top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 16.7. - 23.7.2023.

Župni listić Jelsa Br. 29 / 2023 (874)

nedjelja 16. 7.:

15 . Kroz godinu - Presv, Sakramenta MISE: u 7h, u 9h i u 20h - sve u župnoj crkvi


GOSPA KARMELSKA

ZAŠTITNICA MJESTA (glavna fešta): u Milni, Postirima i Selcima na Braču;

ZAVJETNI BLAGDAN: Bogomolje, Brusje, Dol sv. Marije, Jelsa, Svirče, Rudina, Zastražišće

 

ponedjeljak 17. 7.:

misa u 20h

 

utorak 18.7.:

misa u 20h

 

srijeda 19. 7.:

misa u 20h

 

četvrtak 20. 7.:

misa u 20h

 

petak 21. 7.:

Sv. Ilija Prorok

misa u 20h

 

subota 22. 7.:

Sv. Marija Magdalena (Svirče)

misa u 20h

 

nedjelja 23. 7.:

16 . Kroz godinu - (Sv. Brigita) MISE: u 7h,u 9h i u 20h

 

Više puta i na više načina… Bog govori čovjeku, svome prijatelju i djetetu…

 GOJAZNOST

Susretnu se dvije debeljuškaste prijateljice nakon puno vremena: „Nikako da iziđem na kraj s tim viškom kilograma, potuži se jedna, a nema što nisam pokušala: gladovanje, akupunkturu, razne dijete…

„A, vidiš, meni su preporučili jahanje“ – kaže druga. „Ma nemoj mi reći, i je li uspjelo?“ – Kako ne, kobila je smršavjela 20 kila!

Najbolje stvari u životu su: ili nemoralne, ili ilegalne ili – debljaju!

Punašna mlada žena stala pred zrcalo i zapjevušila: ogledalce, ogledalce, reci mi tko je najljepši na svijetu? A zrcalo joj odvrati: De, skloni se, ništa ne vidim!

Kako si uspjela toliko smršaviti, je l' to neka nova dijeta? - Krumpir… - Ma, kako krumpir!? Jesi li kuhala, pekla ili frigala? - Kopala!

Neki vrlo debeli gospodin dugo se zadržao pred dječjim vrtićem. Sumnjičavo ga iz vrtića kroz prozor gleda odgojiteljica. Kad je napokon brižna i savjesna teta posumnjala da je kakav poremećeni pedofil, nije više mogla izdržati; izađe vani pa ga tobože ovlaš i ležerno upita: Oprostite, gospodine, je l' to Vi čekate dijete? Čovjek je, zatečen, upitno pogleda, a onda se široko osmjehne, potapša se po glomaznom trbuhu i odgovori: A neee, gospođo, to mi je od piva!


 

Služba riječi

Nedjelja 16.7.

15. KROZ GODINU


PRVO ČITANJE

Iz knjige poruke Izaije (Iz 55, 10-11 )

Ovo govori Gospodin: »Kao što dažd i snijeg s neba silaze i ne vraćaju se onamo dok se zemlja ne natopi, oplodi i zazeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako i riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća se k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.«

 

PRIPJEV

Sjeme pade na dobru zemlju i urodi.

 

DRUGO ČITANJE

Iz poslanice Rimljanima (Rim 8, 18-23)

Braćo! Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih: stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti – ne po svojoj volji, nego zbog onoga koji ga podvrgnu – ali u nadi. Jer i stvorenje će se osloboditi robovanja pokvarljivosti da sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje. Jer znamo: sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada. Ali ne samo ono! I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela.

 

ALELUJA:

Sjeme je riječ Božja, a sijač Krist; tko god ga nađe, ostat će zauvijek.

 

EVANĐELJE

po Mateju ( Mt 13, 1-23 )

Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama: »Gle, iziđe sijač sijati I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se.

Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk. Tko ima uši, neka čuje!« I pristupe učenici pa ga zapitaju: »Zašto im zboriš u prispodobama?« On im odgovori: »Zato što je vama dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano. Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima. U prispodobama im zborim zato što gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju. Tako se ispunja na njima proroštvo Izaijino koje govori: Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti! Jer usalilo se srce naroda ovoga: uši začepiše, oči zatvoriše da očima ne vide, ušima ne čuju, srcem ne razumiju te se neobrate pa ih izliječim. A blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju. Zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli.

 

Obično se govori i pobožno razmatra o „Isusovih 5 svetih rana“ - onih od čavala na rukama i nogama i od vojničkog koplja na grudima, ali u muci je Isusovo tijelo bilo „sve jedna rana“ - kako je to zorno prikazano i Gibsonovoj „Pasiji“. Ipak, jedna je Isusova rana u kršćanskoj tradiciji posebno obilježena: teška otvorena rana na ramenu Isusovu.

Muka i smrt Isusa Krista najveća su milost našeg kršćanskog života i sredstvo spasenja koje oslobađa naše srce za ljubav Boga bez koje nema spasenja. Svi su sveci i mistici upravo preko muke našeg Gospodina otvarali vrata neba, i obilovali milostima koje mi danas s čuđenjem promatramo.


