top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 23.10. - 30.10.2022

Updated: Oct 30, 2022

Župni listić Jelsa Br. 42 / 2022 (837)

nedjelja 23. 10.:

30. Kroz godinu - MISIJSKA

MISE u 9h i u 18,30 ( u 18 sati krunica )

 

ponedjeljak 24. 10.:

krunica i misa u 18h

 

utorak 25. 10.:

krunica i misa u 18h

 

srijeda 26. 10.:

krunica i misa u 18h

 

četvrtak 27. 10.:

krunica i misa u 18h

 

petak 28. 10.:

Sv. Šimun i Juda Tadej. apostoli

krunica i misa u 18h

 

subota 29. 10.:

misa u 11h s krštenjem

krunica i misa u 18h


 

PRELAZIMO NA „ZIMSKO VRIJEME“ - SAT UNATRAG (jednu uru)

nedjelja 30. 10.:

30. Kroz godinu - MISIJSKA

mise u 9h i u 17,30h ( 17h misijska krunica )

 

ŽUPNI VJERONAUK - osnovci

Krunica/i misa u 18 sati:

1. i 4. razred u ponedjeljak

2. i 5. raz. u utora

3. razred u četvrtak

6. razred u srijedu

7. i 8. razred u petak ili u subotu


VJERONAUK - srednjoškolcI

u subotu

1. razred u 19h

2.razred u 20h


 

APEL RODITELJIMA!!!

Prošlog ponedjeljka zavapio sam (elektronski - posredovanjem jedne majke - hvala joj!) roditeljima da upute svoju djecu na vjeronauk. Zahvaljujem onima koji su me poslušali. Ali, više od pola njih nisu bili u nedjelju na misi. Stoga ponavljam apel - s pojačalom: Kršćanski roditelji, vi ste izvan svake rasprave prvi i glavni odgajatelji djece u svemu pa i u vjeri. Valjda ne mislite da tu zadaću ispunjate samim tim što ste svoju djecu upisali na školski i župski vjeronauk?! Vi trebate biti svojoj djeci prvi učitelji i navjestitelji vjere, ali iznad svega - najuvjerljiviji svjedoci vjere. Ispitajte se pred svojom savješću: Jeste li to doista?

Prošle nedjelje don Mili je na večernjoj misi istaknuo jednu zanimljivu i vrlo znakovitu misao: Treba se ozbiljno zamisliti nad Isusovim riječima: kad Sin Čovječji dođe; hoće li naći vjere na zemlji? Hoće li još biti onih koji se oslanjaju na Boga? … On govori o vjeri kao o stavu srca koje je svjesno svoje ovisnosti o Bogu. Lažni proroci s raznih strana ugrađuju u ljudska srca lažne osigurače:znanost (ona će riješiti sve probleme); bogatstvo (kad imaš bogatstvo što će ti Bog); moć i vlast (moćnici razmišljaju: ja sam gospodin bog vaš). Ljudi počinju obožavati te „lažne bogove". Kroz svojih 40 godina svećeništva sam stekao dojam da je svaka nova generacija korak dalje od Boga, od vjere u pravoga Boga. A to znači da svaka generacija roditelja (pasivno ili aktivno) na neki način doprinosi otpadništvu svoje djece i njihove generacije od Boga. U zadnje vrijeme je sve očitije da veliki dio kršćana uhvati ljetno 'zarađivačko ludilo'. Padne li ikome na pamet da se takvim ponašanjem djeci daju lekcije o suvišnosti Boga? Naša će djeca sigurno napraviti korak dalje u odbacivanju vjere…

 

Služba riječi – 30. nedjelje Kroz godinu 23. 10.


PRVO ČITANJE

iz Knjige Sirahove (Sir 35, 12-14.16-18) Gospodin je sudac i ne gleda tko je tko. Nije pristran na štetu siromahovu i sluša molitvu potlačenoga. Ne prezire jauk siročeta ni udovice kad izlijeva svoj bol. Tko Boga služi svim srcem svojim, bit će uslišan, jer njegove se molbe dižu do oblaka. Molitva poniznog prodire kroz oblake i on nema mira dok ona ne dođe do Boga i ne popušta dok ga Svevišnji ne pogleda, pravedno ne presudi i pravdu ne uspostavi.

 

PRIPJEV

Jadnik vapi i Gospodin ga čuje.

 

DRUGO ČITANJE:

Iz Druge poslanice Timoteju (2Tim 4, 6-8.16-18) Predragi: Ja se već prinosim za žrtvu ljevanicu, prispjelo je vrijeme moga odlaska. Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj dan uzvratiti Gospodin, pravedan sudac;

ne samo meni nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak. Za prve moje obrane nitko ne bijaše uza me, svi me napustiše. Ne uračunalo im se! Ali Gospodin je stajao uza me, on me krijepio da se po meni potpuno razglasi poruka te je čuju svi narodi; i izbavljen sam iz usta lavljih. Izbavit će me Gospodin od svakoga zla djela i spasiti za svoje nebesko kraljevstvo. Njemu slava u vijeke vjekova! Amen!

 

ALELUJA Bog je u Kristu svijet sa sobom pomirio i položio u nas riječ pomirenja.

