top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 25.6. - 2.7.2023.

Aktualisiert: 30. Juni

Župni listić Jelsa Br. 26 / 2023 (871)

nedjelja 25 6.:

12. kroz godinu - Presv. Sakramenta

MISE u 11h (koncel. Zlatna misa don Stanka) i u 19h

 

ponedjeljak 26. 6.:

na Humcu Vrisniškom slave sveti Ivan i Pavao

misa u 19h

 

utorak 27. 6.:

Sv. Ćiril Aleksandrijski

misa u 19h

 

srijeda 28. 6.:

Sv. Irenej

misa u 19h

 

četvrtak 29. 6.:

SVETKOVINA SV. PETAR I PAVAO - apostolski prvaci MISE: u 8h i u 19h Obljetnica svećeničkog ređenja: don Ivo Mardešić (Komiža, 1970.), don Stanko Jerčić i don Mate Bižaca (Pražnica, 1973.), don Jakša Rubinić (Vrisnik, 1981.), don Mili Plenković (Svirče, 1982.). Pomolimo se za svoje svećenike!

 

petak 30. 6.:

misa u 19h

 

subota 1. 7.:

misa u 19h

 

nedjelja 2. 7.:

12. kroz godinu - Presv. Sakramenta

MISE u 7 h, 9h i u 19h


Prva nedjelja u mjesecu - molitva za duhovna zvanja

Po starom kalendaru Pohođenje BDM - slavi se kao „Gospa Miraška“ u

Mircima i u Gornjem Humcu na Braču, a kao „Gospa od Sela“ u Dolu.

 


Tiho u knjižnici! Dolazi čovjek u knjižnicu i pita: * Imate li burek?! Knjižničar mu odgovori: - Gospodine, pa došli ste u biblioteku! Na to čovjek ponovi šapatom: * Aha. Oprostite, imate li burek...


Recept

* Prije nego što ste došli k meni, jeste li bili kod nekog drugoga? - pita umišljeni liječnik novog pacijenta. - Pa, bio sam kod ljekarnika, u ljekarni...

* I kakvu Vam je glupost preporučio? - Rekao mi je da dođem k Vama.


Nije valjda…

Da "nadolije", kupio pijanac novu bocu konjaka i vraća se kući. Kako nije pazio dok je prelazio preko ceste, odjednom ga udari automobil. Strčali se prolaznici oko njega, a on, jer osjeća da mu se nešto slijeva niz tijelo, glasno zajauka:

* O Bože, nadam se da je to samo krv!


Kod zubara:

Zubar se obraća pacijentu: „Molim Vas, sad vičite na mene što jače možete.“ - Zašto, pa niste mi ništa loše učinili i ništa me ne boli… „ Znam, ali čekaonica je puna, a meni se žuri na utakmicu!“


Kod optičara: „Gospođo, pročitajte mi ova slova na ploči“ - kaže optičar. - Pročitajte ih Vi meni, ja ih ne vidim!

 

Služba riječi

Nedjelja 25.6.

12. KROZ GODINU


PRVO ČITANJE

Iz knjige proroka Jeremije (Jr 20,10-13)

Reče Jeremija: Čuh klevete mnogih: »Užas odasvud! Prijavite! Mi ćemo ga prijaviti.« Svi koji mi bijahu prijatelji čekahu moj pad. »Možda ga zavedemo, pa ćemo njim ovladati i njemu se osvetiti!« Sa mnom je Gospodin kao snažan junak! Zato će progonitelji moji posrnuti i neće nadvladati, postidjet će se veoma jer neće uspjeti, vječna se sramota neće zaboraviti. Gospodine nad vojskama, koji proničeš pravednika i vidiš mu bubrege i srce, daj da vidim kako im se osvećuješ, jer tebi povjerih parnicu svoju. Pjevajte Gospodinu, hvalite Gospodina jer on izbavi dušu sirote iz ruku zlikovacaU one dane: Izraelci dođu u Sinajsku pustinju i utabore se u pustinji. Postave Izraelci tabor tu pred brdom, a Mojsije se popne k Bogu. Gospodin ga zovne s brda pa mu rekne: »Ovo reci domu Jakovljevu, proglasi djeci Izraelovoj:

’Vi ste vidjeli što sam učinio Egipćanima; kako sam vas nosio na orlovskim krilima i k sebi vas doveo. Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali savez moj, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode – ta moj je sav svijet! – vi ćete mi biti kraljevstvo svećenikâ, narod svet.’

