top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 28.1. - 4.2.2024

Updated: Jan 29

Župni listić Jelsa Br. 5 / 2024 (904) 

nedjelja 28. 1.:  

4. KROZ GODINU 

mise u 10h i u 17h

u 18h SUSRET S KRIZMANICIMA I RODITELJIMA (prijavnice)

 

ponedjeljak 29. 1.:

misa u 17 sati

 

utorak 30. 1.:

misa u 17 sati

 

srijeda 31. 1.:

Sv. Ivan don Bosco

misa u 17 sati

 

četvrtak 1. 2.: 

misa u 17 sati

 

petak 2. 2.:


Prikazanje Gospodinovo

SVIJEĆNICA-Kandalora (PRVI PETAK)

Dan posvećenog života

mise s blagoslovom svijeća u 9 i u 17 sati


 

subota 3. 2.: 

Sv. Blaž - Vlaho

mise i blagoslov grla u 9 i u 17 sati

(PRVA SUBOTA: molimo za obitelji i duhovna zvanja)

 

nedjelja 4. 2.:  

5. KROZ GODINU - 1. u mjesecu  

mise u 10h i u 17h

(u 16,30h krunica za obitelji i duh. zvanja)

 

ŽUPNI VJERONAUK


OSNOVCI

SVI u petak i u subotu

- na misu i blagoslov (svijeća, grla) u 17 sati

K tome – PRVOPRIČESNICI – 3.r. u ponedjeljak u 15 sati


SREDNJOŠKOLCI

U SUBOTU:

1. razred u 18h

2. razred u 19h

 

HODOČAŠĆE PUTOVIMA SV. PAVLA:

8 – 15. travnja.


(polazak autobusom: Crna Gora – Makedonija – Albanija - Grčka…

povratak zrakoplovom letom Atena - Dubrovnik… )

Detaljni program, cijena i svi ostali detalji u sljedećem Listiću i na Fejsu;

Preporučam: svi koji žele i pomišljaju uključiti se: ne premišljajte predugo!  

 

  Susret Hvarana kod dominikanaca u Zagrebu

 

Misa u crkvi Gospe od Krunice i predstavljanje knjige u dvorani 

-foto Maja Tabak Slošić-

 
KUĆNI LJUBIMCI: Tko tu koga nosi, vodi i vozi … i  doista voli?!

Na ovoj očito foto-karikaturi mlada je žena pronašla pomalo čudovišni način suživota svog kućnog ljubimca i djeteta: pobrkala je njihove statuse.

Nažalost, imamo danas puno primjera i mnogo  gorih „rješenja“:  sve više mladih parova koji pored brojnih kućnih ljubimaca nemaju mjesta ni „resursa“ -  za dijete!

 

Služba riječi

Nedjelja 28. 1.

4. kroz godinu  


PRVO ČITANJE 

iz  Knjige Ponovljenog zakona (Pnz 18,15-20)

Mojsije reče narodu: »Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Gospodin, Bog tvoj: njega slušajte! Posve onako kako si i tražio od Gospodina, Boga svoga, na Horebu, na dan zbora, kad si govorio: ’Neću više da slušam glas Gospodina, Boga svoga, niti želim više gledati taj silni oganj da ne poginem!’ Nato mi reče Gospodin: ’Pravo su rekli. Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovjedim. A ne bude li tko poslušao mojih riječi što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom. A prorok koji bi se usuđivao govoriti što u moje ime što ja ne budem zapovjedio da govori i koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi.’«

 

PRIPJEV

O da danas glas Gospodnji poslušate: »Ne budite srca tvrda!«

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve poslanice Korinćanima  ( 1Kor 7, 32-35)

Braćo! Rado bih da budete bezbrižni. Neoženjen se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi, pa je razdijeljen. I žena neudana i djevica brine se za Gospodnje, da bude sveta i tijelom i duhom; a udana se brine za svjetovno, kako da ugodi mužu. Ovo pak govorim vama na korist, ne da vam postavim zamku, nego da primjerno i nesmetano budete privrženi Gospodinu.

 

 

ALELUJA 

Narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku, 

onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.

 

EVANĐELJE   

po Marku  (Mk 1, 21-28)


U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe

u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega. Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.« I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.

 

LJUBAV:

KAD SU SE STVARI POPRAVLJALE A NE BACALE!Slavili su 50. obljetnicu braka. Bili su presretni, okruženi djecom i unucima. Muža su pitali što je tajna njihova skladnog braka. Starac na čas zatvori oči, a onda kao da pretražuje stare uspomene ispriča sljedeće:


“Lucija, moja žena, bila je jedina djevojka s kojom sam izlazio. Odrastao sam u sirotištu i uvijek sam teško radio da bih zaslužio malo novaca. Nisam imao vremena za izlaske s djevojkama, dok me Lucija nije osvojila. Prije nego sam postao svjestan što mi se događa, zaprosio sam je.


Oboje smo bili jako mladi. Na dan vjenčanja, nakon obreda u crkvi, Lucijin otac mi je dao paketić i rekao: ‘Ovaj će poklon tvoj brak učiniti sretnim.’

Bio sam uzbuđen, mučio sam se s omotom i ljepljivim trakama dok konačno nisam raspakirao dar. U kutiji je bio velik zlatan sat. Pažljivo sam ga razgledao i našao na njemu urezanu mudru izreku koju sam kasnije vidio svaki put kad sam ga navijao.”

