top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 15.1. - 22.1.2023

Župni listić Jelsa Br. 4 / 2023 (849)

PRETPLATA ZA VJERSKI TISAK ZA 2023. GODINU Glas Koncila - 90 eura

Glasnik SIM 15,5 eura

MAK - Mali koncil - 24 eura MARIJA - 13 eura

VERITAS - 15 eura

 

nedjelja 15. 1.:

2. Kroz Godinu - Presv. Sakramenta

mise u 10h i 17h

 

ponedjeljak 16. 1.:


 

utorak 17. 1.:

Sv. Antun, opat

(u Vrisniku Zaštitnik: misa u 10,30 sati)

 

srijeda 18. 1.:

počinje Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

 

četvrtak 19 1.:


 

petak 20. 1.:

Sv. Fabijan i Sebastijan – naši suzaštitnici

pjevana misa u 17h


 

subota 21. 1.:

Sv. Agneza (Janja), djevica i mučenica

 

nedjelja 22. 1.:

3. KROZ GODINU

MISE: u 10hi u 17h

 

ŽUPNI VJERONAUK

Osnovci

SVI na misu u petak u 17h – na Sv. Fabijana i Sebastijana


Srednjoškolci

U SUBOTU: 1. razred u 18h; 2.razred u 19h


 

Nastavljamo kroz ovaj mjesec BLAGOSLOV KUĆA na zahtjev i po dogovoru, kao i PRIČEST i ev. MISE U KUĆAMA bolesnika (sve do Dana bolesnika - Gospe Lurdske 11. veljače).

Molim zainteresirane: nazovite me…

 

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ


Uz blagoslov obitelji - vaši doprinosi za župne potrebe (do sada) iznose:

7.050 kuna i 3.085 eura (tj. 30.300 kuna ili 4.020 eura)

(Za usporedbu s prošlih 5 godina: 2022. 30.000; 2021. 27.150; 2020. 27.520; 2019. 36.500; 2018. - 39.500 kuna.)

Među ovogodišnjim prilozima župljana jedan je (mali) dio namjenski doznačen za skalinadu prema Svetištu GOZ na Račiću, no naglašavam: ionako je sve to „iz skrinje u kotulu“, tj. sve donacije ulaze u župnu blagajnu, uz odbitak 10% župniku i 10% za nagrade ministrantima - polovica odmah svima - ministranti u srijedu 18.1. imaju sastanak uz misu u 17 sati - a ostatak tijekom godine - prema zaslugama!


U ime župe, u svoje i u ime ministranata - HARNO ZAHVALJUJEM!

Kad već spomenuh Svetište Gospe od Zdravlja - za njega se vodi posebni blagajnički dnevnik, pa evo i iz njega izvještaja:

Kroz osminu svetkovine Gospe od Zdravlja prikupilo se milostinje 29.720 kuna.

(Za usporedbu: g. 2021. 24.550; 2020. 20.550; 2019. 34.960; 2018.35.785 kuna.)

K tome su, od najave popločavanja, pojedinci donirali 4.400 kuna i 2.100 eura (od čega jedan naš župljanin 1.000, a jedna obitelj iz susjedne župe 400 eura). Ponavljam: Općina snosi polovicu troška, a Biskupija sudjeluje sa 100.000 kuna.


Svima od srca hvala: Bog im plati i uzvrati a Gospa neka ih blagoslovom prati!

I dalje možete, sa stolića pri dnu crkve, uzeti „artikle“ za blagoslov obitelji!

 Zašto je sv. Ivan Krstitelj izgubio glavu?

Zato što ju je imao! Možda tu imamo odgovor i na pitanje zašto neki naši političari - i ne samo oni - nikada ne gube svoju glavu!


 

Služba riječi

Nedjelje 2. Kroz godinu (15. 1 . 2023)


PRVO ČITANJE

iz Knjige proroka Izaije (Iz 49, 3.5-6)

Gospodin mi reče: »Ti si sluga moj, Izraele, u kom ću se proslaviti!« A sad govori Gospodin, koji me od utrobe slugom svojim načini, da mu vratim natrag Jakova, da se sabere Izrael. Proslavih se u očima Gospodnjim, Bog moj bijaše mi snaga. I reče mi: »Premalo je da mi budeš sluga, da podigneš plemena Jakovljeva i vratiš ostatak Izraelov, nego ću te postaviti za svjetlost narodima, da spas moj budeš do nakraj zemlje.«

 

PRIPJEV

Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!