 

EVANĐELJE

po Luki ( Lk 18, 9-14) U ono vrijeme: Nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge podcjenjivahu, reče Isus ovu prispodobu:

»Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ’Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili – kao ovaj carinik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’ A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ’Bože, milostiv budi meni grešniku!’ Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.«

 

JAO TEBI - AKO…

Jao tebi, biskupe, ako se ponosiš time što si Biskup, a ne brineš se za stado koje ti je Gospodin povjerio.

Jao tebi, svećeniče, ako piješ mlijeko koje ti ovce daju, a ne brineš se da ih odvedeš na zelene pašnjake Riječi Božje i na vrutke tihane Zajedništva s Gospodinom.

Jao tebi, kršćanine, koji si išao u Lurd, Fatimu, Jeruzalem, Međugorje i mnoga druga svetišta, a nisi se ozbiljno obratio.

Jao tebi, vjeroučitelju, ako naučavaš Božje stvari, a ne vršiš ih u svakodnevnom životu.

Jao tebi koji ideš svako jutro slaviti Euharistiju, a ne želiš se odreći grijeha požude.

Jao tebi, profesore teologije, koji više ljubiš svoje poznavanje Biblije, nego Isusa Krista, našeg Spasitelja.

Jao tebi, kršćanski političaru, koji se smještaš u prvi red gay parade, kako bi dobio više glasova.

Jao tebi, kršćanski zastupniče, koji si glasovao za istospolne zajednice, kako ne bi izgubio svoju fotelju u Saboru.

Zapadni svijet živi u velikoj krizi vjere. Ova kriza vjere je proizvela stilove života koji su dijametralno suprotni mislima i putevima Božjim Oni koji više poznaju i više su u životu vidjeli predivna djela Božja, imaju više odgovornosti pred Bogom. Poznavati je povlastica, ali i velika odgovornost. Ako se ne obrati, zapadni svijet će upoznati (ili već upoznaje?) deset egipatskih zala. Ne možemo zatvoriti oči i srce na tolike svete proroke koji su živjeli među nama, proroke koje smo prezreli i nismo prihvatili kao pohode Gospodnje. Danas nam Gospodin šalje Kraljicu mira da nas potakne da slušamo Njegovu Riječ. Međugorje postaje velika škola proroka. Neka ovi Božji proroci budu prihvaćeni u našim župnim zajednicama, kako bi one postale škola obraćenja za mnoge kršćane koji su se udaljili od Boga!

Jedan od najvećih proroka kojeg nam je Gospodin poslao u posljednjim desetljećima bio je Ivan Pavao II. Goleme mase su ga pozdravljale, ali samo nekolicina ga je slijedila. Danas nam Gospodin šalje Kraljicu mira da nas potakne da slušamo Njegovu Riječ. Međugorje postaje velika škola proroka. Neka ovi Božji proroci budu prihvaćeni u našim župnim zajednicama, kako bi one postale škola obraćenja za mnoge kršćane koji su se udaljili od Boga! Jao onim pastirima koji, umjesto da privuku ljude Bogu, udaljavaju ih svojim lošim primjerom. Amen. Aleluja.

- O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva -

 

Otac Lorenzo Montecalvo - preminuo je od korona virusa u bolnici Cotugno u Napulju21. veljače 2021. u dobi od 75 godina. Otac Lorenzo bio je osobito poznat po komentaru evanđelja na Facebook stranici Sjemena kojoj je i objavljeno: „Našotac Lorenzo otišao je k Ocu. Tuga je velika, ali je veća zahvalnost što je bio dio našeg života…“

 

„ZA KRIŽEN“ - U KRIŽEVCIMA

Lijepo smo i vrlo prijateljski bili primljeni u Križevcima i dobro smo se osjećali; Vladika nam je uzvratio gostoprimstvo i srdačno nas pozdravio u svojoj lijepoj katedrali, naš je zbor i opet oduševio slušateljstvo koje je zahvalilo dugim pljeskom, a don Stanko je u 50. godini svoga svećeništva prvi put suslavio istočnu liturgiju.

 

NA SV. LUKU U CARKVICI

nije nas bilo samo ovoliko koliko nas vidite na slici, bilo nas je četrdesetak, ali se većina sklonila u hladovinu. A bilo je doista „Lukino lito“, to vam može posvjedočiti don Stanko koji se onoj pripeci naspram suncu pošteno oznojio, kao usred ljetnoga krisa.

A što na kraju reći nego sa svetim Pavlom kliknuti:

POZDRAVLJA VAS LUKA!

 

164 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.5. - 2.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 22 / 2024 (921) nedjelja 26. 5.: SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA MISE u 9 i u 19 sati ( u 18,30h krunica ) ponedjeljak 27. 5.: Gospa Fatimska 18,30h KRUNICA – MISA i DEVETNICA Duh

ŽUPNE OBAVIJESTI 12.5. - 19.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 20 / 2024 (919) PRVOPRIČESNICI Jelsa 2024 nedjelja 12. 5.: SLAVLJE PRVE PRIČESTI 7. Vazmena MAJČIN DAN – Sv. Leopold Mandić MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 13.

ŽUPNE OBAVIJESTI 5.5. - 12.5.2024

Župni listić Jelsa Br. 19 / 2024 (918) nedjelja 5. 5.: 6. Vazmena - 1. u mjesecu MISE u 9 sati i u 18,30h ( krunica ) ponedjeljak 6. 5.: misa i krunica u 18,30 sati utorak 7. 5.: Sv. Dujam, patron-zaš

Comments


bottom of page