i životinje


U NASTOJANJU da utješi jednog dječaka kojem je uginuo pas, papa Franjo u svom je službenom obraćanju s Trga sv. Petra izjavio da "životinje (također) idu u raj". Svoju je izjavu dodatno argumentirao nizom biblijskih citata, rekavši, između ostaloga, i sljedeće: "Biblija nas uči da ova predivna stvorenja snažno utječu na naše živote... Jednoga dana vidjet ćemo ponovno svoje izgubljene ljubimce, i sve životinje, u vječnom životu. Raj je otvoren za sva Božja stvorenja".

Javnost i mediji različito su reagirali na njegovu izjavu. Corriere della Sera dočekala je njegovu tvrdnju s ovacijama jer sad "postoji nada u spasenje i blaženstvo i za životinje", dok je jedna tamošnja kompanija koja proizvodi magareće mlijeko za djecu poklonila papi dva magarca. Ipak, mnogi u njegovoj izjavi vide samo simboličan način na koji papa izražava svoju ljubav prema životinjama.

Inače, Crkva nije naklonjena ideji da životinje idu u raj, iako je Papa Ivan Pavao II jednom prilikom izjavio da "životinje imaju dušu" te da je "čovjek, kao Božje stvorenje, jednak svim drugim bićima", no, prethodnik današnjeg pape, papa Benedikt XVI, svojevremeno je rekao da (ipak) "životinje nisu pozvane na vječni život".

Kontradiktornost izjava crkvenih poglavara tako je još više produbila ovo pitanje, a dok se odgovorni ne dogovore da li da životinjama otvore ili zatvore vrata raja, nadajmo se da je barem dječak s početka priče koliko-toliko utješen.

 

524 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

ŽUPNE OBAVIJESTI 22.3. - 31.3.2024

Župni listić Jelsa Br. 12 / 2024 (912) RASPORED  BOGOSLUŽJA VELIKOG TJEDNA 2024. petak 22. 3.: misa s večernjom - u 18 sati Primopredaja svetig križa na kraju mise subota 23. 3.: misa s večernjom - u

Comments


bottom of page