Stari gospodin se nasmiješio pokazujući uzvanicima svoj stari sat. Slova bijahu izblijedila, no tajna sretnog braka mogla se jasno pročitati.

Pisalo je: “Reci nešto lijepo Luciji.”

 

POČUJMO DJECU: ŠTO JE LJUBAV?


Grupa istraživača je djecu od četiri do osam godina pitala šta je ljubav. Uslijedili su mnogo dublji i opširniji odgovori nego što se očekivalo. Razumijevanje ljubavi je otišlo mnogo dalje...


  • Kada je moja baka dobila artritis, više nije mogla lakirati nokte na nogama. Djed je to uvijek radio umjesto nje, čak i kada je imao artritis u rukama. To je ljubav.

  • Ako te neko voli, izgovara tvoje ime na poseban način. I znaš da je tvoje ime sigurno kad mu je u ustima.

  • Ljubav je kada odeš negdje da jedeš i daš nekome većinu svog prženog krompira, a da ne tražiš ništa zauzvrat.   

  • Ljubav je ono što te nasmije kada si umoran.

  • Ljubav je kada moja mama skuha kafu za tatu i otpije gutljaj da se uvjeri da je ukusna.

  • Ljubav je kada dječaku kažeš da ti se sviđa njegova košulja i da je nosi svaki dan.

  • Ljubav je kada ti tvoje štene liže lice, čak i nakon što si ga ostavio samog cijeli dan.

  • Kad voliš nekoga, tvoje trepavice stalno lete gore-dole, a zvijezde padaju ispod njih.  -

  • -Ljubav je kada mama vidi tatu u toaletu i ne misli da je odvratno.

  • - Ako ne voliš, nikada ne bi trebao reći "Volim te". Ali, ako voliš, moraš to stalno govoriti. Ljudi zaborave.


Autor ove studije, Leo Baskaglia, je imao za cilj pronaći najbrižnije dijete. Pobjednik je bio četverogodišnji dječak, čiji je stari susjed nedavno ostao bez supruge. Vidjevši da čovjek plače, dijete je otišlo u njegovo dvorište, popelo mu se na koljena i sjelo. Kada ga je majka kasnije pitala šta je rekao komšiji, dječak je odgovorio:

- Ništa. Samo sam mu pomogao plakati.

 

PRIUŠTITE SVOME DJETETU NAJDRAGOCJENIJI DAR:

SEBE I SVOJE VRIJEME


Mama, pogledaj!“ povikala je Marta, sedmogodišnja djevojčica. „Vidim, vidim!“ promrmljala je mama za upravljačem, razmišljajući o svemu što je čeka kad dođu kući.

Večerali su, gledali televiziju, ona je obavila telefonske razgovore i na kraju su pošli na počinak. „„Hajdemo, mama, vrijeme je“, upozorila je Marta. Mama je brzo ušla u sobu, izmolile su večernje molitve, a ona je poljubila svoju Marticu. „Mama, zaboravila sam ti dati jednu stvar!“ „Dat ćeš mi je sutra“, reče mama i Marta klimnu glavom. „A što ako ni sutra ne budeš imala vremena?“ upita djevojčica. „Naći ću ga, budi bez brige!“ reče mama braneći se. „Laku noć!“ dovikne i žurno zatvori vrata. No razočarani Martin pogled nije joj davao mira. Vratila se u sobu svoje miljenice, pomno pazeći da je ne probudi. U njezinoj je ruci ugledala zgužvane komadiće papira. Prišuljala se i polako otvorila ručicu. U njoj je bilo u stotinu komadića rastrgano crveno srce s pjesmom koju je djevojčica sama napisala. Pjesma je nosila naslov: Zašto volim svoju mamu. Strpljivo je prikupila komadiće i ponovno složila srce. Na listu je pisalo: „Zašto volim svoju mamu Iako puno radiš i imaš previše posla, uvijek nađeš vremena za igru. Volim te, mama, jer sam tebi važnija od svega.“ Te riječi pogodile su je ravno u srce. Nakon deset minuta vratila se u Martinu sobu sa šalicom tople čokolade i komadom torte. Nježno je pomilovala bucmasto lice. „Što se dogodilo?“ upita djevojčica, zbunjena noćnom posjetom. „To je za tebe, jer si meni najvažnija od svega!“ Marta se nasmija. Popila je polovicu čokolade i ponovno zaspala.

 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić: 091/895-6751


211 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.7. - 28.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 30 / 2024 (929) nedjelja 21. 7.: 16. Kroz godinu - Presv. Sakramenta misa u 7h, 9h i u 20h ponedjeljak 22. 7.: Sv. Marija Magdalena ( Zaštitnica Svirača ) misa u 20h utorak 23.

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.7. - 14.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 28 / 2024 (927) nedjelja 7. 7.: 14. Kroz godinu - 1. u mjesecu misa u 7h, 9h i u 20h (u 19,30 krunica) ponedjeljak 8. 7.: misa u 20h utorak 9. 7.: Bl Marija od Propetoga Isusa P

ŽUPNE OBAVIJESTI 30.6. - 7.7.2024

Župni listić Jelsa Br. 27 / 2024 (926) nedjelja 30. 6.: 13. Kroz godinu misa u 9h i u 19h ponedjeljak 1. 7.: misa u 19h utorak 2. 7.: – po starom kalendaru – GOSPA MIRAŠKA – Pohođenje BDM  slavi se u

Comentarios


bottom of page