 

DRUGO ČITANJE

Početak Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima (1Kor 1, 1-3)

Pavao, po Božjoj volji pozvan za apostola Krista Isusa, i brat Sosten Crkvi Božjoj u Korintu – posvećenima u Kristu Isusu, pozvanicima, svetima, sa svima što na bilo kojemu mjestu prizivlju ime Isusa Krista, Gospodina našega, njihova i našega. Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!

 

ALELUJA

Riječ tijelom postade i nastani se među nama; onima koji Njega primiše podade moć da postanu djeca Božja.

 

EVANĐELJE

po Ivanu (Iv 1, 29-34)

U ono vrijeme: Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče: »Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene! Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.«

I posvjedoči Ivan: »Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ’Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.«

 

Molitva da Bog ostane na prvom mjestu ove godine

“Dragi Bože, Hvala Ti što činiš sve novo. Hvala za sve što si dopustio da nam se dogodi tijekom protekle godine, i za dobre i za teške stvari, koje su nas podsjetile koliko si nam potreban da se oslonimo na Tvoju prisutnost svakog dana.

Molimo da nas Tvoj Duh vodi cijelim putem i u ovoj godini. Molimo da upravljaš našim odlukama, i da naša srca žele Tebe više od svega ostalog. Molimo da otvoriš vrata koja je potrebno otvoriti, i zatvoriš ona koja je potrebno zatvoriti.

Molimo da nam pomogneš odreći se stvari za koje si nam rekao da su za nas loše, i da strpljivo čekamo one koje tek trebaju doći. Molimo Tvoju pomoć da prije svega tebe tražimo, iznad svakog sna ili želje koju si stavio u naše srce.

Molimo Tvoju mudrost, Tvoju snagu i silu, da uvijek budu uz nas. Molimo da nas osnažiš i ohrabriš za ono što nam dolazi. Daj nam sposobnost iznad naše sposobnosti, neka Tvoji darovi slobodno teku kroz nas, tako da naši životi Tebe proslavljaju, i da drugi dođu Tebi.

Molimo da nas držiš daleko od zamki iskušenja. Da nam šapneš na uho kada trebamo bježati, te da nam šapneš u srce kada trebamo ostati i boriti se.

Molimo za Tvoju zaštitu nad našom obitelji i prijateljima. Molimo da nas Tvoja ruka prekrije i drži nas daleko od namjera neprijatelja, da Ti budeš barijera koja nas okružuje, da budemo sigurni u Tvojim rukama. Molimo za Tvoje razumijevanje i uvid iznad naših godina, da razumijemo Tvoju volju, čujemo Tvoj glas i upoznamo Tvoje putove.

Oprosti nam za vremena kada smo pokušavali biti dovoljni sami sebi, kada smo zaboravili kako si nam potreban, i kada smo živjeli neovisno od Tvog Duha. Oprosti nam što smo dozvolili da strah i briga kontroliraju naše misli, i što smo dozvolili da ponos i sebičnost unesu kaos u naš život. Oprosti nam što nismo išli Tvojim putovima i što smo živjeli daleko od Tvoje prisutnosti.

Priznajemo našu svježu i novu potrebu za Tobom. Tražimo da učiniš sve novo, u našim srcima, mislima, životima, u godini koja dolazi. Molimo da se osvježimo u Tebi. Neka se Tvoje riječi istine ukorijene u nama, neka ostanemo usredotočeni na ono što je čisto i ispravno, daj nam snage da budemo poslušni Tvojoj riječi. A kada nas neprijatelj podsjeti na ono što smo činili, kada baca laži i napada nas, vjerujemo da će Tvoj glas biti glasniji i snažniji dok nas podsjeća da smo sigurni s Tobom i da Tvoji planovi i namjere za nas neće propasti.

Molimo da budeš naš Čuvar pozadi i sprijeda, da utabaš naš put, ukloniš prepreke i popuniš rupe. Gospodine vodi nas u Tvoju zemlju.

Neka budemo oni koji vole istinu, i neka plodovi Tvog Duha budu očigledni u našem životu – Tvoja ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vjernost, nježnost i samokontrola.

Neka Tvoje svjetlo sja na nas, kroz nas i u nama. Daj da promijenimo stvari u ovom svijetu, za Tvoju slavu i svrhu. Postavi Tvoj put pred nas. Neka svi Tvoji planovi uspiju. Daj da mi oslikavamo Tvoj mir i nadu u svijetu kome je očajnički potrebna Tvoja prisutnost i iscjeljenje. Neka Tebi pripadne slava i čast, ove Nove godine, i zauvijek. U Isusovo ime, amen.


