top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.8. - 28.8.2022.

Updated: Sep 3, 2022

Župni listić Jelsa Br. 33 / 2022 (828)

nedelja 21. 8.:

21. Krož godinu -Presv. Sakramenta

mise u 7h , u 9h i u 19h

 

ponedeljak 22. 8.:

Blažena Djevica Marija Kraljica (Neba i Zemlje)

misa u 19h

 

utorak 23. 8.:

Sv. Ruža Limska

misa u 19h

 

srijeda 24. 8.:

Sv. Bartolomej, apostol

bl. Miroslav Bulešić

misa u 19h

 

četvrtak 25. 8.:

Sv. Ljudevit IX., kralj

misa u 19h

 

petak 26. 8.:

misa u 19h

 

subota 27. 8.:

Sv. Monika – primjerna kršć. Majka

misa u 19h

 

nedelja 28. 8.:

22. Krož godinu

MISE u 7h , u 9h i u 19h

(u 18,40h krunica)

 

GOSPIN ĆEMO KIP PODIĆI NAVRH OLTARA NA MALU GOSPU

Mala Gospa je spomendan rođenjaBlažene Djevice Marije. Slavi se 8. rujna svake godine.

 

Slavlje nam je posebno uzveličao vladika - biskup križevački. Mons. Milan Stipić.

Pratio ga je njegov đakon Ivan Karlić koji će 1. 9. biti u Križevcima zaređen za svećenika.

Preporuča se našim molitvama!

 

Služba riječi – 21. nedjelje Kroz godinu 21. 8.


PRVO ČITANJE

iz Knjige proroka Izaije

Ovo govori Gospodin: »Ja dobro poznajem njihova djela i namjere njihove. Dolazim da saberem sve puke i jezike, i oni će doći i vidjeti moju slavu! Postavit ću im znak i poslat ću preživjele od njih k narodima u Taršiš, Put, Lud, Mošek, Roš, Tubal i Javan – k dalekim otocima koji nisu čuli glasa o meni ni vidjeli moje slave – i oni će navješćivati slavu moju narodima. I dovest će svu vašu braću između svih naroda kao prinos Gospodinu – na konjima, na bojnim kolima i nosilima, na mazgama i jednogrbim devama – na svetu goru svoju u Jeruzalemu« – govori Gospodin – »kao što sinovi Izraelovi prinose prinos u čistim posudama u domu Gospodnjem. I uzet ću sebi između njih svećenike, levite« – govori Gospodin.

 

PRIPJEV:

Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje!

 

DRUGO ČITANJE

iz Poslanice Hebrejima (Heb 12, 5-7.11-13) Braćo: Zar ste zaboravili opomenu koja vam je kao sinovima upravljena: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on ukori. Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli. Poradi vašega odgajanja trpite. Bog s vama postupa kao sa sinovima: a ima li koji sin kojega otac stegom ne odgaja? Isprva se doduše čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti. Zato uspravite ruke klonule i koljena klecava, poravnite staze za noge svoje da se hromo ne iščaši, nego, štoviše, da ozdravi.

 

ALELUJA:

Ja sam Put, Istina i Život, govori Gospodin: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.

 

EVANĐELJE

po Luki ( Lk 13, 22-30)

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći. Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ’Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ’Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ’Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima aučavao!’ A on će vam reći: ’Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’


Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ugledate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.«

 

Proslava svetkovine Velike Gospe opširni izvještaj fra Stipe Marčinkovića - riječju i slikom – donosi IKA, a možete ga (djelomice) vidjeti i na župnoj oglasnoj ploči pred crkvom.

 

Proslava svetkovine Velike Gospe u Jelsi (IKA)


U župi Uznesenja Marijina u Jelsi na Hvaru u ponedjeljak, 15. kolovoza, svečano je proslavljena svetkovina zaštitnice Velike Gospe. Nakon prijepodnevnih misa koncelebrirano misno slavlje predvodio je križevački vladika mons. Milan Stipić.


