top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 21.5. - 28.5.2023.

Župni listić Jelsa Br. 21 / 2023 (866)


nedjelja 21. 5.:

7. VAZMENA - Presv. Sakramenta

MISE u 10 i u 19 sati

u 18,30h krunica

 

ponedjeljak 22. 5.:

obljetnica biskupskog ređenja mons. Ranka Vidovića (Hvar, 2021.)

krunica i misa s devetnicom Duhu Svetom u 19h

 

utorak 23. 5.:

krunica i misa s devetnicom Duhu Svetom u 19h

 

srijeda 24. 5.:

krunica i misa s devetnicom Duhu Svetom u 19h

 

četvrtak 25. 5.:

u Bogomolju: Sv. Liberan mučenik; petak: Sv. Filip Neri, prezbiter

krunica i misa s devetnicom Duhu Svetom u 19h

 

petak 26. 5.:

krunica i misa s devetnicom Duhu Svetom u 19h

 

subota 27. 5.:

krunica i misa s devetnicom Duhu Svetom u 8h

 

nedjelja 28. 5.:

PEDESETNICE - DUHOVO

DUHOVSKO BDJENJE UOČI SVETKOVINE u subotu u 21h

MISE: župna u 10; MISA KRIZME u 18 sati

 

ISPOVIJEDA SE svake večeri prije i za vrijeme krunice, a U SUBOTU UOČI KRIZME 11 - 12 i 19 - 21 sat

(uz don Stanka još jedan svećenik)

 

Sveta potvrda, krizma, firma ili sveto pomazanje, obred je u mnogim kršćanskim Crkvama (u katoličkoj, pravoslavnim, te anglikanskoj Crkvi). Krizmom se naziva zbog svoga važnoga obreda - pomazanja svetim uljem, a potvrdom jer se njome potvrđuje i utvrđuje krsna vjera kršćana.

 

ŽUPNI VJERONAUK


OSNOVCI

svima se preporuča krunica i misa u 19 sati, svakoga dana, a obvezuju se po razredima po dobrom starom rasporedu: 1. i 4. razred u ponedjeljak;

2. i 5. razred u utorak;

6. razred u srijedu; 3. razred u četvrtak;

7. i 8. razred u petak ili subotu


SREDNJOŠKOLCI - KRIZMANICI:

prvašima je za ovu šk. godinu vjeronauk zaključen; drugaši - pripravnici za krizmu svake večeri poslije škole - po dogovoru.

 
 

Služba riječi

Nedjelja 21.5.

7. VAZMENA


PRVO ČITANJE

Čitanje Djela apostolskih ( Dj 6, 12-14 )

Pošto je Isus uzet na nebo, vratiše se apostoli u Jeruzalem s brda zvanoga Maslinsko, koje je blizu Jeruzalema, udaljeno jedan subotnji hod. I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili: Petar i Ivan i Jakov i Andrija, Filip i Toma, Bartolomej i Matej, Jakov Alfejev i Šimun Revnitelj i Juda Jakovljev – svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.

 

PRIPJEV

Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja u zemlji živih.

 

DRUGO ČITANJE

Iz Prve Petrove Poslanice ( 1Pt 4, 13-16 )

Ljubljeni: Radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o objavljenju njegove slave mognete radosno klicati. Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh slave, Duh Božji u vama počiva. Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac; ako li kao kršćanin, neka se ne stidi, nego neka slavi Boga zbog tog imena.

 

EVANĐELJE

po Ivanu ( Iv 17, 1-11a )

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i progovori: »Oče, došao je čas: proslavi Sina svoga da Sin proslavi tebe i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu dao. A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti.

