top of page

ŽUPNE OBAVIJESTI 1.1. - 8.1.2023

Župni listić Jelsa Br. 1 / 2023 (847)

nedjelja 1. 1.:

SVETA MARIJA BOGORODICA

NOVA GODINA - DAN MIRA

MISE (s blagoslovom obitelji): u 10hi u 17h


 

ponedjeljak 2. 1.:

Sv. Bazilije Veliki i sv. Grgur Nazijanski

misa u 17h

 

utorak 3. 1.:

misa u 17h


 

srijeda 4. 1.:

misa u 17h

 

četvrtak 5. 1.:

misa u 17h

 

petak 6. 1.:PRVI PETAK

BOGOJAVLJENJE - Sv. Tri Kralja

MISE (S BLAGOSLOVOM OBITELJI): u 10hi u 17h

 

subota 7. 1.:

misa u 17h

 

nedjelja 8. 1.:

KRŠTENJE GOSPODINOVO

MISE (s blagoslovom obitelji): u 10h u Gospe na Račiću

i u 17h u župni crkvi

NOVOGODIŠNJI KONCERT župskih zborova i gostiju- u 18 sati

 

BOLESNICI - koje još nisam pohodio,

a koji ste zamolili da to bude po Božiću: dogovorite termin u kojem ćemo vam uz sv. Pričest i blagosloviti kuću, a kod onih koji već godinama ne izlaze možemo dogovoriti i slavlje svete mise u bolesničkoj ili u dnevnoj sobi.

Na vama je samo da prihvatite ovaj prijedlog i pripravite stol, sve ostalo je moja briga. I dalje vam je na raspolaganju mogućnost ispovijedi pred nekim stranim svećenikom, samo mi izrazite takvu želju.

- Don Stanko -

 

BLAGOSLOV OBITELJI U CRKVI NA MISAMA u 10h i u 17h

na Novu godinu 1. 1. - SV. M. BOGORODICA

u petak 6. 1. - Bogojavljenje (Sv. Tri Kralja);

u nedjelju 8. 1. – Krštenje Gospodinovo


BLAGOSLOV OBITELJI - DOMA U KUĆI

Ponavljam: ako netko želi blagoslov „po starinsku“ – tj. hoće vidjeti i primiti svećenika u svome domu, može to dogovoriti sa župnikom u crkvi ili u župskom uredu, ili telefonom (broj tel. 021/761-839 ili 091/895-6751 ) .


 

Mama, učiteljica je pitala imam li mlađeg brata ili sestru. – I što je rekla kad si kazao da si jedinac? Rekla je: „Hvala Bogu!“

Nakon ispita pita učenik profesora: ‘Za koliko sam odgovorio, profesore?’ ‘Za deset. Pišem jedan, pamtim nula!’


Dođe Ivica kući i kaže tati: ‘Danas sam dobio 5!’

‘Bravo, sine! A iz čega?’ ‘

4 iz tjelesnog i 1 iz matematike.’


 

Služba riječi

SVETA MARIJA BOGORODICA

(NOVA GODINA)


PRVO ČITANJE

iz Knjige Brojeva (Br 6, 22-27) Reče Gospodin Mojsiju: »Reci Aronu i njegovim sinovima: Ovako blagoslivljajte Izraelce: Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!

Tako neka zazivaju ime moje nad sinove Izraelove i ja ću ih blagoslivljati.«

 

PRIPJEV

Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas.

 

DRUGO ČITANJE

Iz Poslanice Galaćanima (Gal 4, 4-7) Braćo: Kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bî rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo.

A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: »Abba! Oče!« Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.

 

ALELUJA

Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu!

 

EVANĐELJE

po Luki (Lk2, 16 - 21)

Pastiri pohite u Betlehem i pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome š to su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno. Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.«


 

Sve češće mi i iskreno pobožni vjernici postavljaju pitanje: Krščanin i bioenergija… joga… reiki…? Odgovaramo u nastavcima - po redu: BIOENERGIJA - NEPRIHVATLJIVA ZNANOSTI I KRŠĆANSTVU

Josip Blažević: Što katolik treba znati o bioenergiji i zašto je ne može prihvatiti…


U svakome čovjeku postoji svojevrsna “životna energija” (bioenergija) ali, nažalost, nema iscjeljujuća svojstva. Kad bi ih imala, onda korištenje njome ne bi predstavljalo grijeh