Koncelebrirali su generalni vikar Hvarske biskupije i župnik Jelse don Stanko Jerčić, hvarski dekan i župnik don Toni Plenković, župnik Vrisnika i Pitava don Robert Bartoszek i križevački đakon Ivan Karlić. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi jelšanskog župnog zbora „Svete Cecilije“ pod ravnanjem i orguljskom pratnjom povjerenika za liturgijsku glazbu Hvarske biskupije maestra Slavka Reljića koji je s tim zborom i dječji župnim zborom „Slavuji“ na uočnicu župne svetkovine održao prigodni koncert. U misnom slavlju i procesiji sudjelovalo je mnoštvo vjernika Jelse i župa otoka Hvara. Među njima je bilo domaćih i inozemnih turista.

Nakon don Stankovog pozdrava i vladika Stipić je sve pozdravio, osobno i uime grada Križevaca i svoje Križevačke eparhije. Pošto je Evanđelje dana pročitano i na staroslavenskom jeziku podsjetio je da su ga na tom jeziku slušali hrvatski knezovi, poput Višeslava, i kraljevi kao Tomislav i Zvonimir. „To je svjedočanstvo koliko su kroz stoljeća kršćanska vjera, mentalitet i način kršćanskog razmišljanja bili utkani u dubinu duše našeg hrvatskog naroda“, rekao je vladika Stipić.

Pojasnio je kako je Velika Gospa dan završetka Marijinog zemaljskog života; dan njezinog uskrsnuća i uznesenja na nebo, a Mala Gospa je dan početka njezinog života, dan Marijinog rođenja. „Presveta Bogorodica Marija je sav svoj život dala Bogu i rodila Božjega Sina, Spasitelja ljudskoga roda, Isusa Krista. Stoga Bog nije za nju odredio trulež i raspadanje u grobu, nego je odredio da bude uznesena na nebo dušom i tijelom. U Jeruzalemu postoji njezin grob, ali nje tamo nema, jer je uskrsnula kao i njezin sin Isus. Ona je primjer što biva s onima koji su Božji. Katolička Crkva je u vrijeme pape Pia XII., točno prije 42 godine, proglasila dogmu, tj. vjerovanje da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Papa Franjo u svojim se katehezama često osvrće na Presvetu Bogorodicu Mariju. Tako se osvrće na Marijinu ikonu u Bariju, u svetištu svetoga Nikole. Ikona prikazuje Isusa i Mariju. Marija se nalazi na Isusovoj lijevoj ruci. A desnom rukom Marija ukazuje na Isusa. S tim želi reći: ‘Ovo je Put, Istina i Život’. Na ikoni Isus drži otvorenu knjigu u kojoj na prvoj stranici piše: ‘Ja sam Put, Istina i Život’.

Ta ikona pokazuje da je glavni moto, središte kršćanske vjere i života Isus, a Marija svojim životom, primjerom, jednostavnošću i skromnošću pokazuje put k tom središtu. Postoje još dvije vrste ikona. Jedna vrsta se zove galaktotropuza. To su ikone na kojima Marija svojim mlijekom hrani svoje dijete Isusa. S tim se naglašava velika važnost majčinstva i obitelji čije dostojanstvo treba biti sveto. Treća vrsta ikona zove se umiljenje kao najnježniji izraz ljubavi između Isusa i Marije koji se međusobno grle i dodiruju obrazima. Ne smijemo zaboraviti da Marija predstavlja cijelo čovječanstvo. Isusov odnos prema Majci Mariji je Njegov odnos prema svakome od nas i svakom čovjeku, prema svima nama i cijelom čovječanstvu. Ljubav između Isusa i Marije je ljubav između Boga i čovječanstva. Marija, dakle, ne samo da pokazuje nama na Isusa nego nam pokazuje njegov odnos, Božji odnos prema nama. Papa Franjo kaže: ‘Gledajući Mariju vidimo kako je poniznost put koji vodi u nebo. Ona nam poručuje da smo stvoreni za velike radosti s nebesa“, rekao je vladika Stipić.