A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo. Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali. Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao. Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi.«


 

MUŠKO I(LI) ŽENSKO

PO PLANU STVORITELJA


Prenosimo iz Glasnika OPASNOSTI IDEOLOŠKIH KOLONIZACIJA

autora Mate Mijića - preporučamo posebno roditeljima:

Od svega što je Bog stvorio, čovjek mu je najbliži. „Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih", piše Knjiga Postanka (Post 1, Nekoliko redaka kasnije, Bog objavljuje svoje zadovoljstvo učinjenim. „I vidje Bog sve što je učinio i bijaše veoma dobro." (Post 1, 31) Ako bi netko poljuljane vjere i posumnjao u Božju bezgrešnost, tu su tisućljeća ljudskog postojanja i cijeli niz različitih ljudskih civilizacija, a u modernom dobu antropološka i sociološka istraži vanja kao potvrda binarnosti ljudske prirode i komplementarnosti muškog i ženskog spola. O toj komplementarnosti doslovno ovisi budućnost ljudske vrste budući da biološko potomstvo proizlazi isključivo iz muško-ženskog partnerstva. No, ono što je veoma dobro u Božjim očima, čovjeku često nije dovoljno. Suočeni s protokom vremena, starenjem i vlastitom konačnošću na ovoj Zemlji, stalno se bojimo da nešto propuštamo. Sklad stoga rado mijenjamo za nered, sigurnost za uzbuđenje, a ljubav za zaljubljenost. Ljudi su uvijek bili grešni i skloni zastranjenjima, no nikad kao danas društvo i dominantna kultura nisu poticali sebičnost i forsirali sveopći relativizam na štetu čovjekovog fizičkog i psihičkog zdravlja, općeg interesa i budućnosti zajednice, Sve je podređeno ostvarenju pojedinačnih želja, ambicija i užitaka, bijeg od realnosti i objektivne istine doživljava se slobodom, a društvene su mreže stvorile veliku potrebu za biti u središtu pozornosti. Važno je „šokirati" i „pomicati granice", a ne se uklopiti i biti produktivni član zajednice. Kombinacija svih tih faktora dovela je do toga da se devijantno proglašava normalnim, a normalno zaostalim.


Tolerancija koja se od nas traži također nema previše veze sa svojim stvarnim značenjem. Tolerirati znači prihvatiti postojanje drukčijeg mišljenja ili načina života, a ne ga podržavati i promicati. To bi, primjerice, značilo da nećemo maltretirati ljude koji su se razveli od svog bračnog partnera, ali ni proglašavati razvod braka nečim pozitivnim ili oslobađajućim. Loše treba bez ustezanja zvati lošim, a čovjeka nastojati ponovno usmjeriti na put spasenja. Kršćanska je vjera u pravom smislu riječi tolerantna jer ne dopušta nam da griješimo protiv čovjeka zato što on griješi protiv Boga, već nas obvezuje da osuđujemo štetne pojave, a ljude potičemo da se pokaju i prestanu griješiti. Pozvani smo činiti dobro i onima koji čine zlo jer zlo se samo dobrim može pobijediti. No, moderno društvo koje sve iskrivljuje ne može prihvatiti pravu toleranciju jer ona se ipak oslanja na objektivnu istinu od koje dominantna kultura bježi kao vrag od tamjana. Tolerancija je danas postala sinonim za slaganje, što je potpuno pogrešno jer u pravilu toleriramo ono s čime se ne slažemo. A da bismo uopće mogli formirati stajalište, moramo imati čvrsti oslonac u istini.


Papa Franjo čini mnogo kako bi pokazao da razumije težinu križa koji nosi moderni svijet, no vrlo je izravan i jasan kad govori on zabludama koje nam se nameću kao ispravni pogled na stvari. Tako rodnu ideologiju, ultimativnu zabludu suvremenog društva, otvoreno naziva „jednom od najopasnijih ideoloških kolonizacija", a u jednom od posljednjih intervjua ističe i to da ona „zamagljuje vrijednost muškaraca i žena te čini svijet istim i dosadnim, što je protivno ljudskom pozivu". Papa zna da je sveprisutni relativizam, nakon zamagljivanja granice između dobra i zla, počeo brisati objektivne razlike među ljudima i negirati biološke činjenice. Sve se to čini pod egidom oslobođenja koje je u stvari utamničenje jer u Bogu slobodne ljude pretvara u bezumne potrošače, od Boga otuđene i željne svakodnevnog uzbuđenja i osobnog ostvarenja kroz plitku popularnost i zavist drugih ljudi. Rodna ideologija idolizira čovjeka kao božanstvo koje može nadići vlastita biološka ograničenja kako bi uživao u ovozemaljskim bogatstvima i ugodama.