 

PRIPJEV

Po velikoj dobroti svojoj usliši me, Gospodine!

 

DRUGO ČITANJE

Iz poslanice Rimljanima (Rim 5, 12-15)

Braćo! Kao što po jednom čovjeku uđe u svijet grijeh i po grijehu smrt, i time što svi sagriješiše, na sve ljude prijeđe smrt… Doista, do Zakona bilo je grijeha u svijetu, ali se grijeh ne ubraja kad nema zakona. Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagriješiše prekršajem sličnim kao Adam, koji je pralik Onoga koji ima doći. Ali s darom nije kao s grijehom. Jer ako su grijehom jednoga mnogi umrli, mnogo se obilatije na sve razlila milost Božja, milost darovana u jednom čovjeku, Isusu Kristu.

 

ALELUJA:

Duh istine svjedočit će za mene, govori Gospodin, i vi ćete svjedočiti.

 

EVANĐELJE

po Mateju ( Mt 10, 26-33 )

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.

Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se dakle! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca.

Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odrečemene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.«

 

IKA izvještava:

U izdanju Glasa Koncila objavljena je nova knjiga jelšanskog župnika mons. Stanka Jerčića „Blizi Isusu – Usputna zapitkivanja uz okrajak haljina njegovih“.


Riječ je o knjizi koja donosi razgovore s nizom novozavjetnih osoba iz Isusove neposredne blizine poput Marije, Josipa, Pavla i Šimuna Petra, kao i govor kršćanskih mučenika i pjesme. Čitateljima su među ostalima približeni manje poznati likova poput Kleofe, Marije iz Betanije, Sirofeničanke Rute, Jaira, satnika Kornelija, Šimuna Kožara, Dizme, Longina, Gamalijela, Samarijanke Rahabe…

Ispreplećući gdjekad stvarnost i maštu, tekstovi su potkrijepljeni relevantnim podatcima iz područja biblijskih i srodnih znanosti. Knjiga obiluje biblijskim citatima, crkvenim dogmatskim naukom, tumačenjem imena i toponima te zanimljivostima iz povijesti. Autor se u pisanju koristi dijaloškim stilom posežući za formom intervjua, ali i prikaza, pisanja u ja-formi, ulazeći u tuđe osobnosti iz kojih govori svojim znanjima, umijećima i vjerom.

Izborom tema, tj. kutova pod kojima se naginje u posvećenoj Isusovoj sjeni i promatra svoje likove i njihova nagnuća, autor hrani čitateljevu radoznalost i pruža motivaciju za odgovorniji i predaniji odnos prema Božjoj riječi koja je odgojiteljica života kršćana i čuvarica Božjih obećanja.

 

ZRNO ZA SVAKI DAN

Lipanj: Vjera je život u svijetu


8 Pomozi mojoj nevjeri!

Ne daj se zavarati primjerima onih javnih kršćana, koji služeći Bogu zgrću novac, poigravaju se svojom vlašću, jagme se za najboljim položajima i svake su nedjelje na misi i pričesti. Misliš li, da posje­duju vjeru?

Ne daj se zavarati ni od onih koji tvrde, da ne vjeruju ni u Boga ni u Marijinu pomoć; koji se ne pojavljuju u crkvi nit primaju sakramente, ali istovremeno nastoje pošteno živjeti. Neka te to ne zavara! Misliš li, da oni nisu vjernici?


9 Koje stvori Bog.

U jednom od mnogih Mliječnih Putova koji jure svemirom, ima jedno nce,slično milijunima drugih sunaca. Oko njega kruže raznoliki planeti. Na jednom od njih i čovjek, čije trajanje s obzirom na starost svemira, nije dulje od plamena šibice. On se, eto, isprsio, zabio ruke u džepove i pita: »Gdje je taj Stvoritelj!« Spreman je on, doduše, sta­viti tog Gospodara na neko klimavo svoje pri­jestolje, ali to tek kasnije. Ovaj čas on sumnja u samo njegovo postojanje. Sumnja i u mnogo- šta drugo: Da li je to moguće da je Bog postao čovjekom, da se rodio u štali? Da li je moguće da je uskrsnuo? Kako može biti samo jedan, a u trim osobama?