‘Što god budeš molio na čast te Rane, dat ću ti’

Jedna tajna muke Gospodina Isusa Krista otkrivena je u 12 stoljeću kada je sveti Bernard pitao Isusa koja ga je rana najviše boljela za vrijeme muke? Isusov odgovor potresao je svijet te se do dana današnjeg mole molitve na čast upravo te rane. Isus mu je rekao: “Imao sam na ramenu Ranu, 3 prsta duboku, koja je nastala od križa. Ta me je Rana više boljela nego ostale. Na tu Ranu ljudi malo misle, jer im je gotovo nepoznata. Zato štuj tu Ranu! Što god budeš molio na čast te Rane, dat ću ti. Svi oni koji štuju tu Ranu, dobit će milosti i pokazat ću im svoje milosrđe!”


Padre Pio i bl. Ana Katarina Emmerich potvrđuju ranu na ramenu

Blažena Ana Katerina Emmerich, mističarka koja je dobila detaljan uvid u život, a posebno u Muku Gospodina našega Isusa Krista potvrđuje ove riječi našeg Gospodina i piše: “Na ramenu je bila strašna rana nastala zbog težine križa, a cjelokupan gornji dio tijela bio je prekriven modricama i duboko obilježen udarcima biča.” Nadalje, padre Pio svetac i mističar koji je primio kao milost rana našeg Boga u razgovoru s Ivanom Pavlom II, svetim papom, a tada Karolom Wojtylom ističe ovo ranu kao najbolniju i najskrovitiju. Karol Wojtila upitao je Padra Pia koja ga rana najviše boli, a svetac je odgovorio: “To je rana na ramenu, za koju nitko ne zna i nikada nije ozdravljena niti liječena.” Tada, budući papa Ivan Pavao II bio je jedina osoba na svijetu koja je saznala da Padre Pio nosi ovu ranu.


Torinsko platno i rana na ramenu

I Torinsko platno, najveće znanstvena enigma ikad za koju se vjeruje da je pokrov Isusa Krista koji nosi obris Njegove muke, pokazuje spomenutu ranu. Vatikan Insider tako piše: Četiri sveučilišna profesora objavila su članak u časopisu “Ozljede” u kojem otkrivaju da je čovjek s Torinskog platna, pretrpio dislokaciju nadlaktične kosti, paralizu jedne ruke i nasilnu traumu na vratu i prsima. Kako pišu vjeruje se se da se osoba čiji je lik utisnut na platnu srušila pod teretom križa, ili patibuluma- kako se navodi u studiji, horizontalnom dijelu križa. Čovjek na platnu, , pao je prema “naprijed” i pretrpio “teški udarac” dok je padao na zemlju. “Paralize mišića vrata i ramena” bili su “uzrokovani udarcem teškim predmetom u leđa između vrata i ramena uzrokujući iščašenje glave na suprotnu stranu od ozlijede na ramenu.” Ta duboka rana zapravo je bio razlog zašto je Isus bio potreban Šimuna CIrenca i njegove pomoći oko nošenja križa.


Molitva svetoj rani na ramenu Isusovu

O preslatki Gospodine Isuse Kriste, blagi Božji Jaganjče! Ja siromašan grešnik pozdravljam i poštujem Tvoju Presvetu Ranu koju si zadobio na svom svetom Ramenu, kada si svoj težki Križ nosio. Zbog nje si osjećao na svom presvetom Tijelu osobito veliku bol i muku. Klanjam Ti se, mukotrpni Isuse, slavim Te i štujem Te! Blagoslivljam Te iz dubine svojega srca i zahvaljujem Ti za Svetu Ranu Tvojega Ramena, koja Ti je zadavala veliku bol. Preponizno Te molim, zbog Tvoje Muke i Boli, što si ih podnio po dubokoj svetoj Rani, da se smiluješ meni siromašnom grešniku, da mi grijehe oprostiš i da me na svom Križnom putu krvavim tragovima povedeš u vječno blaženstvo! Amen!


Slava Ocu…

 

U nedjelju 23. srpnja proslavit će se Treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Tema koju je izabrao Sveti Otac glasi „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50) i izražava poveznicu sa Svjetskim danom mladih koji će se nekoliko dana poslije održati u Lisabonu (1. – 6. kolovoza 2023.), objavio je Tiskovni ured Svete Stolice. Tema Svjetskog dana mladih „Usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39) pokazuje nam, naime, mladu Mariju

koja kreće na put da susretne svoju stariju rođa- kinju Elizabetu i koja, u himnu Veliča, glasno razglašava snagu saveza između mladih i starijih. U prigodi toga Dana Sveti će Otac predsjedati euharistijskim bogoslužjem u Bazilici svetoga Petra te poziva župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice iz cijeloga svijeta da taj Dan proslave u vlastitom pastoralnom okruženju.

Uz Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu, Dikasterij za laike, obitelj i život pripremio je dodatne materijale koje je Ured HBK za život i obitelj priredio u prijevodu na hrvatski jezik.

 

ŽUPA UZNESENJA MARIJINA,

21465 JELSA 671

MB 1247948;

IBAN: HR042340009-1100140304

Tel/fax: 021/761-839; Internet: www.zupajelsa.com

Župnik: don Stanko Jerčić:091/895-6751

253 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

ŽUPNE OBAVIJESTI 22.3. - 31.3.2024

Župni listić Jelsa Br. 12 / 2024 (912) RASPORED  BOGOSLUŽJA VELIKOG TJEDNA 2024. petak 22. 3.: misa s večernjom - u 18 sati Primopredaja svetig križa na kraju mise subota 23. 3.: misa s večernjom - u

Comments


bottom of page