Prema podatcima Zavoda za psihološku medicinu KBC-a Zagreb u dječjoj i adolescenttskoj populaciji u Hrvatskoj 2015, smo imeli tek 16 slučajeva poremećaja spolnog identiteta, a 2021. čak 184. Istraživanje Gallupa pokazuje eksplozivan rast udjela LGBT populacije među mladim generacijama u SAD-u: tamo se danas već svaka peta osoba mlađa od 26 godina izjašnjava kao LGBT. Prilično je očito da moderno zapadno društvo, a to uključuje i Hrvatsku, LGBT osobe ne samo da tolerira i akomodira, već ih i stvara.


LGBT je danas supkultura, utočište za buntovne klince, kao što su nekad bili metalci, punkeri, skinheadi, rave partijaneri ili navijači. Svako je takvo buntovništvo nosilo sa sobom određene opasnosti i roditelji nisu baš mirno spavali dok je njihov adolescent prolazio kroz faze sazrijevanja. Alkohol, droga, nasilje, cjelonoćni izlasci, nemogućnost razgovora s vlastitom djecom do kojih je teže doprijeti, sve je to remetilo san brojnih roditelja.


No nikad kao danas te opasnosti nisu imale institucionalnu potporu niti su bile toliko popularizirane kroz pop kulturu. Nikad kao danas niste živjeli u strahu da će školsko ili fakultetsko osoblje vaše dijete podržavati u zabludama, a državne mu institucije davati autonomiju da sebi nanese trajnu tjelesnu i psihičku štetu hormonskim terapijama i operacijama promjene vanjskih spolnih obilježja bez vašeg znanja ili odobrenja. Zapadni zakonodavni trendovi prema kojima malodobna osoba bez odobrenja roditelja može krenuti u „tranziciju" doći će i kod nas, a naša je kršćanska i građanska dužnost zaštititi djecu od ove opasnosti. Možda nam oni u tom trenutku neće biti zahvalni jer zaustavljamo ih u njihovom hiru, politika i srednjestrujaški mediji će nas ocrnjivati, a pop kultura prikazivati zaostalima i tako dodatno jačati bunt kod djece i mladih koji u fazi odrastanja misle da mogu odbaciti svu mudrost prethodnih generacija. U očima modernog svijeta koji je izgubio oslonac u objektivnoj istini bit ćemo zločesti samo zato što mi još uvijek imamo svoj čvrsti oslonac u vjeri, Crkvi i Kristu. Suočeni s ocrnjivanjem, ismijavanjem, uvredama, prijetnjama, ucjenama i lažima, napušteni od institucija čija je zadaća zaštititi naše obitelji i našu djecu, moramo paziti da ne bismo i sami prihvatili metode koje nas odvlače od Boga. U protivnom će naša borba biti uzaludna. Zlo se može pobijediti samo dobrim i to uvijek moramo imati na umu.

- podcrtao SJ. -


290 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 9.6. - 16.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 24 / 2024 (923) nedjelja 9. 6.: 10. Kroz godinu mise u 9h i u 19h (u 18,45  Zlatna krunica) ponedjeljak 10. 6.: MISA (s večernjom i Zlatnom krunicom) u 19h utorak 11. 6.: Sv. Ba

ŽUPNE OBAVIJESTI 2.6. - 9.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 23 / 2024 (922) nedjelja 2. 6.: 9. Kroz godinu – 1. u mjesecu mise u 9h (u svetištu Gospe od Zdravlja)  i u u 19h (u 18,30 krunica) ponedjeljak 3. 6.: Sv Karlo Lwanga misa s zla

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.5. - 2.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 22 / 2024 (921) nedjelja 26. 5.: SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA MISE u 9 i u 19 sati ( u 18,30h krunica ) ponedjeljak 27. 5.: Gospa Fatimska 18,30h KRUNICA – MISA i DEVETNICA Duh

Comments


bottom of page