-Debbie McDaniel-

 

OTVORENO PISMO RODITELJIMA PRVOPRIČESNIKA-KANDIDATA


„Koliko je prvopričesnika?“ - pitala me Darija jučer, u moj sretni „petak 13.“, a plovio sam na „Zadru“ prema Splitu i dalje prema Braču gdje sam u svojim rodnim Pražnicama s posebnim guštom sudjelovao u prekrasnoj pjesničkoj večeri „Lipo rič Sveten Onti“ u krcatoj dvorani u kojoj je tu lipu brošku rič četiriju mladih pjesnikinja i storega Baćiće don Stankota lipon pivanjon začinila klapa Kantaduri.

Rekao sam Dariji da sam na trajektu i da ću joj odgovoriti kad se vratim doma (tj. u Jelsu, jer i Pražnica su mi - doma!). Naravno, shvatio sam da je njezino pitanje „tehničko“ i mogao sam joj odmah dati „aritmetički“ odgovor da je na popisu 15 trećaša kandidata za Prvu pričest, ali nisam napamet znao ovo što slijedi: da ih je na vjeronauku u utorak bilo 6, da su troje njih roditelji opravdali (ubuduće ću ih u izvještaju roditeljima navoditi poimenice - one koji su prisustvovali, da mi oni ostali ne bi zamjerili „prozivku“!)… a gdje je ostalih 6 - ja to ne znam. I kako bih onda znao koliko je - prvopričesnika?!

Stoga ponavljam ono što pouzdano znam: Prva pričest je planirana u nedjelju 14. svibnja, a prva ispovijed (onima koji za nju budu pripravljeni!) u Veliku srijedu 5. travnja. Dodajem: prijestupne (zanimljiv izraz u ovom kontekstu!) 2024. godine, ako ja tada još budem župnik Jelse, Prva pričest se planira za nedjelju 12. svibnja, a Prva ispovijed na Veliku srijedu 27. ožujka!

Ovo vam podastirem kao tehnički podatak, svjestan da će ga neki možda pročitati i drugima tumačiti kao prijetnju, kao što neki komentiraju da don Stanko pred Prvu pričest previše „tlači“ djecu pripremnim vjeronaucima i krunicama pa djeca jedva čekaju osloboditi se tog pritiska te odmah poslije Prve pričesti (a tek poslije Krizme!) znaju reći don Stanku, i crkvi, i Crkvi - „Laku noć i Zbogom!“ A sve to uz prešutno odobravanje ili barem neprotivljenje tih roditelja, naravno - ne svih, ali da onih koji takve komentare (polu)glasno emitiraju u okoliš!

Ali to ih ne sprječava zapljeskati lijepoj režiji prvopričesnoga slavlja. Možemo, ako to roditelji žele i traže, sasvim pojednostavniti slavlje Prve pričesti: pričestiti djecu na jednoj „običnoj“ misi, bez specijalnih efekata i scenskih aranžmana, bez recitacija, fotografa… pa će se pojednostavniti priprava. a i - manje će koštati!

Ipak, i za takvu izvedbu djeca trebaju koliko-toliko naučiti što je Pričest i što je Ispovijed i dobro uvježbati samu „tehniku“ ispovijedanja. Budući da je do njihove prve ispovijedi ostalo tek nešto više od 2 mjeseca, pozivam roditelje na sastanak sutra u nedjelju 15.1. poslije mise u 17 sati, kad će - uz ostalo - preuzeti tekstove za „tehničku proceduru“ ispovijedi da oni mogu pripraviti svoju djecu (a usput i sebe) na ispovijed, a onda ih ja ne ću morati toliko „tlačiti“!

Dakle, dragi roditelji, očekujem vas u nedjelju navečer - spremne na konstruktivni razgovor i dogovor.


-Don Stanko-

196 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 7.4. - 14.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 15 / 2024 (914) Od 8. do 15. travnja župnik će biti odsutan na hodočašću. Zamjenjuju ga don Toni Aviani (091 176 5249) i don Toni Oršolić (098 923 9775): U svakoj potrebi javite

ŽUPNE OBAVIJESTI 31.3. - 7.4.2024

Župni listić Jelsa Br. 14 / 2024 (913) nedjelja 31. 3.: USKRS SV. MISE: u 10 sati  i u 18,30 sati ponedjeljak 1. 4.: USKRSNI PONEDELJAK - VAZMENI MISE: u 10h „radovanje Gospi“ na Račiću i u 18,30h uto

ŽUPNE OBAVIJESTI 22.3. - 31.3.2024

Župni listić Jelsa Br. 12 / 2024 (912) RASPORED  BOGOSLUŽJA VELIKOG TJEDNA 2024. petak 22. 3.: misa s večernjom - u 18 sati Primopredaja svetig križa na kraju mise subota 23. 3.: misa s večernjom - u

תגובות


bottom of page