Potom je vladika Stipić spomenuo Međugorje „gdje sve više i više hodočasnika dolazi i gdje se događaju najintimniji susreti između čovjeka i Boga, kroz obraćenje, ispovijed i pokajanje. A to je danas i za nas jako važno. Kroz to svetište svijetu se pokazuje lice hrvatskog naroda; njegova vjera i ljubav prema Bogu, Isusu i Mariji. Papa Franjo poručio je mladima na ‘Mladi Festu’: ‘Ne bojte se ići Isusu u susret. On je jedini Gospodin koji nudi okrjepu i mir. Slijedite primjer njegove i naše Majke Marije u njezinoj ljubavi i poniznosti“, naveo je vladika Stipić.

„Crkva ukazuje na to kako su obitelj i majčinstvo nešto dostojanstveno i sveto. Imamo primjer Isusa koji je bio poslušan Majci Mariji i svetome Josipu. On koji je sve stvorio i sve nadgleda biva poslušan svojoj Majci. To je savršen primjer Božje savršenosti. S tim Bog pokazuje koji su ideali ne samo kršćanstva nego i ljudskosti, a to su ljubav i poslušnost prema svojoj majci. Tko nauči voljeti svoju majku i svoju obitelj i bude poslušan svojoj majci, taj će biti dobar i pošten i svet čovjek. Nije slučajno prva zapovijed koja se odnosi na čovjeka: ,Poštuj oca i majku, ako želiš da ti dobro bude na zemlji“, napomenuo je Vladika.

Istaknuvši važnost obitelji kao slike Crkve, Crkve u malom, i skladnih odnosa u njoj vladika je rekao: „Otac je kao svećenik koji sa svojom obitelji za stolom, poput svećenika na oltaru dijeli kruh svojoj obitelji i poučava djecu. Majka je tu poput Marije da odgoji svoju djecu“. Spomenuvši nevolje poput pandemije i rata u Ukrajini napomenuo je kako se čovjek jako promijenio. „Ljudi su postali egoisti. Ekonomska, moralna ili duhovna situacija može postati još teža i gora. U takvoj situaciji, koju mi sami ne možemo izmijeniti, mi kršćani možemo u slučaju nevolje biti jedni drugima bliski, jedni drugima pružiti ruku, da se međusobno čuvamo i potpomažemo. Tako su prvi kršćani pokazali najveći žar i radost u međusobnom pomaganju. A oni koji nisu bili kršćani vidjeli su da su kršćani sasvim drukčiji od ostalih. Stoga i mi u potrebama i nevoljama budimo jedni drugima braća“, preporučio je vladika Stipić.

„Braćo i sestre neka Vas Majka Marija prati svojim zagovorom i neka vam u vašem životu donese obilje radosti koje spominje papa Franjo govoreći da smo stvoreni za velike radosti s nebesa, radosti koje dolaze od Boga“, zaključio je vladika Stipić.

Nakon misnog slavlja članovi Bratovštine Presvetog Sakramenta s Gospinim kipom su predvodili veličanstvenu procesiju koja je prošla ulicama Jelse. Kao i na misi i u procesiji su sudjelovali ministranti i ovogodišnji prvopričesnici sa svojim roditeljima. Zbor „Svete Cecilije“ započinjao je pjevanje Gospinih pjesama, a Mara Rimac molitvu krunice. Procesija je završena pred Gospinom crkvom gdje je don Stanko svima srdačno zahvalio, osobito načelniku Nikši Peronji za sve ono što čini župi Jelsa. Vladika Stipić je župniku don Stanku darovao ikonu Presvete Bogorodice i blagoslovio sudionike slavlja koje je završeno hrvatskom himnom.

Proslava svetkovine Velike Gospe u Jelsi bila je ujedno i završno slavlje 250. obljetnice dolaska Gospina kipa u Jelsu koje je počelo s prošlogodišnjom Velikom Gospom i za koje se župa Jelsa na razne načine pripremala mnoštvom duhovnih i kulturnih sadržaja.

231 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

ŽUPNE OBAVIJESTI 22.3. - 31.3.2024

Župni listić Jelsa Br. 12 / 2024 (912) RASPORED  BOGOSLUŽJA VELIKOG TJEDNA 2024. petak 22. 3.: misa s večernjom - u 18 sati Primopredaja svetig križa na kraju mise subota 23. 3.: misa s večernjom - u

留言


bottom of page