Etimološko značenje riječi bioenergija (“bios” = život) upućuje na iscjeljivanje “životnim energijama” koje bi, pretpostavlja se, bile iz prirodnih resursa. Kad bi se doista radilo o nekim “životnim energijama” svojstvenim prirodnom ljudskom potencijalu, koje bi u većoj ili manjoj mjeri posjedovao svaki čovjek, onda s kršćanske točke gledišta odlazak bioenergetičaru ne bi predstavljao nikakav problem, tako niti grijeh. Spadalo bi u tom slučaju prvenstveno na znanstvenike da istraže iscjeliteljsku (ne)učinkovitost navedenih energija. U prilog navedenoj postavki govori i činjenica da svako tijelo zrači određenu elektromagnetnu energiju koju mogu zabilježiti posebni uređaji. Problem je, nažalost, što spomenuta bioenergija nema terapijska svojstva, izuzev kad mama poljubi dijete u mjesto gdje se udarilo, pa ono prestane plakati! Nije isključeno i da iscjelitelj uspije snagom sugestibilnosti pokrenuti nesvjesne mehanizme ljudskog uma koji mogu autohtono dovesti do iscjeljenja. U ovom slučaju, međutim, iscjeljenje nije učinak (bio)energije, nego autosugestije….


Kirlijanova fotografija

Kao dokaz postojanja bioenergije obično se navodi Kirlijanova fotografija. O čemu je riječ? Godine 1939. ruski istraživač Semyon Davidovich Kirlian, (1898.-1978.), aparatom za elektroterapiju fotografirao je ruke primjenom snažnog napona. Ruke su se na fotografiji pojavile obavijene svijetlim krugovima crvene, plave i žute boje, ponekad s prugama, odnosno točkama. Neki znanstvenici (poput ruskog biologa V. M. Inyushina) ocijenili su da Kirlijanova fotografija predstavlja način otkrivanja “vitalne energije” i konačno mogućnost fotografiranja mitske bioenergije koja bi strujala iz ruku bioenergetičara. Bioenergetičari prvi put nisu više bili smatrani “prodavačima magle” jer su imali konkretne “dokaze”, odnosno fotografije vlastitih ruku koje su potvrđivale njihove parapsihološke moći. Na temelju eksperimenata Kirlijanovim aparatom ruka iz koje zrači modroplava boja bila bi ruka koja usiše bol, a ruka iz koje zrači crvena, bila bi ona koja prenosi iscjeliteljsku energiju (bioenergiju).

Kirlijanova fotografija kojom se počelo fotografirati nečije “bio” ili “magnetsko” polje i mjeriti “biološki potencijal” brzo se pokliznula na znanstvenoj provjeri. Godine 1977. trojica američkih znanstvenika (L. Burton, W. Joines, B. Stevens) sa Duke University, na sedamnaestoj godišnjoj konvenciji Parapsihološkog društva, srušili su teoriju o parapsihološkom fenomenu Kirlijanova efekta. Dokazali su da primjena različitih aparata i nedostatak korištene standardne voltaže i frekvencija onemogućava ponavljanje eksperimenata, kao i da u samom otkriću nema ništa parapsihološkoga. Druga trojica američkih istraživača (R. Petrini, D. Lord, R. Carter) došli su do otkrića da je aureola na Kirlijanovoj fotografiji, koja se vidi oko svih živih i neživih bića, rezultat plina uokolo predmeta, ioniziranog snažnim električnim poljem (obično desecima tisuća volti). Neonski plin daje narančastu boju, ugljikovodici crvenu, kisik žutu, a dušik plavu. Oni su fotografirali strojarske ključeve, vijke, kovanice, dno tava, prirodne i plastične listove: svi su imali istu aureolu. Boja se mijenjala jedino u odnosu na plinove koji su se nalazili uokolo ruku. Dovoljan je bio mali pomak, promjena vlažnosti, različit električni napon i fotografija bi se odmah izmijenila. Dr. G. Palmieri, profesor na Institutu za biofiziku i kibernetiku Nacionalnog istraživačkog centra u Genovi, svoja istraživanja o bioenergiji zaključio je riječima: “Žao mi je što moram razočarati one koji misle da su fluidni, ili energije što izlaze iz iscjeliteljevih ruku: što se vidi na Kirlijanovom aparatu rezultat je protoka elektriciteta.”