Na takav' se način nikad nećemo pomaknuti. Poći nam je s pozicije stvorenja, a ne suca. S pozicije, koje je svjestan svaki čovjek, bio on priprost ili učen, s iskustvom vlastite nesavrše­nosti i nenužnosti. Jer — samo je ta pozicija istinita.

 

MATEO KOVAČIĆ

Vatreni je bio na misi svake nedjelje, školu pohađao jednom u 2 tjedna. Danas je junak Hrvatske.


Vecernji.hr - 16.06.2023. Kao mladić doživio je težak prijelom noge i pitao se hoće li uopće igrati nogomet

Bivši reprezentativac Dario Šimić danas je član uprave Dinama, a Mateo Kovačić bivši je igrač madridskog Reala, aktualni igrač Chelsea i hrvatski reprezentativac koji je postao jedan od najvažnijih igrača Dalićeve momčadi. Pojavile su se fotografije otprije 13 godina, njih dvojica zajedno su sjedila u klupama Župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, mjestu iz kojeg je Mateo.

Bilo je to na misi zahvalnici sportaša Zagrebačke nadbiskupije, a u to je vrijeme Mateo bio još uvijek dječak koji se probijao prema seniorskom svijetu nogometa i prvoj momčadi zagrebačkog Dinama. Godinu dana kasnije dao je intervju upravo za Večernji list u kojem je govorio o svojim počecima.

– U početku mi je bilo malo teže nositi se s pritiskom. Usporedbe s Messijem nisu mi baš sjele. Nisam ljevak, nisam sličan igrač, nije mi to bilo drago. Igrači po mom ukusu su Iniesta i Modrić – rekao je Kovačić.

– Idem u drugi srednje, privatna škola. Odem jednom u dva tjedna, vidim kad su ispiti. Snalazim se nekako, nije lako, ali stižem sve. U početku je bilo lakše, ali obveze profesionalnog nogometaša su velike. Srećom, profesori mi izlaze ususret, nema šanse da ne završim školu – rekao je Kova, a dotaknuo se i crkve svetog Antuna Padovanskog u svom mjestu.

– Ministriram i sad kao igrač prve momčadi svake nedjelje. Bilo mi je malo neugodno, prijatelji me zadirkuju, ali s oltara drukčije doživljavam misu. Bogu zahvaljujem na svemu, posebno od prijeloma noge. A puno djece voljelo bi ministrirati sa mnom – rekao je pa objasnio:

– S 14 godina teško sam slomio nogu. Pauzirao sam devet mjeseci. U tim trenucima pitao sam se hoću li uopće igrati nogomet.

Srećom, nastavio je igrati i isprofilirao se kao vrhunski vezni igrač kojeg žele Pep Guardiola i Manchester City.

 

266 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Župni listić Jelsa Br. 41 / 2023 (886) LISTOPADSKA POBOŽNOST nedjelja 1. 10: 26. KROZ GODINU – prva u mjesecu (Sv, Terezija DI) mise: u 9h i u 18h POČINJE LISTOPADSKA POBOŽNOST: u 17.30 krunica (kroz

Župni listić Jelsa Br. 40 / 2023 (885) nedjelja 24. 9.: 25. KROZ GODINU – Presv. Sakramenta mise: u 9h i u 18h ponedjeljak 25. 9.: misa u 18h utorak 26. 9.: Sv. Kuzma i Damjan (u V. Grablju svetkovin

Župni listić Jelsa Br. 39 / 2023 (884) nedjelja 17. 9.: 24. KROZ GODINU – Presv. Sakramenta mise: u 9h i u 19h ISPOVIJED u 18 – 19,30h ( don Robert ) Katehetska nedjelja Na večernju misu u 19 sati po

bottom of page