Neidentificirane ”svete energije”

Kad međutim pokucamo na ordinacije istaknutih hrvatskih bioenergetičara, ili zavirimo u njihovu literaturu, brzo ćemo se uvjeriti kako kod njih nije govor o “prirodnoj energiji” ljudskoga potencijala, nego je riječ o “božanskim energijama” čiji su oni samo “kanali” (ili “mediji”). Oni se bave “kanaliziranjem” (“channellingom”) “božanskih energija” koje su, prema njihovom iskustvu, vrlo inteligentne sile kojima oni iznajmljuju svoja tijela, a tretmanima nerijetko asistiraju “duhovi vodiči”, dok se bioenergetičarom postaje “duhovnom evolucijom” kroz “otvaranje čakri” i buđenje “kundalinija”, ako ne i određenim inicijacijama. Uglavnom su “energetski iscjelitelji” suglasni da je ta energija sinonim za “pranu” u Indiji, “ki” u Japanu (otuda “rei-ki”), “ch’i” u Kini, i “ruah” ili Duh Sveti u kršćanstvu. Istočnjačka antropologija na bazi tzv. “čakri” predstavlja okosnicu njihova učenja. Razvidno je da se ovdje susrećemo s filozofsko-teološkom terminologijom u pseudoznanstvenom ruhu što i jest zbunjujući faktor u kritičkom pristupu bioenergiji, teologa jednako kao i prirodoznanstvenika.


Zaključak

Iz do sada izloženoga razvidno je da u svakome čovjeku postoji svojevrsna “životna energija” (bioenergija) ali, nažalost, nema iscjeljujuća svojstva. Kad bi ih imala, onda korištenje njome ne bi predstavljalo grijeh. Stvarnost, međutim, pokazuje da terapije na bazi “svetih energija”, od bioenergije, preko pranoterapije, do reikija, nisu fizičkog podrijetla, nego da spadaju u domenu ezoterije i/ili okultnih učenja kojima nedostaje ozbiljna znanstvena podloga. U tome leži i glavni razlog nepomirljivosti bioenergije sa znanošću dok ju kršćanstvo ne može prihvatiti ni zbog njezine tantričke soteriologije (učenja o samo/spasenju podrijetlom s Istoka).

Popularnost suvremenih iscjelitelja stavlja pred nas imperativ da se zapitamo, s punim pravom, što se događa u nesvjesnom onoga koji odlazi iscjelitelju, te kakvi se mehanizmi kod njega mogu pokrenuti u njihovom međuodnosu. Riječima Alberta Schweitzera, tajna je u Bogomdanoj samoiscjeljujućoj sposobnosti organizma: “Vrač uspijeva zbog istog razloga, zbog kojeg uspijevaju i liječnici: svaki pacijent nosi u sebi svog vlastitoga liječnika. Pacijenti dolaze k nama ne znajući istinu. Mi smo najuspješniji kada pružimo liječniku koji se nalazi u svakom bolesniku, šansu da počne raditi svoj posao.”


- fra Josip Blažević -

 239 views0 comments

Recent Posts

See All

ŽUPNE OBAVIJESTI 9.6. - 16.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 24 / 2024 (923) nedjelja 9. 6.: 10. Kroz godinu mise u 9h i u 19h (u 18,45  Zlatna krunica) ponedjeljak 10. 6.: MISA (s večernjom i Zlatnom krunicom) u 19h utorak 11. 6.: Sv. Ba

ŽUPNE OBAVIJESTI 2.6. - 9.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 23 / 2024 (922) nedjelja 2. 6.: 9. Kroz godinu – 1. u mjesecu mise u 9h (u svetištu Gospe od Zdravlja)  i u u 19h (u 18,30 krunica) ponedjeljak 3. 6.: Sv Karlo Lwanga misa s zla

ŽUPNE OBAVIJESTI 26.5. - 2.6.2024

Župni listić Jelsa Br. 22 / 2024 (921) nedjelja 26. 5.: SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA MISE u 9 i u 19 sati ( u 18,30h krunica ) ponedjeljak 27. 5.: Gospa Fatimska 18,30h KRUNICA – MISA i DEVETNICA Duh

Comments


bottom of page